Sanatorija „Versmė“ nepalieka abejingų | Diena.lt

SANATORIJA „VERSMĖ“ NEPALIEKA ABEJINGŲ

  • 2

„Visais laikais buvo sakoma: jei nori tikrai pasigydyti, pasisveikatinti, o ne tik pailsėti, važiuok į „Versmę“, – šypteli Birštono centre įsikūrusios sanatorijos direktorė Rasa Noreikienė. Per keletą metų ši sanatorija iš bjauriojo ančiuko virto gulbe, o siūlomų paslaugų asortimentas stebina unikalumu ir gausa.

Pasiteisinančios naujovės

Mineraliniu vandeniu ir gydomuoju purvu garsėjanti sanatorija „Versmė“ per 50 gyvavimo metų išgyveno įvairių laikotarpių – nuo prabangaus klestėjimo iki nepriklausomybės pradžios pirminio privatizavimo ir daugybės kitų aplinkybių nulemto nuosmukio, o šiandien žengia koja kojon su visais šios rinkos dalyviais ir stebina klientų malonumui kuriama aplinka, procedūrų gausa, autoriniais ritualais.

Gydomosios programos skirtos visiems norintiems pasirūpinti savo sveikata ir pailsėti, ambulatorinė ir stacionarinė reabilitacija finansuojama iš Valstybinės ligonių kasos, Grožio sodas – nauja jauki erdvė ieškantiems kūno ir sielos ramybės. Šie trys paslaugų banginiai veikia kaip darnus vienas mechanizmas ir kartu visiškai atskirai ir savarankiškai.

Programos sudarytos taip, kad jomis galėtų pasimėgauti ne tik gyvenantys sanatorijoje, bet ir atvykstantys dienai ar vos kelioms valandoms į Birštoną.

Ko anksčiau nebuvo „Versmėje“? Sveikatinimo paslaugą įsigijęs klientas gaudavo visą sveikatinimui skirtą paslaugų komplektą, tačiau pasilepinimo galimybės tekdavo bėgti ieškoti kažkur kitur Birštone. Šiandien to daryti nebereikia.

„Čia buvo Žiemos sodas, – pakeliui į išpuoselėtą Grožio sodo erdvę pristatė direktorė. – Tačiau ši erdvė buvo nefunkcionali – žiemą būdavo labai šalta, o vasarą – nepaprastai karšta. Ji stovėjo tuščia, o šalia esantis baseinas per daugybę metų buvo gerokai apšiuręs.“

Idėja nefunkcionalioje erdvėje padaryti dienos SPA, panašu, jau raško vaisius. Programos sudarytos taip, kad jomis galėtų pasimėgauti ne tik gyvenantys sanatorijoje, bet ir atvykstantys dienai ar vos kelioms valandoms į Birštoną.

Lyg paveikus magijai atsidūrėme žaliame gamtos prieglobstyje. Stiklinės sienos ir lubos pabrėžia išskirtinę „Versmės“ vietą Birštone – miško žalumą ir ramybę. Kartu Grožio sodo erdvė pratęsia gamtos pojūtį viduje – išorės ir vidaus erdvės susilieja į vieną darnią visumą.

 

Patirtis: anot R.Noreikienės, „Birštono sanatorija Versmė“ subūrė aukščiausios kvalifikacijos specialistus, teikiančius reabilitacijos ir gydymo paslaugas ligoniams, gydomąsias programas ir grožio programas besirūpinantiems kūno ir sielos harmonija / Justinos Lasauskaitės nuotr.

Dėmesys šeimai

55 – tiek procedūrų siūloma naujai įkurtame dienos SPA.

Tačiau tai tik pirmasis Grožio sodo įspūdis. Sukurtos atmosferos nenustelbia čia pat esantys procedūrų kabinetai, baseinas, pirtys, kavinukė. Pasirinkti čia teikiamas paslaugas klientai gali pagal savo laiko limitą – nuo dviejų iki maždaug penkių valandų. Ką per tą laiką veikti? Nepraleisti progos išbandyti autorinės procedūros „Versmė“.

„Tai unikali „Versmės“ sukurta procedūra. Mineralinis vanduo, molis, purvas – maišoma, malama, kepama specialiu būdu, išeina tyrė, po kurios prisilietimo oda tampa, na, sakykime, neatpažįstama“, – tęsia direktorė.

Iš viso „Versmė“ naujai įkurtame dienos SPA paruošė 55 skirtingas procedūras ir ritualus klientams, ir net penki jų purvo – įvyniojimai purve, purvo vonios, purvo maišeliai, jau minėta autorinė procedūra „Versmė“ ir purvo procedūros plaukams.

Išsaugota: sanatorijos vadovei pavyko išsaugoti biuvetę, kuria pagal projektą buvo planuota perstatyti. kartu išsaugoti ir naujai atkurti unikalūs, lietuviškos tematikos, V.Švarlio vitražai. Biuvetėje galima ne tik gerti mineralinį vandenį – čia veikia arbatinė, rengiami įvairūs mini koncertai, poezijos skaitymai / Justinos Lasauskaitės nuotr.

„Versmės“ purvas vertas atskirai paminėti. Sanatorija turi savo durpyną, todėl purvas visada šviežias. Patys kasa, veža, smulkina, mala. Po gydykla yra didžiuliai įrengimai, kurie padeda purvą paruošti procedūroms. „Purvas ir mineralinis vanduo yra sertifikuoti. Vandenyje yra kone visa Mendelejevo lentelė ir ypač daug magnio, – patikslina R.Noreikienė. – Todėl ir vadiname Grožio sodu, nes visoms procedūroms naudojami tik natūralūs produktai.“

Net ir procedūrų pavadinimai primena sodą, buvimą pas močiutę kaime, visą žalumą, gėrį – „Atsipalaidavimas sode“, „Sodo simfonija“, „Sodo harmonija“.

„Versmė“ skiria ypatingą dėmesį šeimai. Tam, kad suaugusieji galėtų ramiai mėgautis procedūromis, vaikams įrengtas linksmybių kambarys. Saugūs vaikai – ramūs tėvai. O ir apsigyventi „Versmėje“ viename kambaryje gali gausi šeima, nes yra didelių ir erdvių kambarių, tad nereikia skirstytis į atskirus.

Sentimentai pasiteisino

Per trumpą ekskursiją „Versmėje“ paaiškėjo ir viena iš minėtų pokyčių priežasčių. Pasirodo 2019 m. prie sanatorijos vairo stojusiai R.Noreikienei ši įstaiga buvo jos pirmoji darbovietė. Anuomet aštuoniolikmetė iš Kauno klestinčioje „Versmėje“ pradėjo dirbti sekretore, vėliau – juriste, personalo skyriaus vadove. Čia dirbdama baigė teisės studijas, užaugino vaikus, vėliau padarė svaiginančią karjerą iki ūkio viceministrės pareigų.

Naujovė: nenaudinga sanatorijos erdvė virto žalia oaze – Grožio sodu, kur klientams siūlomos įvairios trukmės SPA procedūros, naudojant sertifikuotą „Versmės“ purvą ir mineralinį vandenį / Justinos Lasauskaitės nuotr.

„Sentimentai? Žinoma, sukirbėjo širdis. Grįžusi radau dirbančius kelis žmones, kuriuos pati priėmiau į darbą“, – jautrių emocijų neslėpė R.Noreikienė.

Direktorė neslėpė ir to, kad ašarojo pamačiusi, kas liko iš anuometės gražuolės „Versmės“. Prireikė kelerių metų ir nuoširdaus visos komandos triūso, kad liūdnas vaizdas pasikeistų, o sanatorija taptų rimta konkurente panašias paslaugas teikiančioms įmonėms.

„Nieko neteisiu. Gyvenimas padarė savo, buvo toks laikas, kai kurie procesai tapo negrįžtami, yra dar keletas liūdnų kampelių, bet jų jau labai nedaug. Mano rožinės svajonės – pasižiūrėti, kaip veikia politika realybėje, sugriuvo per dvi savaites. Man ne gėda pasisakyti, kad taip sunkiai niekada nedirbau. Mes padarėme labai daug“, – kolektyvo nuopelnus pabrėžia vadovė.

Stabtelime prie vienų durų. Užrašas – kino teatras. „Čia buvo sandėlis ir aptriušusi rūbinė“, – dar vieną pokytį nuo sovietmečio parodė R.Noreikienė. Prabangiai įrengtas 27 vietų kino teatras prieinamas ne tik sanatorijos klientams. Kino teatras jau pakrikštytas gimtadieniams, šeimos šventėms, kai po filmo peržiūros yra visos sąlygos atsigauti baseine, paskanauti sanatorijos virtuvės personalo paruoštų skanėstų.

GALERIJA

  • Patirtis: anot R.Noreikienės, „Birštono sanatorija Versmė“ subūrė aukščiausios kvalifikacijos specialistus.
  • Naujovė: nenaudinga sanatorijos erdvė virto žalia oaze – Grožio sodu, kur klientams siūlomos įvairios trukmės SPA procedūros, naudojant sertifikuotą „Versmės“ purvą ir mineralinį vandenį.
  • Išsaugota: sanatorijos vadovei pavyko išsaugoti biuvetę, kuria pagal projektą buvo planuota perstatyti.
Justinos Lasauskaitės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

buvęs 2017m.

Specialistai yra tikrai geri,tik stebino ,kad balkonuose buvo leidžiama rūkyti,tai buvo 2017m.,gal jau yra pažanga?Taip pat čiužiniai buvo nušiurę,gavau tokį,atsisakiau.Linkiu tobulėti,juk viskas įmanoma!

yra

gerai Versmeje,bet geriau Egleje

SUSIJUSIOS NAUJIENOS