Madingas stalas – su prancūzišku dvelksmu Pereiti į pagrindinį turinį

Madingas stalas – su prancūzišku dvelksmu

2009-05-16 09:00
Nauda: vykdydami virtuvės šefo B.Erikksono nurodymus renginio dalyviai nepraleido progos pasidalyti ir savo kulinarine patirtimi.
Nauda: vykdydami virtuvės šefo B.Erikksono nurodymus renginio dalyviai nepraleido progos pasidalyti ir savo kulinarine patirtimi. / Nerijaus Jankausko nuotr.

Serviravimo naujienas Klaipėdoje pristatę vienos didžiausių indų gamintojų pasaulyje atstovai ragino nebijoti eksperimentų. Sriuba degtinės stikliuke ar taurės, kurias galima išardyti tarsi "Lego", – erdvės fantazijai yra iki soties.

Stilius daug nekainuoja

Pasiilgus naujovių ant stalo visai nebūtinos didelės išlaidos. "Pakanka įsigyti naujų polėkščių arba servetėlių ir vaizdas bus visiškai kitoks", – tvirtino indais prekiaujančios įmonės "Arkietė" atstovė Reda Basakirskaitė.

Ji apgailestavo, kad tautiečiai gan inertiški, sunkiai įsileidžia į namus serviravimo madas. Prekiautojai indais yra pastebėję, kad atėjus šiltajam sezonui padidėja augaliniais motyvais dekoruotų lėkščių, dubenėlių paklausa. Klaipėdietiškas ypatumas – klientai pajūryje labai mėgsta raudonos spalvos indus.

Kokybė ir praktiškumas – išvien

Tačiau ne tik spalva, bet ir indo kokybė gali lemti pasitenkinimą maistu ar gėrimu.

Rene Jensen iš prancūzų fabriko "ARC International Group" pasiūlė dalyvauti neįprastoje degustacijoje. Tas pats vynas skirtingose taurėse. Vienos buvo tradicinės, kitos – pagamintos iš naujos kartos "Kwarx" stiklo.

Pastarasis yra skaidresnis už krištolą, plonesnis ir atsparesnis smūgiams nei įprastinis stiklas. Visgi jis nusileidžia grūdintam aukštoje temperatūroje. R.Jensen atkreipė dėmesį, kad Anglijoje alaus bokalai gaminami tik iš grūdinto stiklo – barai privalo paisyti valstybės nustatytų reikalavimų.

R.Jensen nešykštėjo praktiškų patarimų – norint ilgai džiaugtis mėgstamomis taurėmis verta atkreipti dėmesį į kelis gamybos niuansus. Ilgiau tarnauja iš vieno stiklo lašo pagaminti indai. Tiesa, taurės "padą" vis tiek tenka pritvirtinti atskirai.

Grūdintų ir aukštos kokybės taurių stiklas yra labai glotnus. Kuo mažiau "porų", tuo mažiau kaupiasi nešvarumų, paviršius ir po daugelio plovimų išlieka nepabalęs.

Skonis priklauso nuo formos

Visada svarbi lieka ir indo forma. Ragaujant vyną iš "Open up" taurių malonumo puokštė žymiai didesnė nei gurkštelint to paties vyno iš įprastinių taurių. Pasirodo, jokios mistikos nėra – naujoviškos taurės maždaug ties viduriu turi lūžio briauną. Iki šios ribos įpylus vyno, gėrimo paviršius tampa žymiai didesnis, tad vynas gauna daugiau deguonies, kuris ir "išlaisvina" taninus.

Pakėlus prie lūpų įprastinę taurę dėl indo formos ir smakro pasvirimo kampo gėrimas greičiausiai pasiekia liežuvio šonus, kurie signalizuoja apie produktų rūgštumą ir kartumą. "Iš naujos kartos taurių gėrimas pirmiausiai patenka ant liežuvio galiuko, kuris "atsakingas" už saldumą, tad potyriai yra visai kitokie", – paaiškino R.Jensen.

Prancūzai taip pat išrado būdą, kaip ilgiau mėgautis šampanu ar putojančiu vynu. Paslaptis – taurės dugne lazeriu padarytas taškas, kuris padeda burbuliukus sukoncentruoti pačiame centre ir neleidžia jiems "pavargti" kilti viršun.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų