Po darbų – atgaiva prie vandens | Diena.lt

PO DARBŲ – ATGAIVA PRIE VANDENS

Atėjus vasarai, ne vieno dirbančio kauniečio mintys klaidžioja po šiltus kraštus, jūrą ar neatrastus kampelius. Dažnai šios pramogos būna arčiau, nei atrodo.

Pasiekiamos ranka

Kaune, be paprastų plaukimo baseinų, didesnių vandens pramogų parkų nėra, tačiau paieškojus galima rasti nemažai ir kitokių pramogų.

Viena labiausiai pastaruoju metu išpopuliarėjusių pramogų – vandens turizmas. Ir nors yra gausybė tokią paslaugą siūlančių bendrovių gražiuose Lietuvos gamtos kampeliuose, šią pramogą galima rasti ir miesto centre.

„Pramogų kauniečiams tikrai galime pasiūlyti įvairių – pradedant plaukimu nuo Vytauto bažnyčios laivais „Tolstojus“, „Aitra“ ir baigiant senosiomis savaitgalio pramogomis – šeštadienį plaukimu laivu iki Kruonio hidroelektrinės, o sekmadienį – iki Rumšiškių, startuojant nuo senosios Kauno marių prieplaukos“, – sakė Kauno regiono turizmo informacijos centro direktorius Sigitas Sidaravičius.

Plaukiant šeštadienį, aplankomi Pakalniškių, Vieškūnų ir Dovainonių piliakalniai, įspūdingo dydžio atodangos, Paukščių salos, glaudžiančios daugybę rūšių sparnuočių, ir legendomis apipintas Mergakalnis.

Rumšiškėse sekmadienį galima aplankyti Liaudies buities muziejų, apžiūrėti iš marių dugno perkeltą senąją bažnyčią. Šių kelionių kaina neviršija 20 litų, vaikams jos kainuoja perpus pigiau.

Nematytas Kaunas

„Kaune vandens pramogas siūlo daug bendrovių. Vienas populiaresnių maršrutų – plaukimas laivu „Tolstojus“ iki Kulautuvos. Viena egzotiškiausių kelionių, kurią tik dabar atranda dauguma miestiečių – plaukimas baidarėmis nuo Kauno hidroelektrinės iki santakos. Šis 14 km maršrutas trunka apie tris valandas – jis ypač populiarus tarp bendradarbių po darbo valandų“, – sakė S.Sidaravičius.

Plaukiant šiuo maršrutu atsiveria dar nematyta Kauno pusė nuo vandens. Nemunas nėra labai sraunus, kliūčių čia taip pat nėra daug, tad maršrutas tinka plaukiantiesiems pirmą kartą. Praplaukiama pro Panemunę, Šančius, kol, artėjant finišui, galima pažvelgti į originaliai dekoruotą „Žalgirio“ arenos pusę, kurios nesimato nuo miesto pusės.

Kelionėje taip pat galima pasisamdyti gidą, kuris pasakotų apie unikalių vietų istoriją, galima sustoti Panemunės šile. Tokia iškyla žmogui kainuoja apie 30 litų. Analogišku maršrutu galima užsisakyti ir plaustą, kuriame telpa iki 15 žmonių. Į kainą įeina ir transportavimo paslaugos iš plaukimo finišo į pradžią.

Senoji raketa

Be jau minėto „Tolstojaus“, Raudondvario link plaukia ir laivas „Aitra“, o švenčiant įvairias šventes, galima išsinuomoti „Raketos“ tipo laivą ir juo pasiekti Nidą. S.Sidaravičius apgailestavo, kad šiuo laivu nebėra reguliarių maršrutų iki Nidos.

„Į mus nuolat kreipiasi Vokietijos piliečiai ir laužyta kalba taria „Raketos“ pavadinimą. Šis laivas jiems primena senus laikus, kai iš Kauno jie galėdavo pasiekti šį kurortą, kurį praėjusio amžiaus pradžioje buvo pamėgę Vokietijos intelektualai, rašytojai ir dailininkai“, – sakė direktorius.

Jau senokai Birštone vykstantys plaukimai vikingų valtimis kauniečių kol kas nepasieks. S.Sidaravičius teigė kol kas nesulaukęs panašių siūlymų iš verslininkų plaukti senovinių laivų modeliais. Dažnai šie laivai vadinami žalčiais, o didesnieji – drakonais. Juose telpa nuo 8 iki 20 irkluotojų, vairininkas ir būgnininkas.

Mėgstantieji ramesnes pramogas jų gali rasti Kauno jachtklube. Čia galima išsinuomoti burinę jachtą ar burlaivį tiek poilsiui, tiek šventėms plaukioti po Kauno marias. Taip pat čia nuomojami ir katamaranai, motorinės valtys. Šių vandens pramogų kaina svyruoja nuo 120 iki 300 litų. Jachtklube galima sėsti ir į vandens dviratį.

„Turime tikrai nemažai pramogų – katerių, vandens motociklų, tačiau šią vasarą populiariausia – jachtos nuoma, kurios kaina prasideda nuo 120 litų. Nuomodami vandens motociklą taip pat žmogaus taip tiesiog į vandenį neleidžiame – vyksta mokymai, čia pat yra ir vandens pramogoms bei sportui skirta parduotuvė“, – sakė bendrovės „Kauno žalgirio jachtklubas“ direktorė Edita Ūsaitė.

Aštresni pojūčiai

Mėgstantiesiems aštresnius pojūčius jachtklubas gali pasiūlyti vandens motociklą, greitaeigį katerį. Jų nuomos kainos gerokai didesnės – nuo 400 iki 500 litų. Taip pat viena pigesnių ir populiaresnių pramogų – vandens slidžių nuoma. Jomis galima paplaukioti sumokėjus apie 50 litų.

Be plaukiojimo burlente, kuriam reikalingi specialūs įgūdžiai, galima išbandyti ir dar vieną neseniai į Lietuvą atkeliavusią naujovę – jėgos aitvarus. Ši sporto šaka – skriejimas vandens paviršiumi su jėgos aitvaru jau tapo olimpinė ir pirmieji aukso medaliai čempionams bus užkabinti 2016 m. Rio de Žaneiro olimpiadoje.

Lietuviai dažniausiai šiam sportui renkasi Graikijos Koso arba Rodo salas, tačiau jėgos aitvarų mėgėjų galima sutikti ir Kauno mariose. Pasak E.Ūsaitės, nemažai entuziastų startuoja nuo jachtklubo teritorijos.

Adrenalino galima gauti ir išsinuomojus nardymo įrangą. Su ja siūloma panerti, pavyzdžiui, į Drąseikių karjero dugną. Skaidriame ir spalvingame tvenkinyje galima stebėti nemažai įvairių rūšių žuvų.

 

Kaune siūloma užsisakyti pažintinių nėrimų – tai pirmoji pažintis su nėrimo įranga ir technika. Pusantros valandos trunkančio malonumo kaina siekia apie 150 litų.

Norintieji toliau mokytis nardymo meno gali tai daryti ir siekti tarptautinio sertifikato, kurį turint leidžiama pasinerti į 18 m gylį. Tokių kursų kaina siekia apie 900 litų. Jie susideda iš kelių teorinių užsiėmimų, kelių nėrimo pamokų baseine ir atvirame vandenyje.


Vandens pramogos Kaune:

Plaukimas laivu nuo senosios Kauno marių prieplaukos (T.Masiulio g. 21, prie Pažaislio) Kruonio hidroelektrinės ir Rumšiškių link – 17–20 litų, vaikams taikomos nuolaidos.

Kelionė laivu „Tolstojus“ maršrutu Kaunas–Zapyškis–Kulautuva–Kaunas – 18 litų.

Pramoginė kelionė laivu „Aitra“ Nemuno upe – 18–24 litų.

Plaukimas baidarėmis Nemunu Kaune – 30 litų.

Vandens slidės kelioms valandoms – 50 litų.

Jachtos, burlaiviai, motorinės valtys – 120–300 litų.

Vandens motociklas, greitaeigis kateris – valanda 400–500 litų.

Jėgos aitvaras (visas įrangos komplektas) – diena 150–220 litų.

Nėrimai – nuo 150 iki 900 litų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

PlaukimasJachta.lt

pasiplaukiojimai jachta po darbu Kauno mariomis

SUSIJUSIOS NAUJIENOS