Planuojantiems atostogas – kraštai, kurie atsiskleidžia rudenį | Diena.lt

PLANUOJANTIEMS ATOSTOGAS – KRAŠTAI, KURIE ATSISKLEIDŽIA RUDENĮ

  • 0

Nors daugelis atostogas planuoja vasarą, vis dėlto yra kraštų, kur rudenį poilsiauti – maloniau. Atostogų sezonui ritantis į pabaigą, keliautojų pamėgti Europos kurortai Portugalijoje, Ispanijoje, Italijoje nurimsta, o ilgai išliekantys šilti orai lygiai taip pat kaip ir vasarą žadina norą keliauti į paplūdimį ar aplankyti kultūrinius objektus.

Tarp rudens kelionėms rekomenduojamų poilsinių ir pažintinių krypčių – ir Pietų Kaukaze esantis Sakartvelas, keliautojus pavergiantis kraštovaizdžio kontrastais, autentiškumu ir žmonių nuoširdumu.

Ruduo su antikos prieskoniu

Ieškantiems rudens su kultūriniais maršrutais, gurmaniško maisto ir Pietų Europos autentikos skoniu, patariama rinktis Kalabriją. Šis pačioje Apeninų bato nosyje įsikūręs Italijos regionas yra visiškai kitoks nei daug kam jau matyta šiaurinė ar centrinė Italija.

„Kaip sako patys italai: yra Italija ir yra Kalabrija. Nors ekonomiškai šis regionas yra silpniausias šalyje, kartu jis ir pats autentiškiausias: niekur kitur nerasite labiau itališkos picos, pastos ar Kalabrijos garsenybės – tepamos ndujos dešros, gaminamos iš maltos kiaulienos ir aštrių prieskonių“, – sako vieno tarptautinio kelionių organizatoriaus Produkto skyriaus vadybininkė Akvilė Barakauskaitė.

Organizatorių nuotr.

Be aitriosios ndujos, Kalabrijoje būtina paragauti vietos ledų, pasimėgauti kerinčiu Strombolio kalnų kraštovaizdžiu, Tropėjos miestelio katedromis, visiškai skaidrioje jūroje stūksančia Aragonesės pilimi, kurią su žemynine dalimi jungia tik siaura sausumos juosta, ir kitais pietinės Italijos stebuklais.

Be to, Kalabrijos krantai žvelgia į Siciliją – šią salą nuo Kalabrijos skiria maždaug 5 km ilgio Mesino sąsiauris, kuriame susitinka Tirėnų ir Jonijos jūros. Antikos laikais sąsiaurį išgarsino istorija apie Scilę ir Charibdę – dvi vandens būtybes, gyvenusias Sicilijos ir Italijos pusėse, grobusias jūreivius ir didvyrius. Tik vienam Odisėjui pavyko gyvam įveikti šį sąsiaurį ir sugrįžti juo po Trojos karo...

Menorka – šimtas paplūdimių ir žmonijos priešistorė

Traukiantiems atostogų į Vakarų Europą, verta pasidomėti mažesniąja Maljorkos seserimi – Menorka. Tai antra pagal dydį sala Viduržemio jūros apsuptame Balearų salyne.

„Menorka yra skirta ramiam poilsiui, atsipalaidavimui. Nors jos plotas nemažas, tačiau gyventojų šioje saloje mažiau nei bet kur kitur Balearų salose. Nei vietiniai, nei turistai poilsiautojams čia netrukdo – erdvės keliauti, pažinti kraštą ar tiesiog ilsėtis užteks kiekvienam. Švelnus subtropinis klimatas rugsėjį ir spalį leidžia mėgautis šiluma bei šiltais jūros vandenimis net 131 salos paplūdimyje“, – pasakoja A. Barakauskaitė.

Organizatorių nuotr.

Be to, visa Menorkos sala yra UNESCO saugomas gamtos rezervatas, kur galima pamatyti žuvinius erelius, garnius, pelkinius augalus. Atrasti gamtos grožį saloje geriausia vaikščiojant po S’Albufeira nacionalinį parką, o atvykusiems pirmą kartą bus įdomu apžiūrėti garsiuosius Stounhedžo akmenis primenančius megalitus Torralba d'en Salord miestelyje, menančiame tūkstančius metų prieš mūsų erą. Verta aplankyti ir kitas senovines gyvenvietes, uoloje įsikūrusį barą, vaizdingą Ciutadella senamiestį, vandens parką ir t. t.

Kur Europa sutinka Afriką

Dar vienas spalvingas, rugsėjį ir spalį vasara alsuojantis giedro dangaus kraštas yra Portugalija. Pradedant autentiškomis portugalų plytelėmis nuklota Lisabona, baigiant istoriniais Porto bei Faro miestais ir Atlanto vandenyno skalaujamu Algarvės regionu. Pastarajame susitinka ispanų, portugalų ir maurų – arabų genčių – istorija, kurią byloja išlikę rytietiškų motyvų pastatai.

„Algarvės regionas traukia keliautojus ištisus metus, tačiau vos pasibaigus vasarai čia keliauti maloniausia. Vis dar laikosi vasariška šiluma, vis dar neatvėsęs Atlanto vanduo. Vaizdingiausi kurortai yra arabiškoji Albufeira, istorinis Lagosas, taip pat Monte Gordas, Oljaunas, Praja da Roša. Kadangi čia pilna europiečio akiai egzotiškų kultūros objektų, jautiesi esąs pasaulio krašte: vis dar Europoje, tačiau jau viena koja žengi į kitą žemyną – sutinki Šiaurės Afriką“, – pasakoja kelionių organizatoriaus atstovė.

Organizatorių nuotr.

Vienas iš labiausiai keliautojus traukiančių kultūros objektų, tikras Algarvės egztotikos pavyzdys yra šalia Faro oro uosto esanti rokoko ir vėlyvojo baroko Igreja do Carmo – Kaulų bažnyčia. Jos koplyčioje Capela dos Ossos palaidota apie 5 tūkst. asmenų, kurių kaukolės sukuria makabriškos estetikos vaizdą: kelios minutės šioje koplyčioje yra neįkainojamas susitikimas su žmonijos istorijos palikimu. Kita vertus, Algarvė gali pasiūlyti ir nerūpestingą poilsį žydruose paplūdimiuose, tylias senamiesčių gatveles pasivaikščiojimams bei vėlyvas diskotekas ieškantiems naktinio gyvenimo pramogų.

Po Sakartvelo skliautais

Vasaros likučius rugsėjį rinkti gera ir visai kitame Europos gale – aistringame Sakartvele. Kartvelai poilsiautojus pasitinka su entuziazmu, kraštas nėra išvargintas masinio turizmo srautų, o rudenį po jį keliauti kur kas patogiau nei vasarą, kai oras gali būti varginančiai karštas.

„Kelionė į Sakartvelą gali nunešti į visišką kasdienybės užmarštį. Akimis regimas kraštovaizdis visiškai išvalo mintis, pajunti dabarties grožį, atsiduri tarsi globalumo ir autentiškumo sandūroje: vienoje pusėje – kalnai, juose besiganantys gyvuliai, kitoje – Juodosios jūros skalaujami Adžarijos autonominės respublikos kurortai, kuriuose kviečia moderniausi viešbučiai. Toliau pažvelgus – istoriniai griuvėsiai ir ką tik pastatyti blizgių Batumio dangoraižių skliautai“, – apie šalį pasakoja moteris.

Organizatorių nuotr.

Sakartvelas aistringa istorija alsuoja kiekviename žingsnyje: vienas populiariausių objektų, kuriuos privalu pamatyti, yra beveik 200 km Karo kelias – nuo jo atsiveria vaizdingi tarpekliai, viršukalnės, senovinės bažnyčios, tvirtovės ir kalnų upės. Taip pat vilioja romėnų statyta Gonio tvirtovė, botanikos sodai, laipiojimo maršrutai kalnuose. Žinoma, didžiausia nuodėmė būtų neparagauti visuomet gausiomis porcijomis patiekiamų šviežių kartvelų kepinių: chačiapurių, boranų, čirbulių ir saldumynų – baklavos ir šakarlamos.

A. Barakauskaitės teigimu, išvardytos kelionių kryptys išties yra vienos geriausių rudens atostogoms Europoje, tačiau ne vienintelės, kur galima pratęsti vasarą.

„Netiesa, kad atostogauti, aktyviai keliauti gamtoje ar degintis paplūdimyje galima tik vasarą. Ankstyvą rudenį pilnaverčiam poilsiui atviri ir kiti – Bulgarijos, Graikijos, Kipro, Turkijos, Egipto kurortai, kuriuose rudenį ilsėtis kai kurie poilsiautojai kaip tik mėgsta labiau nei vasarą. Žmonių aplinkui būna mažiau, eilių ar kitų keliautojų sutinki mažiau, be to, net ir kainos būna mažesnės“, – teigia kelionių organizatoriaus atstovė.

Ji priduria, kad kiekvienam keliautojui svarbiausia įsiklausyti į savo norus ir poreikius, o tuomet atrasti atostogoms tinkamiausią kryptį bus kur kas paprasčiau. Juolab kad pasiūlymų rudens kelionėms Europoje ir ne tik – gausu.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS