Paaiškėjo, kuri lietuvė vers „Euroviziją“ į gestų kalbą | Diena.lt

PAAIŠKĖJO, KURI LIETUVĖ VERS „EUROVIZIJĄ“ Į GESTŲ KALBĄ

Šiemet „Eurovizijos“ pasirodymus į gestų kalbą vers vertėjai iš penkių šalių – Lietuvos, Islandijos, Rusijos, Vokietijos ir Danijos. Ir pagaliau atskleista, kad tokia misija patikėta TV žiūrovams jau pažįstamai lietuvei Laurai Valytei.

Mergina, šiuo metu gyvenanti Vokietijoje, turi ilgametę patirtį šokių ir aktorystės srityse, o televizijos žiūrovai ją prisimena kaip LNK projektų „Kviečiu šokti“ ir „2 minutės šlovės“ dalyvę. Beje, L. Valytė su partneriu šokėju Vadimu Šuško ir tapo „Kviečiu šokti“nugalėtojais. 

Pernai Austrijoje vykusios „Eurovizijos“ rengėjai išbandė naujovę – visus konkurso pasirodymus vertė į tarptautinę gestų kalbą. Kadangi tokios transliacijos sulaukė didelio žiūrovų susidomėjimo, nuspręsta idėją tęsti ir šiemet – klausos negalią turintiems muzikinio konkurso gerbėjams gestų kalba konkursą transliuos LRT kultūra, sakė LRT televizijos laidoje „Labas rytas, Lietuva“ viešėjęs Lietuvos delegacijos vadovas „Eurovizijoje“ Audrius Giržadas.

„Išgirdę, kad pernai austrų televizija pirmą kartą transliavo konkursą ir tarptautine gestų kalba, pasiteiravome, ar lietuvių ir tarptautinė gestų kalbos skiriasi. Išgirdę, kad tai yra skirtingos kalbos, iš pradžių nusprendėme pasižiūrėti, kaip atrodo pasirodymų vertimas į gestų kalbą. Įsitikinę, kad tai yra priimtina, šiais metais taip pat nusprendėme transliuoti „Euroviziją“ ir gestų kalba“, – pasakojo LRT televizijos vyriausias prodiuseris A. Giržadas.

Pasak jo, LRT kultūra transliuos visus „Eurovizijos“ etapus – gegužės 10 ir 12 d. vyksiančius pusfinalius bei gegužės 14 d. finalą.

„Švedai šių žmonių netgi nevadina gestų kalbos vertėjais, o tiesiog gestų artistais (sign performers), nes tai nėra įprastas gestų kalbos vertimas. Tai yra šou, todėl tie žmonės, kurie vers, dar ir šoks, patys kartu dainuos, perteiks visą pasirodymo nuotaiką“, – kalbėjo A. Giržadas.

Anot Lietuvos kurčiųjų draugijos prezidento Vytauto Pivoro, „Eurovizija“ kurtieji pradėjo domėtis jau seniai, nes tai yra vizualinis šou – ten žmonės šoka, yra ir vaidybos. Gaila, muzikos kurtieji negali girdėti – jai suprasti reikia tam tikrų žodžių, tačiau Lietuvos kurtieji labai džiaugiasi, kad LRT kultūra transliuos „Euroviziją“ gestų kalba ir jie galės pasimėgauti šiuo šou.

Jo manymu, dėl gestų kalbos vertėjų klausos negalią turinčių žmonių susidomėjimas konkursu tikrai išaugs. Pernai toks vertimas buvo atliekamas pirmą kartą, bet jo dar nepavyko transliuoti Lietuvoje. Kurtieji konkursą stebėjo internetu, o šiemet, konkursą transliuojant televizijai, populiarumas turėtų išaugti dar labiau. L. Valytė yra ne vieno šokių konkurso nugalėtoja, todėl, V. Pivoro manymu, tikrai sugebės perteikti atlikėjo kuriamą nuotaiką – tai bus garbė ir Lietuvai, ir kurtiesiems, ir pačiai „Eurovizijai“.

Išversti dainą nėra labai lengva, bet įmanoma. Svarbiausia – perteikti nuotaiką. Žinoma, gestai yra skirtingi ir tarptautinius gestus gali suprasti ne visi. Kaip lietuvių kalboje yra ne visiems suprantamų žodžių, taip ir gestų kalboje yra ne visiems suprantamų ženklų. Tačiau perteikiant nuotaiką, kurčiasis gali suprasti, ką norima pasakyti dainos žodžiais.

„Eurovizijos“ vertėjai į gestų kalbą jau buvo nuvykę į Stokholmą, kur repetavo. Vedėjai turės savo vertėjus, o penkių šalių atstovai pasikeisdami vers visus konkurso pasirodymus.

Daugiau – LRT televizijos laidoje „Labas rytas, Lietuva“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS