A. Pauliukevičius: treniruotės ugdo charakterį | Diena.lt

A. PAULIUKEVIČIUS: TRENIRUOTĖS UGDO CHARAKTERĮ

Vienas garsiausių Lietuvoje kultūrizmo trenerių Andrius Pauliukevičius praėjusiems 2020-iesiems galėtų tik padėkoti – pernai pasaulį išvydo pirmagimė dukra ir nauja knyga "111 DUK apie treniruotes".

– Esate labai produktyvus rašytojas – prieš šešerius metus griebėtės plunksnos, o štai pasaulį išvydo jau šeštoji jūsų knyga. Padeda sportininko atkaklumas?

– Treniruotės ugdo charakterį. Sportininkams tenka laikytis griežtos disciplinos, todėl jie išmoksta įveikti tingulį, o tai gerokai padidina tikimybę daug pasiekti ir kitose srityse. Užtat man rašyti knygas nebuvo sunku. Be to, fizinis krūvis suteikia ir kitų privalumų. Sportuojant suaktyvėja viso kūno kraujotaka, dėl to pagerėja atmintis ir protinis darbingumas. Gavęs fizinio krūvio, mūsų organizmas išskiria daugiau laimės hormonų endorfinų, o kai nuotaika geresnė, tada ir visi darbai vyksta sklandžiau.

– Tai, vadinasi, kad mūzos atskrendant nelaukiate?

– Mano nuomone, rašymas kur kas labiau priklauso nuo disciplinos nei nuo įkvėpimo. Taikiau tuos pačius principus, kaip ir rengdamasis varžyboms, – kasdien dirbti pagal planą. Visada suplanuoju, kiek ir kokių pratimų, kiek serijų ir kiek pakartojimų turiu atlikti, ir pagal tą planą treniruojuosi salėje. Lygiai taip pat rašau knygas. Žinau, kada leidyklai reikės atiduoti rankraštį, kokias temas noriu paliesti ir kokios apimties noriu pasiekti, tuomet susidarau planą ir dirbu jo laikydamasis.

– Kiek laiko užtrunkate rašydamas knygą?

Gavęs fizinio krūvio, mūsų organizmas išskiria daugiau laimės hormonų endorfinų, o kai nuotaika geresnė, tada ir visi darbai vyksta sklandžiau.

– Knygoje yra 111 klausimų, tai, kiekvieną dieną atsakant tik į vieną, darbą galima užbaigti per keturis mėnesius. Didžiąją knygos dalį parašiau pernai pavasarį, per pirmąjį karantiną. Tai buvo patogus metas rašyti, nes daugiau laiko leidau namuose ir turėjau prabangą per dieną parašyti šiek tiek daugiau.

– Pirmoji jūsų knyga "Tobulas kūnas" tapo bestseleriu, vėliau parašėte net du jos tęsinius, o kitose išgvildenote sportuojančių žmonių mitybos subtilybes ir padrąsinote tuos, kuriems trūksta motyvacijos. Ir vis tiek dar liko daugiau nei 100 neatsakytų klausimų?

– Mano pirmosios knygos parašytos kaip vadovėliai. Iš jų iki šiol galima mokytis, kaip reikia efektyviau treniruotis ir maitintis. Naujausia knyga yra kitokia. Sportuojant susidaro įvairių probleminių situacijų. Pavyzdžiui, jūs nusprendėte numesti svorio ir pavyzdingai laikėtės dietos, bet vieną dieną nutrūkote nuo grandinės. Kaip elgtis persivalgius? Ryti toliau ar visą naktį iki ryto sukti ratus stadione, o gal dvi dienas gerti tik vandenį? Nežinote, kaip elgtis, ir jums reikia sprendimo. Garantuoju, kad jį rasite mano naujoje knygoje.

Pagalba: BALTO leidybos namų išleista A.Pauliukevičaus knyga padeda gauti atsakymus į klausimus, kurie iškyla sportuojant.

