LRT projektas žiūrovams siūlys būti visų gyvenimo klausimų ekspertais | Diena.lt

LRT PROJEKTAS ŽIŪROVAMS SIŪLYS BŪTI VISŲ GYVENIMO KLAUSIMŲ EKSPERTAIS

Lietuviai visuomet mėgsta išreikšti savo nuomonę bet kokiu klausimu, žino savo atsakymą, – ne veltui save vadiname trimis milijonais krepšinio ekspertų. Todėl nuo rudens LRT televizija pasiūlys naują žaidimą „Paklauskim Lietuvos“, kuriame viską nulems žiūrovai. 

Taip naująjį projektą pristato prodiuseris Vygintas Prebergas. „Tai – visiškai nauja idėja ir formatas. Bent jau aš neatsimenu, kad Lietuvoje kas nors panašaus būtų buvę. Lietuviai visuomet mėgsta išreikšti savo nuomonę bet kokiu klausimu. Todėl sugalvojome pasiūlyti jiems pažaisti ir taip vienu šūviu nušausime du zuikius: sužinosime visuomenės nuomonę kokiu nors klausimu bei sukursime pramogą. Jau visai netrukus penktadieniais tiesioginiame LRT televizijos eteryje vyks viktorina „Paklauskim Lietuvos“, kurioje viską nulems žiūrovai“, – apie naujojo TV žaidimo idėją pasakoja prodiuseris.

Anot laidos kūrėjo, žaidėjai studijoje turės atspėti, kaip į klausimus atsakys televizijos žiūrovai, naudodamiesi specialia programėle. Klausimai bus įvairūs: nuo juokingų, pvz., ką rinktumėtės – mėnesį be sekso ar mėnesį be mobilaus telefono, iki rimtų, paremtų aktualijomis, pvz., kur didžiausia korupcija, kuo pasitikite labiausiai: politikais, Bažnyčia ar ugniagesiais.

Dėl piniginio prizo – 333 eurų – varžysis dvi komandos po tris žmones, kiekvienoje laidoje bus užduodama po devynis klausimus.

„Televizijos žiūrovai galės parsisiųsti specialią programėlę. Svarstome užduoti ir savaitės klausimus televizijos portale bei „Facebook“ paskyroje. Čia žmonės turėtų balsuoti visą savaitę, o atsakymą sužinotume tik tiesioginiame eteryje. Programėlėje žmonės galės ne tik balsuoti, bet ir komentuoti, peržiūrėti buvusias laidas, rezultatus“, – sako prodiuseris.

Anot jo, pirmoji „Paklauskim Lietuvos“ laida LRT televizijos eteryje pasirodys rugsėjo 9-ąją ir bus netradicinė. „Pirmoje laidoje greičiausiai susikaus LRT žvaigždės ir olimpiečiai. Bet ateityje tai nebus žvaigždžių šou. Negaliu sakyti, kad visiškai atsisakysime žymių žmonių, bet tai bus labiau Lietuvos žmonių žaidimas, stengsimės atrasti kuo daugiau naujų spalvų, nes bent jau man asmeniškai tie „žvaigždynai“ yra pabodę. Norintys dalyvauti žaidime turės užpildyti anketą internete“, – pažymi jis.

LRT žiūrovai – tokie, kokių reikia

V. Prebergas prie LRT televizijos projektų kaip prodiuseris dirba pirmą kartą, tačiau jau dabar gali įvardyti keletą skirtumų tarp darbo su nacionaliniu ir komerciniu transliuotojais.

„Komercinėse televizijose pradedi ir viską nuo...iki darai pats. Čia gauni daugiau palaikymo – studijos, technika... Gal šiek tiek skiriasi pati darbo sistema. Čia reikalavimai yra tie patys, o gal ir dar aukštesni. Kita vertus, su LRT kuriame produktą, kuris, mano manymu, yra šiek tiek kokybiškesnis, kurio galbūt komercinės televizijos nepriimtų“, – kalba prodiuseris.

Paklaustas, kodėl šį projektą siūlė būtent LRT televizijai, V. Prebergas tikino, kad nacionalinio transliuotojo žiūrovai yra kaip tik tokia auditorija, kokios reikia.

„Manau, kad tokia laida turėtų būti įdomi LRT publikai – tai yra žmonės, kurie turi humoro jausmą ir domisi aktualijomis. Žinoma, dar anksti lygintis su „Spinter“ ar kokiais kitais tyrimais, bet pažiūrėsime – galbūt įsivažiavę galėsime daryti tam tikrus tyrimus ir sakyti: „Paklauskim Lietuvos“ tyrimas parodė, kad Lietuva turi tokią ar kitokią nuomonę konkrečiu klausimu. Mano galva, šiuo atžvilgiu produktas yra naudingas ir pačiai LRT televizijai, kuri gauna savo tyrimų bazę. Kita vertus, tai yra pramoga, skirta penktadienio vakarui, tad labai smarkiai neįsivažiuosi, bet neatsisakome ir rimtų temų“, – pažymi daug metų televizijoje besisukantis vyras.

Naujas vedėjas pranoks A. Valinską?

Prodiuseris pripažįsta, kad tiesioginis eteris visuomet yra šiokia tokia rizika, nes niekad nežinai, kas ten įvyks, išlieka netikėtumo faktorius. Juo labiau, kad naujojo žaidimo vedėju pasirinktas šiemet „Dainų dainelėje“ pirmąkart darbą su televizijos kameromis išbandęs Ignas Andriukevičius – dar menkai pažįstamas televizijos žiūrovams.

„Turėjau kelis variantus, rinkausi tarp patyrusių televizijos vilkų, kurie nebebijo tiesioginio eterio, ir televizijos naujoko Igno. Turbūt dauguma mano kolegų sutiks, kad jaučiamas šioks toks televizijos veidų badas, todėl Ignas pasirodė įdomus variantas, norėjau išbandyti naują žmogų.

Žinoma, iš pradžių buvau nusiteikęs šiek tiek skeptiškai: jaunas, nepatyręs, juk reikia mokėti valdyti publiką. Paskui pasidomėjau, susitikau su juo asmeniškai ir supratau, kad viskas turėtų būti gerai. Manau, turėsime naują žvaigždę, kuri su laiku pakeis tą patį Arūną Valinską ar kitus“, – entuziastingai pasakoja V. Prebergas.

Prodiuserio manymu, nėra didelio skirtumo tarp renginių vedimo ir darbo su kameromis – abiem atvejais reikia mokėti suvaldyti publiką.

„Jis pats yra charizmatiškas, su žmonėmis renginiuose dirbti moka, radijuje veda tiesiogines laidas – patirtis visose šiose srityse jam pravers. Neabejoju, kad iš pradžių baimės, jaudulio, drebančių rankų, užsikirtinėjimo bus, bet tuo ir žavus tas tiesioginis eteris, tuo žavus darbas su jaunu žmogumi, kai kartu su juo gali augti, taisyti klaidas. O jei paimsime seną vilką, visi žinos jo pokštus, lengvai nuspės, kada, kokį klausimą ir kaip jis užduos“, – pastebi V. Prebergas.

Jaudulį kelia žinomi žmonės

Pats naujos laidos vedėju tapęs I. Andriukevičius tikina, kad tiesioginis eteris jį šiek tiek baugina, tačiau jis jau turi šiokios tokios patirties – vedė tiesiogiai transliuojamą „Dainų dainelės“ finalinį koncertą, trukusį net tris valandas.

„Dainų dainelėje“ pirmą kartą stojau prieš televizijos kameras ir galiu pasakyti, kad darbas čia – labai smagus, be to, man labai patiko kolektyvas. Iki „Dainų dainelės“ finalo svarsčiau, koks jausmas yra būti tiesioginiame eteryje, ir galiu pasakyti, kad jokio skirtumo, lyginant su laidos įrašu, nėra: matai tas pačias kameras, tik žinai, kad tave transliuoja iš karto. Mes visas laidas, net ir įrašytas, stengdavomės gerai padaryti iš pirmo karto. Žinoma, šiokio tokio jaudulio yra jau dabar, bet manau, kad pavyks su juo susidoroti“, – dėsto I. Andriukevičius.

Renginių vedėjas prisiminė, kad pirmąjį kartą jaudulį kėlė ne tik televizijos kameros, bet ir žinomi žmonės, su kuriais jam teko bendrauti.

„Žiūrėdama mano debiutą „Dainų dainelėje“ močiutė sakė, kad atrodžiau išsigandęs. Ir galbūt iš tiesų buvau šiek tiek išsigandęs, nes šalia žmonių, kuriuos matydavau per televiziją, turėjau atsistoti pats ir bendrauti kaip lygus su lygiu. Tad gal dėl to akys šiek tiek lakstė, be to, reikėjo išmokti fiksuoti žvilgsnį į kameras – tokių techninių niuansų buvo ir gali būti, kad dar bus, bet esu linkęs savęs nenuvertinti ir tikėti, kad viskas bus gerai“, – kalba I. Andriukevičius.

Paklaustas, ar jau turi planą, kaip tvarkysis su jauduliu, I. Andriukevičius tikino žinantis, kad jo išvengti neįmanoma, o susidoroti su juo būdų nėra – jis praeis savaime.

„Esu iš tų žmonių, kurie prieš eterį ar renginį būna labai rūstūs, nerimastingi. Vaikštau ratais ir vis kartojuosi, ką pasakysiu užlipęs ant scenos. O paskui, kai jau išeinu į sceną, pamirštu tą jaudulį ir jam net nebeturiu laiko – tiesiog reikia dirbti, ir galva jau visai kitaip veikia. Tad tikiuosi, kad tą galvą man ir pavyks įjungti, kai įsijungs kameros“, – viliasi I. Andriukevičius.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS