LRT Metų apdovanojimai: tai, kas šiemet buvo svarbiausia | Diena.lt

LRT METŲ APDOVANOJIMAI: TAI, KAS ŠIEMET BUVO SVARBIAUSIA

"Apdovanojimai įkvepia, po jų galima sugalvoti savanoriauti kokioje nors organizacijoje, apie kurią išgirsti, ar tiesiog pagerbti, paspausti ranką žmogui, kuris tyliai dirba gerus darbus", – apie tikrąją LRT Metų apdovanojimų reikšmę kalbėjo žurnalistė ir iškilmingos ceremonijos vedėja Eglė Daugėlaitė-Kryževičienė. Ji kartu su kolega Giedriumi Masalskiu kviečia Naujuosius metus pasitikti prisimenant tai, kas šiemet buvo svarbiausia.

Susivienyti ir išgirsti

Naujųjų išvakarėse transliuojami LRT Metų apdovanojimai – proga prisiminti 2019-ųjų akcentus, pagerbti iniciatyvas, asmenybes, organizacijas, kurios savo darbais puošia Lietuvą. G.Masalskis tiki, kad ši LRT tradicija yra šansas susivienyti.

"LRT yra visuomeninis transliuotojas, jis turi atliepti visų Lietuvos gyventojų norus, poreikius ir visus suvienyti, kad visi kartu nuspręstų, ką reikia apdovanoti šiemet. Portalo skaitytojai, publika, išrenka, kas labiausiai jiems patinka. Žmonės siūlo, o komisija įvertina – tai yra gražus bendradarbiavimas, labai graži tradicija", – neabejoja jis.

E.Daugėlaitė-Kryževičienė antrina kolegai ir sako, kad visuomeninio transliuotojo misija yra ne tik paskelbti pasiekimus įvairiose srityse, bet ir parodyti visuomenei tyliai svarbius darbus darančius žmones, kurie nesiekia jokios šlovės ar apdovanojimų. "Kiekvienas darbas įprasmintas vienokiu ar kitokiu vertinimu, kad ir simboliniu, leidžia nuoširdžiai pasidžiaugti. Manau, kiekvienam juk malonu išgirsti gerą žodį ir priimti apdovanojimą", – pridūrė ji.

"Pakartosiu kai kurių apdovanojimų nominantų žodžius, bet manau, kad tokių apdovanojimų reikia, nes apie tam tikras iniciatyvas, organizacijas, žmones, jų darbus mes ne visada išgirstame. Apie kai kuriuos girdime labai daug, žinome kai kurių organizacijų vardus, bet jų darbai dažnai lieka užmiršti arba tiesiog negirdimi. Šie apdovanojimai reziumuoja gerus darbus", – sakė E.Daugėlaitė-Kryževičienė.

Akistatų metai

Lietuvoje šiais metais buvo daugybė įvykių, tačiau, G.Masalskio akimis, vienas svarbesnių – kad grįžta Lietuvos žmonės, mokslininkai, specialistai.

Šie metai buvo ne tik malonių, bet ir nemalonių akistatų metai, prisimena E.Daugėlaitė-Kryževičienė. "2019-uosius pasitikome mokytojų streikais, tai buvo pabudimo skambutis švietimo politikos formuotojams ir visai švietimo bendruomenei, apskritai streikų šiais metais tikrai netrūko. Aš labai norėčiau, kad Lietuvoje streikuojantieji ne tik būtų pamatyti, bet ir išgirsti, būtų priimami sprendimai, tenkinantys abi puses", – įžvalgomis dalijosi ji.

Tokių apdovanojimų reikia, nes apie tam tikras iniciatyvas, organizacijas, žmones, jų darbus mes ne visada išgirstame.

2019-aisiais taip pat buvo daug socialinių iniciatyvų, akcijų, atsirado nemažai organizacijų, kurios dirba gražius darbus, nereikalaudamos dėmesio. "Šie metai buvo ir stambių kultūrinių pasiekimų metai, kalbu apie Asmik Grigorian labai plačiai nuskambėjusį įvertinimą, apie bienalę Venecijoje. Daugybė lietuvių nuskrido į šią bienalę, nors anksčiau taip masiškai nevyko – na, bent jau socialiniuose tinkluose nebuvo matyti, kad žmonės taip dažnai skristų į bienales, patys įsitrauktų, būtų statistai", – pastebėjo E.Daugėlaitė-Kryževičienė.

