Seime – austrų dailininko A. Hofmano tapybos darbų paroda | Diena.lt

SEIME – AUSTRŲ DAILININKO A. HOFMANO TAPYBOS DARBŲ PARODA

  • 0

Lapkričio 19 d., antradienį, 13 val. Seimo III rūmų galerijoje pristatoma austrų dailininko, prof. Alberto Hofmano (Albert Hoffmann) tapybos darbų paroda „Žvelgiant už horizonto“.

Paroda Seime eksponuojama lapkričio 18–30 dienomis Seimo nario dr. Stasio Šedbaro iniciatyva.

Parodos pristatymo renginyje dalyvaus ir pasisakys iš Austrijos su žmona atvykęs dailininkas, Austrijos Respublikos ambasadorė Lietuvai Ivona Tončič-Sorinj (Yvonne Toncic-Sorinj), buvusi Lietuvos ambasadorė Austrijoje Loreta Zakarevičienė. Sveikinimo žodį tars Seimo narys dr. S. Šedbaras. Renginio muzikinę dalį užpildys Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentų instrumentinis ansamblis.

Austrų dailininkas, profesorius Albertas Hofmanas gimė 1945 m. gegužės 15 d. Vienoje. Nuo mažens gabumų tapybai nestokojusiam dailininkui dėl nelaimingo atsitikimo, – būdamas 11 metų, jis prarado dešinę ranką, – teko rinktis su daile nesusijusią profesiją. 1987 m. po sunkios ligos dailininkas nusprendė savo ateitį susieti tik su ja. Tapyti pradėjo akvarele, vėliau gilinosi į tapybos aliejiniais dažais būdus, grafiką.

Iki šių dienų profesorius aktyviai rengia įvairius tapybos seminarus Austrijoje, organizuoja išvykas į kitas šalis. Nuo 1968 m. iki dabar jis gyvena Glognico miestelyje Austrijoje, kurio pilyje yra įkūręs tapybos mokyklą. Dailės mokykloje įvairaus amžiaus grupėms dailininkas A. Hofmanas dėsto dailės praktiką, rengia parodas, plenerus.

Prof. A. Hofmanas yra Austrijos vaizduojamojo meno sąjungos narys, už pedagoginius nuopelnus dailės srityje jam suteiktas profesoriaus vardas. Už nuopelnus mokslui ir menui 2016 m. jis įvertinas Garbės Kryžiumi, yra pelnęs daugelį kitų apdovanojimų.

Pagrindiniai dailininko kūrybos žanrai: natiurmortas, peizažas, portretas. Parodoje „Žvelgiant už horizonto“, kaip ir visoje autoriaus kūryboje, atrasime metaforiškai vaizduojamą šių dienų pasaulį, žmonių santykius, akcentuojamą emocinį pradą. Kūriniuose daug vietos skiriama improvizacijai.

Dailininkas yra surengęs daugiau nei pusę šimto personalinių parodų, dalyvavęs daugybėje grupinių parodų, vykusių Austrijoje ir užsienyje.

Profesoriaus A. Hofmano parodos eksponavimas Seime puikiai įprasmina bei pratęsia Austrijos ir Lietuvos kultūrinį bendradarbiavimą, bendražmogiškųjų vertybių puoselėjimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS