„Loftas Fest“: dviejų dienų muzikos ir kultūros dozė, keičianti miesto veidą | Diena.lt

„LOFTAS FEST“: DVIEJŲ DIENŲ MUZIKOS IR KULTŪROS DOZĖ, KEIČIANTI MIESTO VEIDĄ

Festivalis, kuris vyksta ne miške, prie ežero ar jūros, o apleistų fabrikų teritorijoje miesto viduryje, prieš aštuonerius metus buvo daug kam nesuprantama naujovė. Šiandien „Loftas Fest“ yra renginys, kasmet į sostinės Naujamiestį sutraukiantis tūkstančius melomanų, meno ir urbanistinės kultūros gerbėjų iš Lietuvos ir užsienio. Rugsėjo 13–14 d. vyksiantis festivalis ne tik pristatys aktualiausius ir kylančius Lietuvos ir Europos atlikėjus, surengs dešimtis meno pasirodymų bei performansų, bet ir papuoš buvusios „Elfos“ gamyklos teritorijos pastatus menininkų darbais, kuriuos bus galima matyti ištisus metus.

Festivalis, pasak jo organizatorių, reprezentuoja tai, kas „Lofte“ vyksta visus metus. Pagrindinė menų fabriko misija – skleisti šiuolaikinę muziką ir meną bei populiarinti urbanistinę kultūrą ir gyvenimo būdą. „Loftas Fest“ yra renginys, kuris tarsi vainikuoja visų metų darbą, pasiūlydamas platų veiklų spektrą per dvi dienas. Jis pritraukia ne tik vilniečių, bet ir lankytojų iš visos Lietuvos, mėgstamas užsieniečių – nemažai jų atvyksta iš Latvijos, Baltarusijos, Ukrainos ir kitų šalių.

Tai daugiakultūris renginys, pristatantis tiek visame pasaulyje populiarias šiuolaikinės muzikos grupes, tiek kylančius Europos ir Lietuvos muzikos atlikėjus.

Nuo muzikos iki parodų

„Tai daugiakultūris renginys, pristatantis tiek visame pasaulyje populiarias šiuolaikinės muzikos grupes, tiek kylančius Europos ir Lietuvos muzikos atlikėjus, elektroninės muzikos kūrėjus ir didžėjus, šiuolaikinį šokį, teatrą, performansus, kiną ir audiovizualinį meną. Iš patirties galiu pasakyti, kad festivalio lankytojai gali gauti visiškai skirtingų potyrių, priklausomai nuo savo pomėgių ir pasirinktų būdų, būti nustebinti naujų ir netikėtų atradimų“, – pasakoja viena iš festivalio organizatorių Živilė Diawara.

Suprantama, didžiausia „Loftas Fest“ dalis ir pats pagrindas yra muzika. Net septynias scenas klausytojams siūlysiantis festivalis dėmesio skiria ne tik pripažinimą pelniusiems, bet ir karjeros laiptais tik kylantiems Europos atlikėjams. Kadangi festivalis yra Europos grupių mainų programos „Europavox“ dalis ir vyksta kartu su „What’s Next in Music?“ konferencija, jis tampa ir tradicine muzikos industrijos profesionalų susitikimo vieta.

Organizatorių nuotr.

„Didžiąją dalį atlikėjų atrandame patys, vykdami į įvairius festivalius ir konferencijas – kasmet dalyvaujame bent keliuose jų. Taip pamatome perspektyvias grupes pačioje jų karjeros pradžioje ir stengiamės parinkti tas, kurios būtų įdomiausios Lietuvos klausytojui bei turi daugiausia potencialo eiti į priekį. „Europavox“ projektas yra skirtas parodyti, kad Europoje – be galo daug geros ir įdomios muzikos, nors neretai ji lieka JAV ir Jungtinės Karalystės muzikos šešėlyje“, – sako „Lofto“ įkūrėjas Viktoras Diawara. 

Po dieną elektronikai ir gitaroms

Penktadienio headlineriu šiais metais pasirinktas garsių elektroninės muzikos prodiuserių iš Berlyno Sebastiano Szary ir Gernoto Bronserto duetas „Modeselektor“. Daliai klausytojų jie bus geriau atpažįstami iš itin populiaraus, kartu su „Apparat“ įkurto projekto „Moderat“ pavadinimo. Ne vienas „Modeselektor“ singlas yra sukurtas kartu su „Radiohead“ lyderiu Thomu Yorke‘u, kuris juos yra įvardijęs kaip mėgstamiausią savo grupę.

Kartu su jais pirmą festivalio dieną pasirodys ir tamsos iliuzionistais bei liūdnojo šokio atstovais vadinami lietuviai „Solo ansamblis“, mainų projekto „Europavox“ atstovai: hiphopo sensacija vadinama „alyona alyona“ iš Ukrainos bei Danijos atstovės Iris Gold ir Anastasia Kristensen.

Pagrindiniai šeštadienio atlikėjai – alternatyvaus roko atstovai iš Londono „Shame“. Provokuojančiais tekstais apie politikus ir visuomenės problemas garsėjantys atlikėjai patiks tiems, kuriems artimas klasika tapusio britiško roko nuoširdumas, o roko žvaigždės įvaizdis – neįdomus ir dirbtinis.

Juos apšildys lietuviško roko pranašai „ba.“, visai neseniai pristatę naujausią albumą „H8“. Tą pačią dieną scenoje pasirodys šią vasarą festivalyje „Devilstone“ jau spėję liūdnai pagarsėti rusai „Shortparis“ ir dar du „Europavox“ atstovai – „Run SOFA“ iš Belgijos ir MMNQNS iš Prancūzijos.

Festivalio organizatoriai šį renginį pirmiausia laiko švente miestui ir jo svečiams bei aplink įsikūrusiai ir vis gausėjančiai bendruomenei. Kaip tik todėl dalis festivalio renginių tradiciškai bus nemokami, taip siekiant supažindinti klausytojus su perspektyviausia nauja muzika, parodyti modernaus meno įvairovę, o ir suburti kaimynus, kurių kiekvieną asmeniškai pakviesti šiandien jau būtų nelengva dėl jų skaičiaus.

„Ypač įdomu matyti, kokią įtaką visa tai daro mūsų kiemo atmosferai ir bendruomenei. Mes patys gyvename ir dirbame šiame kieme. Pačioje pradžioje festivalio erdves įrengdavome apleistose vietose, jas išvalydami padedant šimtams savanorių. Bendruomenei pradėjus didėti, buvome sunerimę, kad apleistų erdvių lieka vis mažiau ir festivaliui paprasčiausiai neliks vietos. Tačiau vietoj to atsirado nuostabių partnerysčių su čia jau įsikūrusiomis studijomis ir patalpų savininkais, kurie suteikia festivaliui erdvės. Atsirado visai kita vizija“, – kalba Ž.Diawara.

Gamyklos aplinka virs atviro meno galerija

Ši kaita tiesiogiai susijusi ir su tuo, kaip per dešimtmetį, kurį netrukus švęs „Loftas“, stipriai pasikeitė visa buvusios gamyklos teritorija. Metams bėgant aplink menų fabriką vietoje fabrikų ėmė kurtis gyventojai ir pradėtos įgyvendinti kitos kūrybiškos iniciatyvos, o pastaraisiais metais net ir festivaliui pasibaigus pastatų sienų lieka papuoštos menininkų darbais.

Prieš trejus metus prasidėjusiame ir dažnai lankomame projekte „Open Gallery“ šiemet dalyvaujantys menininkai, ruošdamiesi festivaliui, aplink esančių pastatų sienas jau pradėjo puošti savo darbais. Paminint tik nedidelę dalį suplanuotų projektų, šiemet galeriją papildys Lietuvos ir užsienio menininkų, tokių kaip Claude Blo, Telmo Miel, Eglės Žvirblytės, Donato Dorušio, Marijos Tiurinos ir kitų autorių darbai.

Organizatoriai teigia, kad „Loftas Fest“ yra tarsi besitransformuojantis organizmas – kiekvienais metais jis vis kitoks. Tačiau festivalio esmė išlieka ta pati – jis kiekvienais metais suburia tolerantiškus ir smalsius, muzikai, menui bei kultūrai neabejingus žmones buvusios legendinės gamyklos „Elfa“ kieme.

„Tai tarytum miestas mieste, į kurį patekus atrodo, kad atsiduri kitoje planetoje. Ir kasmet atsiduri vis kitoje. Žinoma, tokioje vietoje organizuoti festivalį nėra paprasta, tenka leistis į daug kompromisų. Bet per aštuonerius metus daug ką išbandėme, išmokome daug pamokų, tad dabar esame pasiruošę geriau nei bet kada“, – patikina Ž.Diawara.

GALERIJA

  • „Loftas Fest“: dviejų dienų muzikos ir kultūros dozė, keičianti miesto veidą
  • „Loftas Fest“: dviejų dienų muzikos ir kultūros dozė, keičianti miesto veidą
  • „Loftas Fest“: dviejų dienų muzikos ir kultūros dozė, keičianti miesto veidą
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS