Saugus greitis – kiekvienam savaip | Diena.lt

SAUGUS GREITIS – KIEKVIENAM SAVAIP

Jokių kelio ženklų arba socialinės reklamos – nepriklausomų menininkų grupė apie saugų greitį kalba savo darbais.

Aura Pranckevičiūtė-Draugelė, Tadas Vosylius, Darius Rakauskas, Audrius ir Agnė Vaišniai, Agnė Gimbutytė, Ričardas Milukas, Indrė Jakutienė, Vytenis Jakunskas ir Saulius Dzindzilevičius – būrys menininkų, kuriuos kartą per metus suvienija vienas tikslas.

"Išsibarstėme kas sau, bet prieš šventes jaučiame pareigą surengti savo darbų parodą", – tikino tapytojas D.Rakauskas.

Šiemet dešimties menininkų paroda pavadinta gana dviprasmiškai – "Saugus greitis". Iki tol miestiečiai buvo viliojami ne mažiau intriguojančiais parodų pavadinimais: "Erotika", "Sklerozė", "Pavojingi visuomenei".

"Kodėl "Saugus greitis"? Kuo daugiau kare rizikavai būti suluošintas arba netekti gyvybės, tuo daugiau šansų turėjai dar vieną dieną likti gyvas. Paradoksas, tačiau kas paneigs, kad tai ne saugus greitis? – mintis dėstė tapytojas. – Tuo tarpu kitiems saugus greitis asocijuojasi su ramiu sėdėjimu šiltuose namuose. Viskas priklauso nuo žmogaus būdo."

Šiemet parodoje galima pamatyti du D.Rakausko paveikslus, kuriuose, pasak jo paties, apie saugų greitį kalbama tarp eilučių.

Be tapybos, eksponuojami skulptūros ir stiklo darbai. "Vieni kolegos kūrė specialiai šiai parodai, kiti savo meno archyve rado darbų, atitinkančių tematiką", – šyptelėjo D.Rakauskas.

Kol miestiečiai varsto Kauno architektų namų duris, menininkai negalvoja apie naują parodą, tačiau viliasi, kad tradicija nenutrūks. "Darbus eksponuojame dėl savęs, o jei tuo susidomi praeiviai – jaučiamės įvertinti ir pamaloninti", – prasitarė D.Rakauskas.

Daugiau šio menininko darbų galima pamatyti Kauno įvairių tautų kultūros centre, kur vyksta "Plenerai?" – taip pavadinta paroda, kurioje tapytojas miestiečiams pristato keliolika savo paveikslų.

D.Rakausko tapybos paroda "Plenerai?" Kauno įvairių tautų kultūros centre (Šv. Gertrūdos g. 58) – iki gruodžio 10 d.

Paroda "Saugus greitis" Kauno architektų namuose (Vilniaus g. 22.) – iki gruodžio 7 d.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Saulius1

Vienas dalykas šokiruot, o visai kas kita - sukurt kažką reikšmingo.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS