M. Gates: optimizmas – tai ne pasyvus laukimas | Diena.lt

M. GATES: OPTIMIZMAS – TAI NE PASYVUS LAUKIMAS

Melinda Gates, programavimo genijaus, verslo magnato, bilijonieriaus Bilo Geitso žmona, – ne tik viena turtingiausių, bet ir viena įtakingiausių pasaulio moterų. Kartu su vyru ji valdo paramos fondą, kurio biudžetas siekia daugiau nei 50 bilijonų dolerių. Kompiuterijos mokslus ir ekonomiką baigusi moteris gimus vaikams atsidėjo šeimai, tačiau sutuoktinio šešėlyje neatsidūrė.

Netipiška turtuolė

"Bill & Melinda Gates Foundation" yra didžiausia pasaulyje paramos organizacija, ir valdyti tokią milžinišką pinigų sumą ne taip paprasta. Nors fonde dirba daug samdomų darbuotojų, nemažas krūvis tenka ir įkūrėjams. Sutuoktiniams rūpi, į kokius projektus ir iniciatyvas bus investuojami jų pinigai, jie nori ir patys juose dalyvauti. Gatesų turto vertė siekia apie 99 bilijonus dolerių, daugiau nei pakankamai, kad galėtų tik mėgautis gyvenimu. Bet jų tikslas – pakeisti pasaulį.

Šiuo metu fondas finansuoja įvairias mokslines inovacijas, kurios žada perversmą visai žmonijai svarbiose srityse: genų inžinerijos, saulės šviesos pavertimo kuru, genetinių vakcinų, išmaniosios vaistinėlės kūrimo, dirbtinio intelekto ir kt. Fondo vykdoma vaikų vakcinavimo kampanija per pastaruosius dešimtmečius išgelbėjo daugiau nei 100 mln. vaikų gyvybių, daug nuveikta šeimos planavimo, švietimo skurdžiose šalyse srityse. Prie visų šių projektų prisideda fondas.

Nieko nuostabaus, kad ne tik B.Gateso, bet ir jo žmonos Melindos darbotvarkė suplanuota beveik metus į priekį. Trijų vaikų (22-ejų Jennifer, 19-kos Rory ir 16-kos Phoebe) mama nuolat žvilgčioja į laikrodį, nes kiekviena minutė suskaičiuota. Jai tenka suspėti atlikti daugybę užduočių: pradedant dalyvavimu tėvų ir mokytojų konferencijose, šeimos pietumis, susitikimais su projektus įgyvendinančiomis bendrovėmis, baigiant pokalbiais su pasaulio lyderiais apie skiepus ir skurdą.

M.Gates – netipiška turtinga moteris. Iš pažiūros atrodo labai paprasta, šilta, tačiau ji – ir labai dalykiška. B.Gatesas yra sakęs, kad žmona rečiau pasiduoda emocijoms nei jis. Jos stilius kuklus, ilgų banguotų plaukų šukuosena – natūrali, raukšlelės veide neišlygintos injekcijų. Išlaidauti prabangiems drabužiams, aksesuarams, kaip ir B.Gates, Melinda nėra linkusi. Kasdien vilki klasikinius patogius rūbus – kelnes, sijonus, švarkelius, megztukus, palaidines, renkasi neįmantrius papuošalus.

Pravertė blogiukės įvaizdis

Pasak 54 m. M.Gates, kad pasiektų tai, ką užsibrėžė, dažnai jai tenka elgtis be ypatingų ceremonijų, neretai pakelti balsą ar "išspardyti užpakalius", norint apginti savo poziciją. Tvirtas charakteris, kuriuo ji garsėja, tokiais atvejais labai padeda. M.Gates tikina niekada nebuvusi gera mergaitė, ir kai prieš tris dešimtmečius atėjo į tuomet itin vyrišką informacinių technologijų sritį, blogiukės įvaizdis labai pravertė. Teko įveikti nemažai kliūčių, kad sulauktų įvertinimo ir pagarbos.

Gatesų šeimos fondo naujausias projektas, į kurį investuoja, kaip tik yra skirtas paremti moteris, darančias karjerą technologijų srityje. Melinda teigia, kad ateitis priklauso technologijoms ir inovacijoms, ir ji nori, kad kuo daugiau moterų turėtų galimybę dalyvauti kuriant šią ateitį. Garsioji filantropė iki šiol jaučiasi dėkinga katalikiškos mergaičių mokyklos, kurią lankė, mokytojai vienuolei, paraginusiai ją išmokti programuoti dar tada, kai tai nebuvo populiaru tarp mergaičių.

Baigusi mokyklą puikiais pažymiais, Melinda įstojo į Duke universitetą studijuoti kompiuterių mokslo bei ekonomikos. Ir studijuodama, ir pradėjusi dirbti informacinių technologijų versle, kur dominavo vyriškos komandos, ji nuo jų nė kiek neatsiliko ir net pralenkė. Tiesa, teko išmokti pakovoti už save, turėti tvirtą stuburą, o kartu išlikti savimi. 1987 m. pradėjusi dirbti "Microsoft" kompanijoje, M.Gates netrukus tapo projektų vadove.

Jis žino, kad nesu silpna, nedrąsi ar kukli. Jam patinka iššūkiai ir patikėkite, aš pasirūpinu, kad jam jų netrūktų.

Dabar ši patirtis praverčia kovojant su opozicija, kad ir su Katalikų bažnyčia, su kuria teko susigrumti įgyvendinant fondo 1,2 mln. dolerių vertės iniciatyvas, susijusias su šeimos planavimu ir gimimų kontrole. Katalikiškai auklėta Melinda šioje kovoje remiasi faktais. Jie padeda įtikinti ir vyrą, kuris, nors ir yra plačių pažiūrų, ne visuomet iki galo suvokia iššūkius, su kuriais susiduria moterys. Kartais tiesiog tenka jam pasakyti, kad turi ja pasitikėti.

Verslo pamokos vaikystėje

Melinda kartu su seserimi ir dviem broliais užaugo Dalaso mieste Teksaso valstijoje. Jos mama buvo namų šeimininkė, o tėvas – kosmoso inžinierius. Kadangi dirbo tik vienas, šeimą išlaikyti buvo gana sunku. Norėjo, kad visi vaikai galėtų studijuoti, todėl pradėjo papildomą veiklą – nekilnojamojo turto nuomos verslą. Vaikai jam padėjo tvarkyti buhalteriją, kitus verslo reikalus. Jie nebuvo išlepinti, padėjo buityje – tvarkė namus, šveitė orkaites, pjovė veją.

Visi buvo auklėjami katalikiškai, gerai mokėsi ir nuo mažens dalyvavo savanoriškose veiklose. Kai tėvas nupirko vieną pirmųjų "Apple" kompiuterių, Melinda susidomėjo programavimu. Tai nulėmė profesijos pasirinkimą, nes mokykloje jai sekėsi daugelis dalykų. Tuo, kad jai patinka ir skaičiai, įsitikino stebėdama, kaip veikia šeimos verslas, kaip uždirbami pinigai. Tad pasirinkusi kompiuterių mokslo, ekonomikos ir verslo studijas nieko nenustebino.

Ne atsitiktinumas buvo ir tai, kad baigusi universitetą įsidarbino "Microsoft". Melinda jau turėjo pasiūlymą iš bendrovės IBM, kai akis užkliuvo už tada dar niekam nežinomo pavadinimo. Ji nusprendė nueiti pokalbio ir suprato, kad nori tapti "Microsoft" komandos dalimi. Ją sužavėjo, kad čia dirbama su ateities technologijomis, kurios keičia pasaulį. "Ar tai buvo nuojauta, ar likimas – net nežinau, bet plano ištekėti už generalinio direktoriaus tikrai neturėjau", – juokiasi bilijonierė.

Tuomet 23-ejų mergina nebuvo pasirengusi rimtiems santykiams, ir kai per įmonės iškylą bosas ją pakvietė į pasimatymą, sutriko. Kai B.Gatesas pasiūlė po kelių savaičių kartu papietauti, ji atšovė, kad tai nepakankamai spontaniška. Davusi savo telefono numerį pasiūlė paskambinti artėjant tai dienai, nes taip iš anksto nežinanti savo planų. Jis paskambino dar tą patį vakarą ir pasiteiravo, ar sutiktų kitą dieną kartu išgerti vyno ir ar tai pakankamai spontaniška.

Sidabrinė santuoka

Pora draugavo septynerius metus, kol susituokė. Iš pradžių jos tėvams tai nepasirodė gera mintis, tačiau Melinda pareikalavo gerbti jos apsisprendimą. Ją sužavėjo aštrus Bilo protas, įgimtas smalsumas ir gebėjimas mėgautis viskuo, ką daro. Taip pat ją pakerėjo dvi labai skirtingos charakterio pusės: viena vertus, jis labai ambicingas ir veržlus, tačiau kartu jam labai svarbios tradicinės šeimos vertybės, būdingas švelnumas.

Vestuvės, atsiėjusios daugiau nei 1 mln. dolerių, vyko Havajuose, lygiai prieš 25-erius metus. Dar po metų "Microsoft" išleido programą "Windows 95", sukėlusią personalinio kompiuterio perversmą. B.Gatesas tapo vienu turtingiausių pasaulio žmonių.

Porą gerai pažįstantys žmonės sako, kad Melinda yra tarsi jo veidrodinis atvaizdas. "Jis žino, kad nesu silpna, nedrąsi ar kukli. Jam patinka iššūkiai ir patikėkite, aš pasirūpinu, kad jam jų netrūktų", – apie santykius kalba M.Gates.

Pirmagimės sutuoktiniai susilaukė, praėjus metams po vestuvių. Ir žmona nustebino vyrą pareiškusi, kad nebenori dirbti, nuo šiol augins vaikus. Jie buvo turtingi, todėl moteris nematė prasmės toliau kopti karjeros laipteliais ir mokėti svetimiems žmonėms, kad jie prižiūrėtų jų atžalas. Melinda buvo įsitikinusi: jeigu nori jiems įskiepyti tam tikras vertybes, vienas iš tėvų turi būti namuose.

"Kai vaikai buvo maži, supratau, kad geriausia, ką galiu duoti jiems, tai būti namuose. Kai jie paaugo, supratau, kad turiu grįžti į aktyvią veiklą, kad jie didžiuotųsi tuo, ką darau kitų žmonių labui ir suprastų, kodėl to reikia", – yra sakiusi M.Gates.

Šeima apsigyveno didžiuliame dvare Sietlo priemiestyje, gražioje vietoje prie ežero. Prie namo vis dar stovi Bilo tėvų jiems vestuvių proga padovanota skulptūra, kurioje pavaizduoti du paukščiai, tupintys greta ir žiūrintys į tolį. Ji tapo šeimos simboliu, nes, pasak M.Gates, jie su vyru kaip tie paukščiai vis dar kartu ir vis dar žvelgia ta pačia kryptimi.

Didelę dalį savo turtų skirti labdarai jie vieningai nusprendė dar prieš vedybas, keliaudami po skurdžią Afriką, nes manė, kad nesąžininga turint tiek daug pinigų nepasidalyti su tais, kurie jų visai neturi.

Puoselėja artimus ryšius

Melinda su vyru ir vaikais stengiasi gyventi normalų šeimos gyvenimą, tarsi tų bilijonų neturėtų. Pavyzdžiui, iki 13 metų dukros ir sūnus neturėjo mobiliųjų telefonų. Kartu su tėvais nuo mažens lankėsi bažnyčioje, vyko į skurdžias šalis, kuriose įgyvendinami fondo projektai. Šuo buvo nupirktas tik sutarus, kad juo rūpinsis vaikai, ir jie tai daro. M.Gates stengėsi, kad visi šeimos nariai kuo daugiau būtų kartu, neprarastų artimo ryšio, kad ir kaip būtų užsiėmę.

Žinoma, jauniesiems Gatesams nieko netrūksta, tačiau tėvai jau yra apsisprendę, kad kiekvienas paveldės ne daugiau kaip po 10 mln. dolerių, o visas kitas turtas atiteks labdarai. Pasak Melindos, tokiu būdu jie siekia išlaikyti balansą – šių pinigų vaikams pakaks, kad turėtų laisvę gyvenime užsiimti tuo, kuo nori, tačiau neskatins nieko neveikti ir nieko nesiekti. Jų vyriausioji dukra Jennifer studijuoja biologiją Stanfordo universitete, laisvalaikiu jodinėja, turi draugą, egiptiečių kilmės amerikietį.

Sūnus Roris studijuoja Čikagos universitete, o Phoebe dar mokosi privačioje mokykloje. M.Gates stengiasi savo ir vyro darbotvarkes sudėlioti taip, kad tarp kelionių po visą pasaulį, svarbių susitikimų ir vizitų liktų laiko visiems kartu pabūti namuose. Sutuoktiniai mėgsta atsipalaiduoti ilgai vaikštinėdami prie ežero ir kalbėdamiesi arba jaukiai tylėdami. Dažnai dviese eina vakarieniauti į vietinius restoranus ir kalbasi tikrai ne apie reikalus, o apie vaikus.

Vakarėlių, viešų renginių viena turtingiausių pasaulio porų nemėgsta. Mieliau su visa šeima pažiūri filmą, sukritę ant sofų kartu su šunimi, prisikepę kukurūzų spragėsių. Melinda namuose mėgsta vilkėti patogiai, dažniausiai – jogos tampres. Virtuvė jos per daug netraukia. Pietauja visi kas sau mieste, o virėjas paruošia vakarienę. Indus ir stalą sutvarko patys. M.Gates keliasi anksti, valandą sportuoja ir apie 6.30 val. būna pasirengusi pradėti dieną.


Melindos Gates mintys

Sėkmė – tai žinoti, kad bent vienas žmogus atsikvėpė lengviau dėl to, kad tu gyvenai.

Visos moterys, nesvarbu, kokiame Žemės kampelyje gyvena, turi tą pačią svajonę – būti savarankiškos ir sukurti geresnį gyvenimą sau bei tiems, kuriuos myli.

Moterys, kovojančios už save ir savo artimuosius, yra stipriausia jėga, kuri gali pakeisti pasaulį.

Mūsų žmogiškumas yra tai, kas mus vienija.

Optimizmas – tai ne pasyvus laukimas, tikintis, kad situacija pagerės, problemos išsispręs, tai tikėjimas, kad mes galime tai pakeisti patys.

Siekiant suderinti darbą ir šeimos reikalus man teko susidurti su daug iššūkių, tačiau jie mūsų šeimą sustiprino.

Pasitikėkite savimi ir skirkite laiko ramiam atokvėpiui. Mes gyvename labai greitu tempu besivystančioje visuomenėje, ir tie ramūs momentai padės sugrįžti prie to, kas esate.

GALERIJA

  • M. Gates: optimizmas – tai ne pasyvus laukimas
  • M. Gates: optimizmas – tai ne pasyvus laukimas
  • M. Gates: optimizmas – tai ne pasyvus laukimas
  • M. Gates: optimizmas – tai ne pasyvus laukimas
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS