„Rygos vartai“: kai nuoskaudos gimdo ambicijas | Diena.lt

„RYGOS VARTAI“: KAI NUOSKAUDOS GIMDO AMBICIJAS

„Seriale rusų mafiją nugalėjome ir labai tikiuosi, kad greitu metu tai įvyks ir realybėje“, – sako neseniai TV6 ekrane startavusio naujo serialo „Rygos vartai“ pagrindinį herojų įkūnijęs aktorius Mantas Zemleckas. Apie sunkiai pažabojamas ambicijas pasakojanti istorija filmuota trijose Baltijos šalyse.

Intriguojantis siužetas

Milijonieriaus tėvo šešėlyje gyvenantis ir jo užgožtas Erikas ryžtųsi viskam, kad tik pakeistų situaciją. Didžiausia jo svajonė – įrodyti tėvui, kad ir pats vienas jis gali būti sėkmės lydimas ir turėti kur kas didesnį verslą nei paties tėvo. Tokias jauno vyro mintis tarytum išgirsta pats velnias – netrukus Erikas įsisuka į nusikalstamo pasaulio pinkles ir, gydydamas savo paties nuoskaudas, tampa narkotikų platinimo meistru.

Pasirinkęs šį kelią, iš pradžių jis nė nenutuokia, kur visa tai nuves. Erikui ne tik tenka vengti įstatymų ir kardinaliai pakeisti savo gyvenimą, bet ir nuolatos laviruoti tarp Latvijos ir Rusijos mafijos gaujų karų.

Pagrindinį veikėją įkūnijęs aktorius M.Zemleckas sako, kad Eriko personažas jam buvo labai gerai pažįstamas. „Dabar net įsivaizduoti negaliu, kad būčiau kūręs kitą vaidmenį. Tai jaunas ambicingas žmogus, priklausomas nuo adrenalino ir turintis didžiulę gyvenimo aistrą. Negalėjimas rasti, kaip tą aistrą išreikšti, atveda jį prie tam tikrų pasirinkimų, už kuriuos reikia prisiimti atsakomybę“, – dalijasi aktorius.

Įsijausti ir suprasti vaidmenį Mantui labai padėjo serialo režisierius Ričardas Vitkaitis, kuris išmintingai vedė visus aktorius per visą šią istoriją. Pats R.Vitkaitis sako, kad serialo idėja, įkvėpta to, kas Lietuvoje nutiko iš tiesų, turi daugybę svarbių pamokymų, kuriuos norėjosi perteikti ir žiūrovams. Ši istorija režisierių patraukė galimybe giliau pažvelgti į tėvų ir vaikų santykius.

Pagrindinį veikėją įkūnijęs aktorius M.Zemleckas sako, kad Eriko personažas jam buvo labai gerai pažįstamas.

Trimis kalbomis

M.Zemleckas prisipažįsta, kad filmuojantis seriale „Rygos vartai“ netrūko iššūkių. Pirmiausiai teko prisitaikyti prie vaidybos svetimomis kalbomis.

„Iš tiesų pačioje pradžioje režisierius norėjo, kad kurčiau būtent pagrindinį Eriko vaidmenį, bet kadangi dalis scenarijaus teksto buvo rusų kalba, o aš maniau, kad gerai jos nemoku, todėl ėmėme tartis dėl kito vaidmens. Galiausiai vis dėlto buvo nuspręsta perrašyti scenarijų angliškai ir Eriko vaidmuo atiteko man“, – pasakoja aktorius.

Greitai seriale atsirado dialogų ir rusų kalba. Tai buvo vienas didesnių filmuojant nutikusių kuriozų, sako M.Zemleckas. „Pirmosios pamainos metu tarp dublių aš kažką pajuokavau parodijuodamas savo vaikystės rajono personažus. Atsimenu, kaip visa filmavimo komanda nustebusi susižvalgė su tokia išraiška veide, kuri reiškė tik viena: „Pasirodo, jis moka rusiškai!“. Po šio įvykio buvo nuspręsta grįžti prie pirminės idėjos ir palikti Eriko dialogus su rusų mafija būtent rusiškai, o aš supratau, kad moku daugiau nei vieną užsienio kalbą“, – šypsosi jis.

Mantas Zemleckas. TV3 nuotr.

Filmuojantis aktoriui teko vaidinti trimis skirtingomis kalbomis. „Pastebėjau, kad su kiekviena užsienio kalba šiek tiek pasikeičia net paties žmogaus charakteris“, – priduria jis.

Iššūkių būta ir daugiau: „Kaip ir mano personažas Erikas, aš daugybę laiko praleidau lakstydamas tarp Vilniaus ir Rygos, o kartais ištisomis dienomis filmuodavausi lauke, spaudžiant didžiausiems žiemos šalčiams.“

„Antroje filmavimo pusėje prasidėjo visus smarkiai sukrėtęs karas Ukrainoje. Seriale rusų mafiją nugalėjome ir labai tikiuosi, kad greitu metu tai įvyks ir realybėje“, – pabrėžia pagrindinį herojų įkūnijęs M.Zemleckas.

Pastebėjau, kad su kiekviena užsienio kalba šiek tiek pasikeičia net paties žmogaus charakteris.

Išvien su garsenybėmis

Seriale „Rygos vartai“ vaidina puikus lietuvių ir latvių aktorių ansamblis: Kęstutis Macijauskas (Liudvikas, Eriko tėvas), Lukas Malinauskas (Erikas Šilaika – Eriko pusbrolis), gyva Latvijos kino legenda Ivaras Kalninis, Leldė Dreimanė, Jekabas Reinis, Edgaras Ozolinis, Anetė Krasovska, Darda Daneviča ir kiti.

M.Zemleckas džiaugiasi, kad bendradarbiauti su Latvijos aktoriais sekėsi puikiai. „Visi tikrai gerai sutarėme, sutikau daug nuostabių žmonių, puikių latvių aktorių, su kuriais bendraujame iki šiol. Esu laimingas gavęs galimybę susipažinti ir dirbti su tokia profesionalia komanda, kuri kūrė „Rygos vartus“, – akcentuoja jis.

Šiuo metu aktorius ilsisi po neseniai praūžusios spektaklio „Dorianas“ premjeros Nacionaliniame Kauno dramos teatre. Spektaklį režisavo garsus amerikiečių teatro kūrėjas Robertas Wilsonas.

M.Zemleckas kupinas įspūdžių, ir tik pačių geriausių, mat su šiuo režisieriumi jis svajojo dirbti dar nuo 2014 m., kai pamatė R.Wilsono spektaklį viename teatro festivalyje Italijoje.

„Jo darbo principas pasižymi milžinišku dėmesiu kiekvienai detalei – ar tai būtų šviesos atspalvis, ar aktoriaus gestas, ar muzikos garsumas. Turbūt tuo labiausiai ir sužavėjo – savo precizika ir griežta forma, kurioje aš, kaip aktorius, jaučiuosi labai laisvai ir užtikrintai“, – dalijasi M.Zemleckas.

„Rygos vartai“ – pirmadieniais–ketvirtadieniais 21 val. per TV6

GALERIJA

  • „Rygos vartai“: kai nuoskaudos gimdo ambicijas
  • „Rygos vartai“: kai nuoskaudos gimdo ambicijas
  • „Rygos vartai“: kai nuoskaudos gimdo ambicijas
  • „Rygos vartai“: kai nuoskaudos gimdo ambicijas
  • „Rygos vartai“: kai nuoskaudos gimdo ambicijas
  • „Rygos vartai“: kai nuoskaudos gimdo ambicijas
  • „Rygos vartai“: kai nuoskaudos gimdo ambicijas
  • „Rygos vartai“: kai nuoskaudos gimdo ambicijas
  • „Rygos vartai“: kai nuoskaudos gimdo ambicijas
TV3 nuotr. ir filmo stop kadrai
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

skiep

dar Winston Churchill sake,kad reik moket prieso kalba.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS