Nepražiopsokite įstabaus reginio: savaitgalį lis žvaigždėmis | Diena.lt

NEPRAŽIOPSOKITE ĮSTABAUS REGINIO: SAVAITGALĮ LIS ŽVAIGŽDĖMIS

  • 0

Naktinėtojai šį savaitgalį turėtų nepamiršti pasimėgauti krintančių žvaigždžių lietumi – kiekvieną rugpjūčio mėnesį pasikartojančiu Persėidų meteorų srautu.

Šia proga ateinantį pirmadienį prieš Žolines, rugpjūčio 14 dieną, 14 val., Ignalinos gyventojams ir miesto svečiams bus pristatyta iniciatyva, skatinsianti pakelti akis į dangų bet kuriuo metų laiku – šalia Ignalinos pagrindinio paplūdimio bus atidengtas informacinis stendas su žvaigždžių žemėlapiais, skirtais išmokti pažinti visus žvaigždynus įsitaisius ant patogių hamakų šalia.

„Turbūt daugelis mūsų kartkartėmis pakeliame akis į dangų paspoksoti į žvaigždes, galbūt pažįstame Didžiųjų Grįžulo Ratų žvaigždyną ar kartais itin ryškiai danguje nušvintantį Merkurijų, Venerą, Marsą, Jupiterį ar Saturną. Kai stebiu naktinį dangų, sau keliu egzistencinius klausimus – iš kur mes atsiradome? Ar kosmose esame vieninteliai? Tad kviečiu tai patirti kiekvieną. Stebėdami žvaigždes kartu galime aptarti vieną ar kitą matomą dangaus kūną, žvaigždyną. Tikiu, kad ne vieną Ignalinos gyventoją ši edukacinė zona paskatins labiau domėtis kosmosu, o gal net įkurti žvaigždžių stebėjimo būrelį. Laikas gamtoje ir edukacinė veikla taip pat turi teigiamos įtakos psichinei sveikatai ir savijautai, gali padėti sumažinti stresą ir atnešti ramybės jausmą“, – teigė šios socialinio projekto #Bendranoriai iniciatyvos ambasadorė, mokslo žurnalistė Goda Raibytė–Aleksa.

Organizatorių nuotr. 

Anot jos, Ignalinos miestas ir apylinkės yra itin palanki vietovė vietos gyventojams stebėti naktinį dangų, kadangi šviesos taršos lygis, kuris yra itin svarbus žvaigždžių stebėtojams, yra mažas. Iniciatyvos ambasadorė sako tikinti idėja, kad mokslas ir pramogos gali būti suderinami, o instaliacijos atidarymui neatsitiktinai parinktas ir laikas – rugpjūčio vidurys, kadangi šiuo metu danguje įprastai galime stebėti įspūdingą meteorų lietų.

„Mes visi turime ypatingą ryšį su žvaigždėmis, nes tai – mokslinis faktas, kad esame sudaryti iš žvaigždžių dulkių. Kiekvienas deguonies atomas plaučiuose, anglis raumenyse, kalcis kauluose, geležis kraujyje – kadaise gimė žvaigždėse. Gyvavimo pabaigoje sprogus žvaigždėms, susidarę minėti elementai pasklido kosmose, kol pamažu jungėsi į molekules ir virto… mumis! Taigi, tyrinėdami kosmosą, kartu iš dalies tyrinėjame ir save. Man tai yra labai romantiška ir galinga mintis!“ – dalijosi G. Raibytė–Aleksa, renginyje plačiau papasakosianti apie savo ryšį su žvaigždynais ir kosmosu.

Organizatorių nuotr. 

Taip pat kartu atsakysime į įdomius klausimus apie dangų ir su vaikais gaminsime simbolinius teleskopus. Beje, erdvė žvaigždžių stebėjimui parinkta ne tik dėl „švaraus“ nuo šviesos dangaus – šalia ir grilių zona, gyventojų mėgstamas paplūdimys, automobilių stovėjimo aikštelė.

Žvaigždėlapius visiems metų laikams parengė Vilniaus universiteto Teorinės fizikos ir astronomijos instituto, Molėtų observatorijos astronomas Saulius Lovčikas.

„Vadinamieji krintančių žvaigždžių lietūs vyksta rugpjūčio, lapkričio ir gruodžio mėnesiais. Rugpjūčio 12-13 dienomis nutinka Persėidų meteorų srauto maksimumas – per valandą žybteli vidutiniškai apie 60 meteorų. Jį sukelia iš Swift-Tuttle kometos branduolio išlėkusios dalelės – meteoroidai. Ši kometa buvo atrasta 1862 metais ir prie Saulės sugrįžta kas 133 metus. Persėidų meteorų lietus geriausiai matysis po vidurnakčio. Reiškinį patariu stebėti keliese ir garsiai komentuoti pamatytą blyksnį – taip tiesiog įdomiau“, – patarė astronomas.

GALERIJA

  • Nepražiopsokite įstabaus reginio: savaitgalį  lis žvaigždėmis
  • Nepražiopsokite įstabaus reginio: savaitgalį  lis žvaigždėmis
  • Nepražiopsokite įstabaus reginio: savaitgalį  lis žvaigždėmis
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS