„Auksinių gaublių“ apdovanojimuose – S. Spielbergo ir jo juostos „Fabelmanai“ triumfas | Diena.lt

„AUKSINIŲ GAUBLIŲ“ APDOVANOJIMUOSE – S. SPIELBERGO IR JO JUOSTOS „FABELMANAI“ TRIUMFAS

  • 0

Stevenui Spielbergui (Stivenui Spilbergui) antradienį atiteko pagrindiniai „Auksinių gaublių“ apdovanojimai, įskaitant geriausios dramos statulėlę už pusiau autobiografinį filmą „Fabelmanai“ (The Fabelmans), o Holivudo žvaigždės, nepaisydamos daugybės skandalų, krečiančių apdovanojimų rengėjus, rinkosi į pirmąją šių metų ceremoniją.

Kitą pagrindinį apdovanojimą – geriausios komedijos arba miuziklo – pelnė filmas „Salos vaiduokliai“ (The Banshees of Inisherin) – tragikomedija apie nutrūkusią draugystę nuošalioje Airijos saloje.

Šis filmas „Auksiniuose gaubliuose“ pelnė daugiausiai apdovanojimų kino kategorijose.

S. Spielbergas, kuris taip pat buvo apdovanotas kaip geriausias režisierius, padėkojo savo šeimai, įskaitant velionę motiną, kuri, pasak jo, „dabar dėl to džiaugtųsi“.

Filmas „Fabelmanai“ pasakoja apie sudėtingą S. Spielbergo tėvų santuoką, antisemitines patyčias ir ankstyvuosius režisieriaus bandymus kurti nulinio biudžeto filmus su savo draugais.

„Visi į mane žiūri kaip į sėkmės istoriją, ir visi į mus visus žiūri taip, kaip mus suvokia, atsižvelgiant į tai, kaip jie gauna informaciją“, – teigė 76 metų režisierius.

„Tačiau niekas iš tikrųjų nežino, kas mes esame, kol neišdrįsime pasakyti, kas esame“, – pridūrė jis.

Tačiau niekas iš tikrųjų nežino, kas mes esame, kol neišdrįsime pasakyti, kas esame.

S. Spielbergas teigė, kad tokiuose filmuose kaip „Ateivis“ (E.T. The Extra-Terrestrial) ir „Artimi trečiojo laipsnio kontaktai“ (Close Encounters of the Third Kind) buvo panaudoti elementai iš jo asmeninio gyvenimo, tačiau iki šiol jis „niekada nedrįso imtis šios istorijos“.

Nepaisant gana prasto pasirodymo kino teatruose, „Fabelmanai“ aplenkė du didžiausius praėjusių metų komercinius hitus – Jameso Camerono (Džeimso Kamerono) „Įsikūnijimą 2“ (Avatar: The Way of Water) ir „Asą Maveriką“ (Top Gun: Maverick) su Tomu Cruise'u (Tomu Kruzu) ir pelnė paskutinį vakaro apdovanojimą.

Colinas Farrellas (Kolinas Farelas) už vaidmenį filme „Salos vaiduokliai“ pelnė geriausio komedijos aktoriaus apdovanojimą, taip sustiprindamas savo viltis gauti „Oskarą“, be to, dramaturgas ir režisierius Martinas McDonagh (Martinas Makdona) už šį filmą laimėjo geriausio scenarijaus apdovanojimą.

A lygio žvaigždės

Kasmetinių kino apdovanojimų sezoną pradedantys „Auksiniai gaubliai“ pastaruosius dvejus metus nepasižymėjo įprastu spindesiu dėl pandemijos ir paaiškėjusių faktų apie organizatorių įvairovės stoką bei įtarimų dėl etikos pažeidimų.

Apdovanojimus rengianti ne pelno siekianti organizacija Holivudo užsienio spaudos asociacija (HFPA) buvo kritikuojama dėl to, kad joje nėra nė vieno juodaodžio, nors pastaruoju metu jos narių gretos padidėjo.

Antradienį visų akys buvo nukreiptos į tai, kokios įžymybės pasirodys šventėje, po to, kai praėjusiais metais „Auksinių gaublių“ transliaciją atšaukusi televizija NBC šiemet sugrąžino jubiliejinius 80-uosius apdovanojimus į savo eterį.

Renginyje dalyvavo daugybė garsenybių, įskaitant S. Spielbergą, dainininkę Rihanną (Rijaną) ir aktorių Bradą Pittą (Bredą Pitą).

Austinas Butleris (Ostinas Batleris) už pagrindinį vaidmenį biografiniame filme „Elvis“ laimėjo geriausio dramos aktoriaus apdovanojimą.

Austinas Butleris. Scanpix nuotr.

„Tu buvai ikona ir maištininkas, ir aš tave labai myliu“, – sakė A. Butleris apie rokenrolo karalių Elvis Presley (Elvį Preslį), sakydamas emocingą kalbą, kurioje taip pat išreiškė dėkingumą E. Presley šeimai už jos palaikymą.

Eddie Murphy (Edis Merfis) Beverli Hilse vykusioje iškilmingoje ceremonijoje atsiėmė apdovanojimą už karjeros pasiekimus, o Angela Bassett (Andžela Baset) laimėjo geriausios antraplanės aktorės apdovanojimą už vaidmenį „Marvel“ juostoje „Juodoji pantera. Wakanda amžiams“ (Black Panther: Wakanda Forever).

Angela Bassett. Scanpix nuotr.

Neatvyko į apdovanojimų ceremoniją

Tačiau australų aktorė Cate Blanchett (Keit Blanšet), laimėjusi geriausios dramos aktorės apdovanojimą už negailestingos dirigentės vaidmenį filme „Tár“, ceremonijoje nedalyvavo.

Tarp kitų garsių nugalėtojų, neatvykusių į ceremoniją, buvo Kevinas Costneris (Kevinas Kostneris), Zendaya (Zendaja) ir Amanda Seyfried (Amanda Seifrid).

Michelle Yeoh (Mišel Jio) laimėjo geriausios komedijos aktorės titulą už vaidmenį siurrealistiniame, po daugybę pasaulių keliaujančiame mokslinės fantastikos filme „Viskas iškart ir kartu“ (Everything Everywhere All at Once).

Jos kolega Ke Huy Quanas (Ke Huj Kvanas), kuris prieš beveik keturis dešimtmečius išgarsėjo kaip jaunasis aktorius filme „Indiana Džounsas ir lemties šventykla“ (Indiana Jones and the Temple of Doom), tapo geriausiu antrojo plano aktoriumi.

Veiksmo kupinas indų blokbasteris „RRR“, sulaukęs didžiulio populiarumo Holivude, laimėjo geriausios dainos apdovanojimą.

Geriausiu animaciniu filmu pripažintas „Guillermo del Toro Pinokis“ (Guillermo del Toro's Pinocchio), o geriausiu filmu ne anglų kalba – „Argentina, 1985“.

Kalbant apie serialus, „Sostų karų“ (Game of Thrones) priešistorė „Drakono namai“ (House of the Dragon) tapo geriausiu draminiu serialu, o „Abbott Elementary“ – geriausiu komedijos serialu.

Kandus vedėjas

Dažnai teigiama, kad sėkmė „Auksinių gaublių“ apdovanojimuose yra potencialus indikatorius filmams, kurie tikisi pelnyti „Oskarus“. Jie šiemet bus įteikti kovo 12 dieną.

Ketvirtadienį, praėjus vos kelioms dienoms po „Auksinių gaublių“ apdovanojimų, komisija pradės balsuoti už „Oskarų“ nominacijas.

Tačiau pastarojo meto nesutarimai apkartino situaciją.

„Auksinių gaublių“ vedėjas komikas Jerrodas Carmichaelas (Džerodas Karmaiklas), kuris ceremonijos metu demonstravo drąsų ir kandų toną, pradėjo iškilmes monologu, pajuokiančiu HFPA.

„Pasakysiu, kodėl esu čia. Esu čia, nes esu juodaodis“, – teigė J. Carmichaelas.

Šiemet neįvyko tradicinis „Auksinių gaublių“ vakarėlis po oficialios ceremonijos dalies. Jo metu nugalėtojai paprastai demonstruoja savo statulėles, o pralaimėjusieji skandina liūdesį nemokamame šampane.

Brendanas Fraseris (Brendanas Freizeris), nominuotas už pagrindinį vaidmenį filme „Banginis“ (The Whale), atsisakė dalyvauti antradienio iškilmėse. Anksčiau jis yra teigęs, kad buvęs HFPA prezidentas kartą seksualiai priekabiavo prie jo.

T. Cruise'as, filmo „Asas Maverikas“ prodiuseris, taip pat nedalyvavo ceremonijoje. Jis 2021 metais protestuodamas grąžino HFPA savo tris gaublius.

Tačiau, nepaisant prieštaringų nuomonių dėl „Auksinių gaublių“, J. Cameronas naujienų agentūrai AFP teigė, kad „apie tai nelabai galvoja“.

„Akivaizdu, kad atlikau analizę apie tai, ką jie išgyveno, ir įsitikinau, kad jie [HFPA] reagavo į protestus, skundus ir kitus dalykus, ir manau, kad taip ir buvo“, – pridūrė jis.

„Manau, kad turime pasidžiaugti, jog organizacija vykdo tokius radikalius pokyčius“, – sakė J. Cameronas.

GALERIJA

  • „Auksinių gaublių“ apdovanojimuose – S. Spielbergo ir jo juostos „Fabelmanai“ triumfas
  • „Auksinių gaublių“ apdovanojimuose – S. Spielbergo ir jo juostos „Fabelmanai“ triumfas
  • „Auksinių gaublių“ apdovanojimuose – S. Spielbergo ir jo juostos „Fabelmanai“ triumfas
  • „Auksinių gaublių“ apdovanojimuose – S. Spielbergo ir jo juostos „Fabelmanai“ triumfas
  • „Auksinių gaublių“ apdovanojimuose – S. Spielbergo ir jo juostos „Fabelmanai“ triumfas
  • „Auksinių gaublių“ apdovanojimuose – S. Spielbergo ir jo juostos „Fabelmanai“ triumfas
  • „Auksinių gaublių“ apdovanojimuose – S. Spielbergo ir jo juostos „Fabelmanai“ triumfas
  • „Auksinių gaublių“ apdovanojimuose – S. Spielbergo ir jo juostos „Fabelmanai“ triumfas
  • „Auksinių gaublių“ apdovanojimuose – S. Spielbergo ir jo juostos „Fabelmanai“ triumfas
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS