Pažaislio muzikos festivalis: savaitgalio koncertai | Diena.lt

PAŽAISLIO MUZIKOS FESTIVALIS: SAVAITGALIO KONCERTAI

Tautinių akcentų kupiną šeštąjį Pažaislio festivalio savaitgalį keičia dienos, dovanojančios muzikos gurmanams tikrą desertą – XIX a. klasikų ir George'o Gershwino muziką bei lietuvių virtuozų atlikimą.

Šeštadienį svaiginamų įspūdžių žada programa "Virtuozo skrydis". Visą vakarą klausytojus per muzikos garsų erdves skraidins patyręs fortepijoninės muzikos aukštumų asas – Petras Geniušas. Tarp Lietuvos atlikėjų P.Geniušas išsiskiria interesų įvairiapusiškumu ir nuolatinėmis, dažnai rizikingomis naujų išraiškos formų, nekasdieniškų muzikinių ir dvasinių potyrių paieškomis.

Šiame koncerte taip pat nebus vietos rutinai: vieną populiariausių George‘o Gershwino kūrinių "Rhapsody in Blue" pianistas atliks neįprasta – solo versija. Šis fortepijonui ir džiazo ansambliui skirtas kūrinys pasaulyje itin išpopuliarėjo Ferde Grofé aranžavus jį simfoniniam orkestrui. Tad vakaro klausytojai turės progos išgirsti solo fortepijoną ir orkestrą viename – P.Geniušo asmenyje.

Netradicinių išraiškos priemonių paieškos stimuliuojami interesai grįžtamuoju ryšiu praturtina ir P.Geniušo klasikinio muzikavimo praktiką. Šalia išlavinto muzikinio skonio, technikos ir jautrumo garsui, tai viena vertingiausių šio pianisto savybių.

Negana to, P.Geniušas paprastai įžengia į sceną ne kartoti kanoninės, įprastos kūrinio interpretacijos, bet pasidalyti savaip išgyventa atliekamos muzikos įvairove, tuo metu iškylančia į jo kūrybinio akiračio viršukalnes. Tuo bus galima įsitikinti klausantis Ludwigo van Beethoveno sonatos D-dur, op. 10 Nr.3 ir Aleksandro Skriabino sonatos Nr. 3 fis-moll.

Sekmadienį Zapyškio Šv.Jono Krikštytojo bažnyčia paskęs XIX a. vokalinės muzikos garsuose. Klasikų perlus klausytojams dovanos dainininkė Asta Krikščiūnaitė (sopranas) ir pianistė Audronė Kisieliūtė.

Šių atlikėjų ansamblis Lietuvos publikai yra pristatęs ne vieną koncertą, pasižymintį meniška, aukšto lygio interpretacija, skoninga, žaviai sukomponuota programa ir dainininkės bei pianistės ansamblio darna. Savo programose atlikėjos siekia tobulo stiliaus ir emocinės interpretacijos darnos, o jų atliekamiems kūriniams būdingas gaivumas, spontaniškumas bei loginis pagrįstumas.

Atliekant XIX a. vokalinę muziką atsiskleidžia pačios geriausios A.Krikščiūnaitės interpretacinės savybės – subtilumas, jautrumas, muzikalumas ir vokalinė kultūra. Puikiai atlikėjas reprezentuojančioje programoje skambės arijos iš žinomų Giacomo Puccini operų bei Lietuvoje retai atliekamos Vincenzo Bellinni, Gaetano Donizetti, Giuseppe Verdi, Georges Bizet ir Hectoro Berliozo dainos.


Programa "Virtuozo skrydis" Kauno filharmonijoje – liepos 11 d. 17 val.

"XIX a. vokalinės muzikos perlai" Zapyškio Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje – liepos 12 d. 17 val.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Saulius1

Kažkokia nevykus mišrainė; na bet - kiekvienam savo.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS