R. Vilkončius: sunkumai skatina ir suprasti, ir dalytis | Diena.lt

R. VILKONČIUS: SUNKUMAI SKATINA IR SUPRASTI, IR DALYTIS

"Svarbiausia, kad kiekvienas nepamirštų labdarystės savyje, šeimoje, nepamirštų atjautos ir supratimo", – akcentuoja "Maisto banko" inicijuojamą, jau tradicija tapusį paramos koncertą "PasiDalink", kurį transliuos LNK televizija, vesiantis televizijos laidų, projektų ir renginių vedėjas Rolandas Vilkončius. Jis sako, kad lietuviai yra atjaučiantys ir noriai aukojantys.

Istorijos kartojasi

Penktadienį, lapkričio 20 d. 19 val. 30 min. tiesioginiame LNK televizijos eteryje žinomiausi šalies atlikėjai ir daugybė savanorių jau devintą kartą kvies geros valios žmones dalytis – aukoti lėšų ir taip padėti "Maisto bankui" pamaitinti nepasiturinčiuosius.

Devintus metus iš eilės šios organizacijos rengiamą paramos koncertą vesiantis R.Vilkončius sako, kad svarbiausi "Maisto banko" prioritetai nesikeičia, tik įgyja vis tvirtesnį pagrindą, kurį sujungia kova su skurdu, kova su nepritekliumi, kova su badu. Statistika išties negailestinga: Lietuvoje skurdą patiria kas penktas gyventojas.

"Kaip bebūtų gaila, tikrai yra labai daug šeimų, kurios patiria nepriteklių. Metai iš metų tos istorijos kartojasi. Atrodo, sunku patikėti, kad taip gali būti, bet taip yra. Deja, vieniems sekasi šiek tiek geriau, kitiems nesiseka bent jau tiek, kad jie galėtų gyventi oriai. "Maisto banko" kova su skurdu kartu akcentuoja ir žmonių pagalbą žmonėms", – išskiria R.Vilkončius.

Pandemija smogė silpniausiems

Kiekvieną dieną organizacijos "Maisto bankas" savanoriai vyksta į 500 prekybos tinklų, iš kurių surenka nebeparduotus, bet žmonių vartojimui dar tinkamus maisto produktus. Juos parsivežę į sandėlius patikrina, išrūšiuoja ir išskirsto tiesiogiai stokojantiems ar kitoms nevyriausybinėms organizacijoms: vaikų globos šeimynoms, senjorų, neįgaliųjų draugijoms ar labdaros valgykloms.

Kai kam dėl šių iniciatyvų galbūt gyvenimas tampa kažkiek lengvesnis ir šviesesnis.

Kiekvieną dieną "Maisto banką" pasiekia skambučiai ar laiškai – prašoma padėti. Dažnai šiuos pagalbos prašymus lydi frazės "man labai gėda", "niekada negalvojau, kad teks į jus kreiptis", o kartais – "aš tiesiog labai seniai valgiau".

"Maisto bankas" pažymi, kad pandemijos metu besikreipiančiųjų pagalbos skaičius žymiai išaugo. Paramos prašo gausios šeimos, kurių vaikai iki šiol gaudavo maitinimą mokyklose ar vaikų dienos centruose, senjorai, ligoti asmenys. Prie jų prisijungia ir darbus praradę žmonės, dažnai buvę vieninteliai savo šeimos maitintojai.

Šiandieninėje Lietuvoje vis dar yra žmonių, kuriems trūksta maisto, tačiau visoje jo tiekimo grandinėje kiekvieną dieną išmetama tūkstančiai tonų dar tinkamų vartoti maisto produktų. "Maisto bankas" stengiasi išgelbėti šį maistą nuo sunaikinimo ir juo pasidalyti su tais, kuriems to labiausiai reikia.

Lėšos – paskirstymui

Praėjusiais metais tiesioginio paramos koncerto metu žiūrovai ir rėmėjai "Maisto bankui" paaukojo 207 tūkst. eurų. Tai rekordinė suma per visą LNK televizijos ir šios organizacijos bendradarbiavimo istoriją. Per aštuonerius metus vykstančius tiesioginius koncertus žiūrovai ir rėmėjai iš viso paaukojo beveik 1,4 mln. eurų.

Kiekvieną "Maisto bankui" paaukotą eurą organizacija paverčia į penkiolika valgio porcijų. Tai reiškia, kad už 1,4 mln. eurų paramos nepasiturintiems patiekta beveik 21 mln. porcijų arba daugiau nei 10,5 tūkst. t maisto.

Maistu pasidalija prekybos tinklai, tačiau piniginės lėšos labai reikalingos jo paskirstymui. "Tam, kad organizacija ir toliau galėtų sėkmingai padėti, jai reikalinga finansinė parama, dėl kurios "Maisto bankas" galės nuomoti sandėlius, susimokėti už komunalines ir ryšio paslaugas, įpilti degalų autobusiukams, juos drausti ir remontuoti", – detalizuoja organizacijos kolektyvas.

Šiemet "Maisto bankas" jau išdalijo daugiau nei 6 210 t maisto.

Tiki ir prisideda

R.Vilkončius neabejoja, kad lietuviai tikrai labai gerai supranta dalijimosi svarbą.

"Nesvarbu, kas bebūtume – gydytojai, pilotai ar sportininkai, kuo mums patiems yra sunkiau, tuo geriau suprantame tuos, kuriuos turime atjausti ir kuriems turime padėti. "Maisto bankas" nėra vien tik vienas telemaratonas – "Maisto bankas" yra nuolatinis darbas visus metus. Jūs pasižiūrėkite, kiek daug savanorių jame dirba, negailėdami nei savo laiko, nei jėgų, nei resursų. Jie tikrai prisideda prie to, kad maistas pasiektų nepasiturinčius žmones, tuos, kuriems jis yra tikrai labai reikalingas. "Maisto banko" idėja lietuviai labai tiki ir prie jos prisideda daug metų", – pastebi jis.

Iki šiol visus aštuonis LNK transliuotus "Maisto banko" paramos koncertus vedęs R.Vilkončius mato stabilų tęstinumą. "Maisto banko" idėja, matyt, tiek metų negęsta, nes čia dirba sąžiningi, teisingi ir šviesūs žmonės. Taip aukojimas mūsų šalyje įgauna tikrąją prasmę", – tokią tendenciją mato jis.

Pasak R.Vilkončiaus, visos panašios akcijos, kurios ilgainiui tapo ryškios ir gyvuoja metai iš metų, yra prasmingos bei turi aiškias misijas, kurių siekiama. Jos pasiekia žmonių širdis. "Svarbiausia, kad kiekvienas nepamirštų labdarystės savyje, šeimoje, nepamirštų atjautos ir supratimo. Tikrai Lietuvoje yra stiprių labdaros projektų, kurie, mano galva, yra labai tvirti tiek idėjine, tiek prisidedančių žmonių prasme. Kai kam dėl šių iniciatyvų galbūt gyvenimas tampa kažkiek lengvesnis ir šviesesnis", – viliasi jis.

GALERIJA

  • R. Vilkončius: sunkumai skatina ir suprasti, ir dalytis
  • R. Vilkončius: sunkumai skatina ir suprasti, ir dalytis
LNK arch. nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

as

kur issipildimo akcijos pinigu panaudojimo ataskaita uz 2019m rinko neigaliems vaikams rode graudzias istorijas o pinigu neisdalino

SUSIJUSIOS NAUJIENOS