2019-ieji buvo ir rinkimų metai. "LRT transliavo ir debatus, ir rinkimų naktis, kas man, kiek atsitraukus nuo tiesioginių eterių, buvo didžiulis malonumas. Tai buvo ir Baltijos kelio metai, ir Berlyno sienos griūties metai… Galima vardyti labai daug, bet manau, kad šie apdovanojimai tampa gražia tradicija, metų revizija, padedančia įvertinti praėjusius metus", – sakė E.Daugėlaitė-Kryževičienė.

Beveik 1 500 nominantų

G.Masalskis kiekvieną dieną kiekviename žmoguje ieško kažko naujo, kažko įdomaus. "Visi mes esame unikalūs ir visi esame reikalingi. Šiemet galbūt galima išskirti ir Alytaus merą, tikrai labai maloniai nustebino, atradimu tapo mūsų aktorė Ieva Diržiūtė, kuri vedė neseniai vykusius Europos kino apdovanojimus. Prisipažinsiu, iki tol nebuvau apie ją girdėjęs. Bet iš tiesų yra daug atradimų, daug gero darančių žmonių kasdieniame gyvenime. Ir jie nėra žinomi", – sakė G.Masalskis.

Žmonės LRT apdovanojimams pasiūlė beveik 1 500 nominantų, kurie pateikti garbingai vertinimo komisijai. Ją sudaro 11 savo srities profesionalų. Tai yra Darius Chmieliauskas, Kauno arkivyskupijos Informacijos tarnybos vadovas bei atstovas spaudai, žurnalo "Artuma" redaktorius; Kristupas Sabolius, Vilniaus universiteto filosofijos profesorius ir Masačusetso technologijų instituto afilijuotasis tyrėjas (JAV); Arūnas Matelis, Lietuvos kino režisierius ir prodiuseris; Mindaugas Bilius, Lietuvos neįgaliųjų sporto lengvaatletis, paralimpinis čempionas ir daug kitų.

Siūlyti žmonės, organizacijos ir iniciatyvos nominacijoms "Metų nuomonė", "Metų dialogas", "Metų lygybė", "Metų vizija", "Metų pokytis", "Metų aidas", "Metų asmenybė", "Metų pokštas".

"Dominavo viena asmenybė, kurią žmonės siūlė į visas nominacijas. Siūlyti ir miestų, mažų regionų ar miestelių šviesuliai. Apdovanojimai įkvepia, po jų galima sugalvoti savanoriauti kokioje nors organizacijoje, apie kurią išgirsti, ar tiesiog pagerbti, paspausti ranką žmogui, kuris tyliai dirba gerus darbus", – sakė E.Daugėlaitė-Kryževičienė.

Naujųjų laukiant

Šventinės transliacijos metu LRT žiūrovai mėgausis įspūdingu koncertu. G.Masalskis ir E.Daugėlaitė-Kryževičienė sutartinai sakė, kad Naujųjų išvakarėse skambės gera muzika ir geriausių atlikėjų balsai.

"Turėsime ir apdovanojimų dalį. Yra nominacija "Metų pokštas", kuri nuteikia labai teigiamai, bet yra ir tokių nominacijų, kurios nėra tokios linksmos, bet yra labai svarbios, tai yra jaudinančios istorijos, puikūs pavyzdžiai kitiems įkvėpti", – pastebi G.Masalskis.

"LRT žiūrovai taip pat gali tikėtis pamatyti žinomus Lietuvos žmones tiek studijoje, tiek reportažuose. Bus speciali transliacijos dalis – pokalbiai, peržvelgiantys visa, kas vyko visus metus. Komisijos nariai dalysis įžvalgomis kartu su kolega Andriumi Rožicku. Naujųjų metų išvakarėse reikia viską aptarti, pasikalbėti ir Naujus metus pasitikti su gera muzika ir gera nuotaika", – šypsojosi E.Daugėlaitė-Kryževičienė.

GALERIJA

  • LRT Metų apdovanojimai: tai, kas šiemet buvo svarbiausia
  • LRT Metų apdovanojimai: tai, kas šiemet buvo svarbiausia
  • LRT Metų apdovanojimai: tai, kas šiemet buvo svarbiausia
  • LRT Metų apdovanojimai: tai, kas šiemet buvo svarbiausia
J. Stacevičiaus, Zaneta Pau Photography/ LRT nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

KAPAI vidurį miesto

Reikia apdovanoti Klaipėdos Atgimimo aikštės kalėdinio papuošimo autorius. Net krūptelėjau pamatęs - visai kaip kapinės, eilėmis kažkokios dėžės, kuriose medeliai, eglelės...Neprižiūrėtų kapinių vaizdas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS