R. Rudokas: dabar įvertini tai, ko galbūt kažkada neįvertinai | Diena.lt

R. RUDOKAS: DABAR ĮVERTINI TAI, KO GALBŪT KAŽKADA NEĮVERTINAI

"Scenarijai guli, laukia savo eilės. Laukiu ir aš", – atvirauja aktorius ir režisierius Ramūnas Rudokas. Jis pats režisuoja greitai TV3 eteryje pasirodysiančius serialus "Prakeikti III" ir "Gaujų karai. Princai", todėl puikiai žino, kaip pandemija sulėtino ir pakeitė gyvenimą filmavimo aikštelėje.

Pasiilgę gangsterio gyvenimo

Sausio 28 d. TV3 televizija pradės rodyti serialą "Prakeikti III". Vos po dviejų dienų TV3 žiūrovai išvys ir serialo "Gaujų karai" antrą dalį "Princai". Kriminalinį pasaulį atvaizduojantys serialai ir Lietuvoje, ir visame pasaulyje tradiciškai sulaukia tęstinumo ir didelės sėkmės.

"Šie serialai patraukia, nes Lietuvoje nebėra tokios kriminalinės kronikos, kokia būdavo dešimtajame dešimtmetyje, kai kasdien kas nors sprogdavo, degdavo, žūdavo, šūviai aidėdavo. Dabar to nebėra, žmonės pasiilgę tariamo gangsteriško gyvenimo. Šis vaizduotės padarinys serialo forma ir užkabina", – įsitikinęs R.Rudokas.

"Aš ir pats pasižiūriu įvairių kūrėjų įvairių kriminalinių filmų ir serialų – ne tik lietuvių. Toks turinys visais laikais žmonėms buvo įdomus. Juk ir šiandien įsijungi portalus ir skaitai, kur kas nugriuvo, žuvo, ką pasidarė sau ar kitam", – priduria aktorius.

Jis mano, kad serialai "Prakeiti" ir "Gaujų karai" tam tikra prasme jau tapo prekės ženklu. "Gaujų karai" – tai tam tikro laikotarpio Lietuvos kriminalinio gyvenimo, tam tikrų grupuočių kriminalinių ryšių, žingsnių su teisėsauga atspindys. Ir ne tik kriminalinio gyvenimo – tai yra ir tam tikro visuomeninio gyvenimo atspindys", – sako R.Rudokas.

Perkuriame, perdarome istorijos įvykius, pakeičiame vardus, vietoves ir pateikiame žiūrovui Lietuvoje buvusio įvykio meninę versiją.

Serialai "Prakeikti", "Gaujų karai" iš dalies paremti tikrais įvykiais ir faktais. "Iš piršto nelaužiame nebūtų istorijų. Gauname informacijos tiek iš archyvų, tiek iš fizinių asmenų. Šią informaciją truputį perkuriame, perdarome istorijos įvykius, pakeičiame vardus, vietoves ir pateikiame žiūrovui Lietuvoje buvusio įvykio meninę versiją", – aiškina režisierius.

Profesionalai ir naujokai

Pirmoje serialo "Gaujų karai" dalyje "Smaugliai" buvo pasakojama apie Vilnių ir visą Lietuvą bauginusias nusikaltėlių grupuotes. Paskutinysis dvidešimtojo amžiaus dešimtmetis ir pirmieji nepriklausomybės metai po pusę amžiaus trukusios sovietinės priespaudos demonstruoja socialistinę stagnaciją pakeitusių kapitalistinių dėsnių įtaką šalies gyvenimui. Tada, atrodė, galima buvo viskas.

Antroje "Gaujų karų" dalyje "Princai" žiūrovai išvys istoriją apie Šiaulių nusikalstamą grupuotę "Princai". Pagrindinius vaidmenis atliks puikiai pažįstami kino ir teatro aktoriai: pats R.Rudokas, Tadas Grynas, Žilvinas Tratas, Sigitas Jokūbauskas, Jokūbas Bareikis, Ainis Storpirštis ir daugelis kitų. Kuriant abu šio serialo sezonus kūrėjai stengėsi ištrinti tarp serialo ir filmo egzistavusią liniją.

Kultinės kriminalinės trilogijos tęsinyje "Prakeikti III" pasirodys Agnė Šataitė, Šarūnas Datenis, Albinas Keleris, Dovydas Stončius ir kiti,  naujajame sezone įkūnydami skriaudų ir neteisybės gniaužtuose besikankinančius personažus. Prie patyrusių aktorių prisijungs ir vienas geriausių pasaulio kikbokso sportininkų Sergejus Maslobojevas-Kuvalda. Jis prisipažįsta, kad vaidinti filmuose svajojo nuo vaikystės, be to, norėjo nustebinti ir serialo gerbėją – žmoną Airinę.

Abiejų serialų režisierius R.Rudokas skuba pabrėžti, kad kompanija "Videometra" prodiusuoja ne tik šiuos serialus. Pasak jo, sėkmės Lietuvoje sulaukia tikrai ne vien kriminalinio atspalvio TV produkcija. "Sėkmingai gyvuoja "Moterys meluoja geriau" serialas, kurio net keturioliktas sezonas bus filmuojamas pavasarį. Tai savotiškas prekės ženklas, žiūrovų pageidaujamas, mėgstamas serialas. Kuriame tai, ko tikriausiai iš mūsų laukia žiūrovai", – sako R.Rudokas.

Prisitaikyti prie pandemijos

Pandemijos laikais keičiasi, atrodo, visos kadaise įprastos buvusio gyvenimo sritys. Ne išimtis – ir darbas filmavimo aikštelėje. O jis, pasak aktoriaus ir režisieriaus, išties daug sunkesnis.

Tiesiog ilgiau lieki namuose su mylima šeima ir įvertini tai, ko galbūt kažkada neįvertinai.

"Galimybės dirbti su didele aktorių grupe vienu metu – labai ribotos, todėl dirbame kuo mažesnėmis grupėmis, stengiamės nesibūriuoti, laikytis visų įmanomų taisyklių, dirbti saugiai. Tai atima labai daug jėgų ir laiko", – kitokia, nei įprastai, profesine kasdienybe dalijasi R.Rudokas.

"Negalime patekti ir į tam tikras vietas. Kaip žinome, uždrausta nuomotis kavinių erdves, viešbučių kambarius, butus. Esame priversti daug dirbti už miesto, važiuojame į įvairiausias atokias sodybas, ieškome tokių vietų, kur nesibūriuoja žmonės. Kažkas komandoje suserga, kažkas pasveiksta – vėl dirbame. Nesustojame, nors pandemija labai stipriai stabdo procesą. Stengiamės iš paskutiniųjų, taikomės prie visų visuomenės, gamtos ir ligų procesų", – šypsosi režisierius.

Laukia geresnių laikų

Tikriausiai retas prisimena, kada paskutinį kartą be jokių suvaržymų sėdėjo kino salėje ir mėgavosi geru filmu. Kaip pandemija pakeis kino industriją, žvelgiant iš ją kuriančių ir vartojančių perspektyvų? R.Rudokas sako, kad bent jau Lietuvoje šiuo metu vienintelis produktas, kurį galima kurti, yra skirtas televizijai ir įvairioms kitoms platformoms.

"Dabar negali reklamuoti filmo kino teatrams ir pasidėti jį į stalčiuką galvodamas, kad kažkada parodysi. Nėra prasmės to daryti. Kino teatrai uždaryti ir neaišku, kada, kokiu formatu bus atidaryti ir ar iš viso bus atidaryti. Labai daug nežinomybės", – neslepia apmaudo režisierius.

"Kino kūrėjams dabar – itin nelengvas gyvenimo etapas. Pats žinau, ką reiškia sukurti pilnametražį filmą, nes esu dirbęs prie kelių per pastaruosius kelerius metus ("Pasmerkti. Kauno romanas", "Pasmerkti. Pajūrio džiazas"). Šiandien labai džiaugiuosi, kad spėjome juos parodyti šalies kino teatruose, kol dar nebuvo tokios didelės krizės. O dabar  tiesiog reikia laukti geresnių laikų, kol vėl bus galima kurti pilnametražį kiną", – viliasi aktorius.

"Scenarijai guli, laukia savo eilės. Laukiu ir aš, kada galėsiu jungtis prie kino kūrėjų grupės, ne tik prie televizijos serialų kūrėjų. Bet televizijos serialai ir medžiaga, kurią kuriame TV3 platformoms, šiandien iš tikrųjų yra mūsų duona ir išsigelbėjimas", – neslepia R.Rudokas.

Ramybė – namuose

Palikęs filmavimo aikštelės džiaugsmus ir rūpesčius, aktorius nestokoja optimizmo ir ramybės, tikina, kad iš tiesų jaučiasi puikiai.

"Auginu dvejų metų sūnų, gyvenu su nuostabia, gražia, jauna, protinga žmona, dirbu nuo ryto iki vėlyvos popietės. Po to kasdien šaltame ore bėgioju 6 km krosą, sportuoju, kiek įmanoma, geriu vitaminus. Gyvenu gyvenimą tokį, kokį galima gyventi", – sako jis.

"Buvau įpratęs žiemą važiuoti slidinėti į kalnus ar užsiimti jėgos aitvarų sportu kur nors Afrikos pakrantėje, Atlanto ar Ramiajame vandenyne. Dabar to daryti negalime, lieka mankštintis namie ir bėgioti krosą lauke, rūpinantis sveikata. Tiesiog ilgiau lieki namuose su mylima šeima ir įvertini tai, ko galbūt kažkada neįvertinai. Įvertini tai, ką turi, o ne tai, ką nori turėti", – atvirauja R.Rudokas.

GALERIJA

  • R. Rudokas: dabar įvertini tai, ko galbūt kažkada neįvertinai
  • R. Rudokas: dabar įvertini tai, ko galbūt kažkada neįvertinai
  • R. Rudokas: dabar įvertini tai, ko galbūt kažkada neįvertinai
  • R. Rudokas: dabar įvertini tai, ko galbūt kažkada neįvertinai
  • R. Rudokas: dabar įvertini tai, ko galbūt kažkada neįvertinai
  • R. Rudokas: dabar įvertini tai, ko galbūt kažkada neįvertinai
  • R. Rudokas: dabar įvertini tai, ko galbūt kažkada neįvertinai
  • R. Rudokas: dabar įvertini tai, ko galbūt kažkada neįvertinai
  • R. Rudokas: dabar įvertini tai, ko galbūt kažkada neįvertinai
M. Žičiaus / Fotobanko ir TV3 arch.nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

va taip

man tie filmai erzina nesinori pradet ziuret nes greit baigesi,nezinai ar reklama ziuret ar filma 15 min

SAUGOKIT VAIKUS NUO TOKIU "FILMU"

KRIMINALINES SUBKULTUROS PROPAGAVIMAS

SUSIJUSIOS NAUJIENOS