– Jūs, kaip treneris, tikriausiai esate girdęs daug daugiau nei 111 klausimų. Kaip atrinkote pačius svarbiausius?

– Į knygą įtraukiau tuos klausimus, kuriuos man dažniausiai užduoda socialiniuose tinkluose ar elektroniniu paštu. Neretai žmonėms rūpi tokie dalykai, kurių jiems nepatogu ar nedrąsu klausti akis į akį. Rašytinė forma leidžia elgtis laisviau, todėl klausimai atviresni, drąsesni.

Merginoms rūpi, kaip sportuoti per menstruacijas, po gimdymo ar krūtinės padidinimo operacijos. Kai kurie klausimai atrodo tiesiogiai nesusiję su treniruotėmis, bet jei atsirado strijų, išsiskyrė pilvo raumenys, o numetus svorio atsirado daug laisvai kabančios odos, tai tampa dideliu rūpesčiu.

Vyrams tradiciškai labai aktualūs potencijos klausimai, ir jiems būna neramu, ar, gerdami treniruočių rezultatus gerinančius maisto papildus, nesusigadins seksualinio gyvenimo. Daugybė baimių kyla dėl nežinojimo, todėl stengiausi viską išsamiai paaiškinti ir nuraminti.

Tiesą sakant, knygoje yra ir tokių klausimų, kurių niekas neužduoda, nes paprasčiausiai net nežino, kokie jie yra svarbūs. Tad šiuos suformulavau pats, norėdamas apsaugoti skaitytojus nuo galimų nelaimių.

– Išties smalsu, kaip yra su raumeningų vyrų potencija?

Vis dar treniruojuosi penkias dienas per savaitę, tik retai nepamiegu pietų miego, valgau šešis-septynis kartus per dieną.

– Gandai apie potencijos sutrikimus gali būti skleidžiami ir iš pavydo. Jei vyras turi alaus pilvą, o jam patinkanti mergina alpsta dėl sportiško vyruko, ką belieka daryti? Tik apšmeižti konkurentą. Lengviausia pasakyti, kad jam nestovi, bet iš tikrųjų potencijos sutrikimų gali kilti tik tiems, kurie persidirba ir persitreniruoja.

– Dar vienas mitas, kurį paneigėte savo naujojoje knygoje, – kad sunkumų kilnojimas sumažina moters galimybę susilaukti kūdikio. Jūsų pirmagimė Adriana Estelle – geriausias įrodymas, kad yra priešingai?

– Dažniausiai sportą dėl įvairių sveikatos sutrikimų kaltina tie žmonės, kurie niekuomet nėra sportavę. Bet tiesa ta, kad pats savaime fizinis aktyvumas nepavojingas, o grėsmė moters vaisingumui kyla tik tuomet, kai dėl itin sunkių treniruočių labai sunyksta riebalų sluoksnis, nes tai neleidžia vykti ovuliacijai.

Visgi, jei sportuojama protingai, problemų nekyla. Mano žmona Ilka Rae Adams penkerius metus dalyvavo bikinio kategorijos varžybose, o aš profesionaliai varžausi jau aštuoniolika metų ir vartoju įvairius maisto papildus. Bet tai mums tikrai nesutrukdė sulaukti šeimos pagausėjimo.

– Spėju, dukrytės gimimas atnešė ne tik daug džiaugsmo, bet ir grėsmę sugriauti tiek metų puoselėtą griežtą sportininko discipliną?

– Namuose dabar iš tikrųjų yra gerokai daugiau pareigų. Reikėjo kažką paaukoti, kad atsirastų laiko joms atlikti. Aš nelabai tikiu, kai žmonės sako: "Nebėra laiko." Tai yra prioritetų reikalas. Man nebėra laiko nesvarbiems dalykams, bet jo nesumažėjo tiems, kurie man svarbūs. Būti užimtam man patinka, nes nelieka nei laiko, nei jėgų kvailoms mintims.

– Kokį sprendimą radote?

– Aukoti treniruočių ir miego laiko neprotinga, todėl apribojau krapštymąsi telefone ir "YouTube" žiūrėjimą. Anksčiau tai buvo dalis mano poilsio. Dabar atsipalaiduoti skirtu laiku žaidžiu su dukryte arba padedu žmonai – plaunu indus, kabinu skalbinius, siurbiu grindis, perku maisto ir visokių buitinių smulkmenų.

– Dukrytė gimė pavasarį, o vasarą ir rudenį jūs dalyvavote galiūnų varžybose. Kaip sekėsi?

– Nors padidėjo atsakomybė šeimoje ir prie mano amžiaus prisidėjo dar vieni metai, sugebėjau pagerinti savo rezultatus. Vis dar treniruojuosi penkias dienas per savaitę, tik retai nepamiegu pietų miego, valgau šešis-septynis kartus per dieną. Bet tam, kad galėčiau leisti sau tokią prabangą, dirbu visas dienas per savaitę, išeiginę pasidarau kartą per porą mėnesių.

– Dėl karantino uždaryti sporto klubai. Ką galima padaryti atsidūrus tokioje situacijoje?

– Norėdami neprarasti formos, galite sportuoti ir namie tarp sofų bei kėdžių. Papildoma įranga gali būti kelios gumos, kilimėlis, didelis gimnastikos kamuolys. Tai nėra labai brangi investicija, bet ji puikiai pagelbėja išlaikyti formą, kol klubai vėl bus atidaryti. Na, o treniruojantis tiek namuose, tiek salėje reikia žinoti, kaip tinkamai tai daryti, nes priimtas sprendimas veikia ne tik treniruočių rezultatus, bet ir sveikatą.

Kultūrizmo principai unikalūs tuo, kad galima rasti būdą treniruotis patyrus bet kokią traumą – nuo įpjauto piršto iki stuburo išvaržos.

– Kokių bėdų dažniausiai kyla dėl nežinojimo?

– Būna, kad žmonės treniruojasi ignoruodami skausmą, turėdami temperatūros. Neretai pasitaiko, kad pradedama treniruotis per anksti po kūno formų dailinimo operacijų. Didvyriškumas tais atvejais ne tik nereikalingas, bet ir pavojingas.

– Daugiausia kalbate apie kultūrizmo treniruočių ir mitybos principus. Kodėl?

– Todėl, kad žmonės treniruojasi norėdami tapti stipresniais, geriau jaustis, bet pirmiausia – geriau atrodyti, o kultūrizmas, nors ir mėgėjiškas, veiksmingiau nei bet kuris kitas sportas leidžia koreguoti svorį, kūno linijas ir sveikatos rodiklius. Bendram suvokimui praplėsti kartais užsimenu apie galiūnų sportą ar sunkiąją atletiką ir pateikiu palyginimų. Kultūrizmo principai unikalūs tuo, kad galima rasti būdą treniruotis patyrus bet kokią traumą – nuo įpjauto piršto iki stuburo išvaržos.

GALERIJA

  • A. Pauliukevičius: treniruotės ugdo charakterį
  • A. Pauliukevičius: treniruotės ugdo charakterį
  • A. Pauliukevičius: treniruotės ugdo charakterį
  • A. Pauliukevičius: treniruotės ugdo charakterį
D. Sodaičio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Anonimas

Tu NEVERTAS tikro vyro vardo jeigu nesudauzysi moters, invalido ar pensininko. Tauta NESUPRAS taves.

Gv

Patiko man jis per vienas stipruoliu varzybas. Gerbia ir moka dirbti su ji palaikanciais žiurovais. Ko nepasakyciau apie strong ‘a Blekaiti, ta pati Big Z :)

7

sis tai tikras sudmalis
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS