Mirė Honkongo kino magnatas Run Run Shaw | Diena.lt

MIRĖ HONKONGO KINO MAGNATAS RUN RUN SHAW

  • 0

Honkongo kino novatorius, prodiuseris Runas Runas Shaw (Runas Runas Šao), kurio studija populiarino kung fu žanrą, padariusį įtaką Quentinui Tarantino (Kventinui Tarantinui) ir kitiems Holivudo režisieriams, antradienį mirė.

R.R.Shaw mirė ramiai, būdamas 107 metų amžiaus, sakoma „Television Broadcasts Limited“ (TVB), kurią jis 1967 metais padėjo įkurti, pareiškime. Magnato mirties priežastis nenurodoma.

Jo studija „Shaw Brothers Studios“, kuri kažkada buvo tarp didžiausių pasaulyje, padėjo startuoti tokių žmonių, kaip režisierius Johnas Woo (Džonas U), karjeroms ir „iškepė“ beveik tūkstantį filmų. R.R.Shaw taip pat prodiusavo kelis JAV filmus, tarp jų – klasika tapusią 1982 metų mokslinės fantastikos juostą „Bėgantis skustuvo ašmenimis“ (Blade Runner) ir 1979 metų katastrofų trilerį „Meteoras“ (Meteor).

Jo televizijos imperija, kuri tebėra dominuojanti jėga Honkonge, ugdė ne vieną vėliau išgarsėjusį aktorių, tarp jų - Chow Yun-fatą (Čou Junfatą). Režisierius Wong Kar-wai (Vong Karvajus), kuris pastatė tokius kritikų pripažintus „art-house“ filmus kaip „Čiongčingo ekspresas“ (Chung Hing sam lam, Chungking Express) ir „Meilės laukimas“ (Fa yeung nin wa, In the Mood for Love), savo karjerą pradėjo TVB mokymo kursuose ir trumpą laiką dirbo šioje televizijos stotyje pastatymų asistentu.

Tačiau ironiška tai, kad didžiausia kung fu žvaigžde pasaulyje tapo Bruce'as Lee (Briusas Li), kuris prasprūdo pro R.R.Shaw rankas.

R.R.Shaw TVB vadovavo iki 2011 metų gruodžio, kai būdamas 104-erių išėjo į užtarnautą poilsį. Jo gedi antroji žmona ir keturi vaikai iš pirmosios santuokos.

R.R.Shaw gimė netoli Šanchajaus, turtingo tekstilės komersanto šeimoje. Tiksli jo gimimo data nežinoma, skirtinguose su juo susijusiuose tinklalapiuose nurodoma, kad jis gimė 1906 ar 1907 metais.

Vienas iš šešerių jo brolių ir seserų – vyresnysis brolis Runme Shaw (Runmė Šao) – įsteigė nebyliojo kino studiją „Unique Film Production Co.“. R.R.Shaw su kitu broliu, Runje (Rundže), 1923 metais nuvyko į Singapūrą pardavinėti filmų Pietryčių Azijos kinų bendruomenei ir galiausiai atidarė regione 139 kino teatrus.

Po Antrojo pasaulinio karo „Unique Film Production Co.“ Honkonge ir Singapūre susidūrė su vis didėjusia konkurencija, tad R.R.Shaw 6-ojo dešimtmečio pabaigoje persikraustė į Honkongą modernizuoti kompanijos. Jis nusprendė didžiausią dėmesį skirti ne filmų demonstravimui, o jų statymui, ir pervadino kompaniją į „Shaw Brothers“.

Jo kelias į dominavimą Azijos kinematografijoje rimtai prasidėjo 1961 metais, kai jis Honkongo Skaidriavandenės įlankos rajone atidarė didžiulę, modernią studiją „Movie Town“. Ji su savo 1,5 tūkst. darbuotojų ir 10-čia garso įrašymo paviljonų tapo produktyviausia studija pasaulyje.

Intensyviausio darbo laikais aktoriai ir režisieriai šioje studijoje susukdavo po 40 filmų per metus, daugiausia – apie kung fu, kovas kardais ar Azijos gangsterius, vadinamus triadomis.

Rezultatas yra beveik tūkstančio juostų filmoteka, kurioje yra ir „Vienarankis fechtuotojas“ (One Armed Swordsman) bei juosta „Penki mirties pirštai“ (Five Fingers of Death), esanti tarp didžiausios sėkmės JAV sulaukusių R.R.Shaw filmų.

Studijos logotipą – skydą ir ant jo užrašytus inicialus SB – įkvėpė „Warner Brothers“ emblema. Tai buvo duoklė jo holivudinėms aspiracijoms.

Q.Tarantino filmai „Nužudyti Bilą“ (Kill Bill) yra pagarbos pareiškimas šiai studijai ir kitiems Honkongo kovos menų filmams.

„Metus laiko pažiūrėdavau po vieną seną „Shaw Brothers“ filmą per dieną – jeigu ne po tris“, - 2003 metais „ Los Angeles Daily News“ sakė Q.Tarantino, pasakodamas apie pasirengimą filmavimams.

Savo šlovės laikais R.R.Shaw filmus, kaip pranešama, per savaitę pasižiūrėdavo po 1,5 mln. žmonių, daugelis – R.R.Shaw ir jo broliams priklausančiuose kino teatruose Pietryčių Azijoje.

Filmų gamyba liovėsi 1983 metais, bet iki to laiko R.R.Shaw savo dėmesį buvo nukreipęs į televiziją. 1973-aisiais jis perėmė TVB, kuri tebėra dominuojanti Honkongo televizijos stotis.

TVB buvo starto aikštelė tokiems talentams kaip Chow Yun-fatas, Wong Kar-wai, aktorius ir dainininkas Andy Lau (Endis Lau) ir komikas Stephenas Chow (Stivenas Čou).

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS