Mirė „Žiedų valdovo“ autoriaus sūnus Ch. Tolkienas | Diena.lt

MIRĖ „ŽIEDŲ VALDOVO“ AUTORIAUS SŪNUS CH. TOLKIENAS

Sulaukęs 95-erių metų mirė „Žiedų valdovo“ ir „Hobito“ autoriaus Johno Ronaldo Reuelo Tolkieno sūnus Christopheris Tolkienas, išleidęs daugelį savo tėvo kūrinių, pranešė Tolkieno bendrija.

Ch. Tolkienas, buvęs senosios ir vidurinės anglų kalbos bei senosios islandų kalbos dėstytojas Oksfordo universitete, 1954 m. taip pat nupiešė garsųjį Viduržemio žemėlapį savo tėvo romanui „Žiedų valdovas“.

Ch. Tolkienas daugelį metų rinko ir redagavo 1973 m. mirusio savo tėvo darbus, kuriuos vėliau išleido, įskaitant „Silmariljoną“ 1977 m. ir „Gondolino žlugimą“ (angl. The Fall of Gondolin) 2018 m.

„Netekome titano, kurio labai ilgėsimės“, – pranešime teigė Tolkieno bendrijos pirmininkas Shaunas Gunneris.

„Christopherio atsidavimas savo tėvo darbams mums davė dešimtis publikacijų, o jo paties darbas Oksforde rodo jo, kaip mokslininko, gabumus, – tęsė Sh. Gunneris. – Milijonai žmonių visame pasaulyje bus amžinai dėkingi Christopheriui už „Silmariljoną“, „Hurino vaikus“, „Viduržemio istorijos“ seriją ir daugelį kitų.“

„New York Times“ teigimu, tai, kad Ch. Tolkienas mirė, patvirtino jo svainis Danielis Klassas.

Ch. Tolkienas mirė pietryčių Prancūzijoje, Draginjano miestelyje, pranešė vietos laikraštis „Var-Matin“.

2012 m. duotame interviu Prancūzijos laikraščiui „Le Monde“ Ch. Tolkienas itin kritiškai atsiliepė apie savo tėvo darbų komercializaciją.

„Tolkienas tapo monstru, kurį suėdė jo paties populiarumas ir įsiurbė mūsų laikų absurdiškumas“, – tuo metu sakė Ch. Tolkienas.

„Mane pribloškė praraja tarp jo darbų grožio ir rimties ir to, kuo jie tapo. Komercializacija į nieką sutrynė kūrybos estetinį ir filosofinį poveikį“, – tvirtino J. R. R. Tolkieno sūnus.

„Man liko tik vienas sprendimo būdas – nusisukti“, – teigė Ch. Tolkienas.

Christopheris Tolkienas gimė 1924 m. lapkričio 21 d. Didžiosios Britanijos Lidso mieste. Antrojo pasaulinio karo metais jis prisijungė prie Karališkųjų oro pajėgų, buvo dislokuotas Pietų Afrikoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS