Po 30 metų – jaudinantis S. Paltanavičiaus susitikimas | Diena.lt

PO 30 METŲ – JAUDINANTIS S. PALTANAVIČIAUS SUSITIKIMAS

  • 2

Šį antradienį LRT televizijos žiūrovų laukia dar viena „Nacionalinės ekspedicijos“ laida. Kelionė tęsiasi per Žemaitiją, švenčiančią 800 metų jubiliejų. Širdžiai mielomis ir dar neatrastomis vietomis keliaujančią komandą kažkuo nustebinti yra sudėtinga, vis dėlto, likimo vingiai kartais būna įdomesni nei filmų scenarijai. „Nacionalinės ekspedicijos“ senbuvis gamtininkas Selemonas Paltanavičius netikėtai susitiks su žmogumi, kurio gyvenimą pakeitė prieš daugiau nei 30 metų.

Darbėnų miestelyje apsistojusi ekspedicijos komanda susipažino su Sigitu Kalniumi, Šlaveitų kaime įkūrusiu „Pelėdų namus“. 3,5 ha teritorijoje vyras kuria namus įvairiems gyvūnams ir paukščiams. „Pelėdų namai“ – realybe tapusi Sigito vaikystės svajonė gyventi gamtos prieglobstyje.

Pirmąkart Selemono ir Sigito keliai susikirto prieš kelis dešimtmečius, kai tuomet dar moksleivis Sigitas atvažiuodavo į Selemono steigiamos Nepriklausomos ornitologų draugijos susitikimus. Sigitas, pasirodo, vis dar turi išsaugotus gamtininko jam, dar vaikui, rašytus laiškus apie paukščių stebėjimą. „Vaikystėje norėjau būti gamtininku, fotografu ir keliautoju – kaip Paltanavičius, Šoblevičius, Drobnelis. Taigi užsibrėžiau, kad turiu būti gamtininku ir taip atsidūriau čia, kuriu savo sodybą“, – pasakos S. Kalnius.

„Man tai buvo ypatingas įvykis. Sigitas parodė albumą, kur suklijuoti mano laiškai, rašyti prieš 32 metus – tiek laiko nesimatėme. Labai įdomus susitikimas, netikėta pamatyti savo veiklos rezultatus. Kaip jaunystėje pasodinus medelį grįžti po penkiasdešimt metų ir rasti užaugusį didelį ąžuolą. Pamatai nebe vaiką, o aukštą vyrą, kurio akys pamačius paukštį tebežiba. Sigitas ir vaikystėje jau buvo užsidegęs, aš tik sustiprinau jo norą būti žmogumi arti gamtos“, – po susitikimo kalbės S. Paltanavičius.

„Kelias dešimtis metų tik tą ir darau – bandau uždegti žmones meile gamtai. Radijo laidos, straipsniai spaudoje ir vaikams, ir suaugusiems. Vienintelis tikslas – supažindinti, o jei atsiranda labiau besidominčiųjų – ir susirašinėjame. Dažniausiai tai – jaunuoliai, kuriems kažką paaiškinu ir galbūt padedu pasirinkti savo kelią. Didelis džiaugsmas juos susitikti po kiek laiko. Net nebūtinai jiems tapus gamtininkais, biologais – geras žmogus, to ir užtenka“, – sako „Nacionalinės ekspedicijos“ dalyvis gamtininkas S. Paltanavičius.

„Nacionalinę ekspediciją“ žiūrėkite antradieniais nuo 21.30 val. per LRT televiziją.

GALERIJA

  • Po 30 metų – jaudinantis S. Paltanavičiaus susitikimas
  • Po 30 metų – jaudinantis S. Paltanavičiaus susitikimas
  • Po 30 metų – jaudinantis S. Paltanavičiaus susitikimas
  • Po 30 metų – jaudinantis S. Paltanavičiaus susitikimas
  • Po 30 metų – jaudinantis S. Paltanavičiaus susitikimas
Stop kadras
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

R...

Visada su didžiausiu malonumu žiūriu ,,Nacionalinę ekspediciją''.Ir labai įdomu,ir gražu.

...,perSKAICIAU su DIDELIU IDOMUMU...,

gamtininkas ir GERAS ZMOGUS....,prioritetas lieka TAS PATS...,likti GERIAUSIU tarp PACIU GERIAUSIUJU SAVO SFEROJE... TASKAS

SUSIJUSIOS NAUJIENOS