„Senamiesčio žiogas“: priešpaskutinis koncertas | Diena.lt

"SENAMIESČIO ŽIOGAS": PRIEŠPASKUTINIS KONCERTAS

Iš atostogų jau grįžusius miestiečius dainuojamosios poezijos festivalis "Senamiesčio žiogas" kviečia į priešpaskutinį šių metų koncertą po atviru dangumi.

(Ne)vaikiškos istorijos

Jau ketvirtus metus vykstančiame festivalyje renginiai tampa panašūs į gerų draugų, kuriuos suburia mylimų atlikėjų muzika, susitikimą jaukiose ir intymiose Senamiesčio erdvėse. Ryšių istorijos muziejaus kiemelyje šį kartą savo kūryba dalysis Vytautas V.Landsbergis, "Liūdni Slibinai", "Raimonda & Kreivas" ir "Akustinis Fotelis".

Nors kiekvieno bardo susitikimas su žiūrovais nėra tik muzikos atlikimas, V.V.Landsbergio pasirodymo scenoje niekaip nebūtų galima pavadinti tiesiog koncertu. Daugiasluoksniais – meditaciniais, filosofiniais ir kartu ironiškais kūriniais jis, atrodo, įsiskverbia tiesiai į klausytojo sielą.

Trijuose skirtinguose V.V.Landsbergio dainų albumuose ("Kaimiečių mantros", "Žiauriai gražūs romansai" ir "Sapnas") atsiskleidžia psichoterapinė liaudies dainų pusė, žavus tarpukario romansų sentimentalumas ir šiuolaikiniame kontekste išryškėjantys juodojo humoro ir absurdo elementai, poetinės ir psichologinės dainuojamosios poezijos savybės. Bendravimas ir dvasiniai mainai vien dainų klausymu ir dainavimu kartu nesibaigia – universalus menininkas pasakoja istorijas ir savo sukurtas pasakas, domisi žiūrovų pasaulėžiūra, dalijasi savo kūryba, kuri yra tokia atvira, kad ją vienodai jausti sugeba ir vaikas, ir suaugęs.

Kaip teigia pats V.V.Landsbergis, istorijos gimsta stebint egzistuojančias vaikų charakterių problemas, baimes, kompleksus, jų troškimus ir mėginant šiuos klausimus gvildenti žvėrelių pasakėlėse, retsykiais pridedant truputėlį arkliško humoro, absurdo poetikos, autoironijos, nes žmogui sveika pasijuokti ir iš savęs paties bei savo rimtumo. O juk būtent to kartais labai trūksta ir šiuolaikiniams suaugusiesiems – be visažinio užaugusio žmogaus pozos pažvelgti į savo baimes bei svajones.

Slibinai išmoko natas

"Liūdni Slibinai" – trys jauni aktoriai, keliantys klausimą, kaip nuliūdinti lietuvį, ir teigiantys, kad, bandydami į jį atsakyti, dažnai peržengia dainuojamosios poezijos stiliaus ribas, nukulniuodami iki radikalaus "pirim piririm" žanro.

Net ir laimėję garsaus aktoriaus, dainuojamosios poezijos atlikėjo Sauliaus Mykolaičio premiją, pristatydami save, žodį "grupė" jie rašo kabutėse, kadangi nė vienas "grupės" narys nepažįsta natų. Tiesa, paskyrę šią vasarą joms mokytis netrukus žada kabutes numesti.

"Liūdni Slibinai" mano, kad rugpjūtis – geriausias laikas rauti džiugesio piktžolę iš tėvynainio sielos, ir ketina pristatyti naujus kūrinius. Kadangi "slibinai" remiasi aksioma, kad lietuviams reikia visko, bet jie patys nežino, ko konkrečiai, žiūrovui yra padedama, kviečiant jį į edukacinę programą, grįžti liūdesio link.

Programoje žiūrovai taip pat supažindinami su, "grupės" teigimu, jiems rašančių žymių poetų Henriko Radausko, Šarūno Banevičiaus, Sigito Parulskio, Kęstučio Plankaus, Juozo Erlicko eilėmis.

Jauni

"Kreivas & Raimonda", "Senamiesčio žiogo" scenoje pasirodantys jau nebe pirmą kartą, per savo gyvavimo trejus metus spėjo surengti ne vieną koncertą, prirašyti kalną dainų ir dalyvauti festivaliuose "Be2gether", "Tai aš", "Purpurinis vakaras", "Nakties akustinis desantas", "Balticprogfest" ir kt.

Jonas Krivickas ir Raimonda Pečkytė, gan ilgą laiką koncertavę atskirai ir susibėgę vos vienam projektui, labai greit įsisuko į vienas kito kūrybą. Taip gimė jų duetas, grojantis tik savo kūrybos dainas ir savo akustinėse kompozicijose suderinantis įvairiausias muzikines kryptis, dainuojamosios poezijos kūriniuose įpindami folkloro, džiazo ir netgi roko elementus.

"Akustinis fotelis" save pristato kaip jaunimo instrumentalinį, vokalinį dainuojamosios poezijos ansamblį. Grupė jau dalyvavo įvairiuose festivaliuose ir jaunųjų dainuojamosios poezijos atlikėjų konkursuose.

Patys atlikėjai teigia, kad jų muzika kartais yra nepakeliamai svajinga, ironiška, kartais šviesiai romantiška, dvelkianti "barkšt, barkšt" ir "daužt, daužt" ritmais, kartais santūri ir nejudri, tiesiog paskendusi birbynės rago natose... Šį gal ir ne patį minkščiausią fotelį sudaro: Žilvinas Vingelis, Jūratė Zabitytė, Meda Mačytė, Eivinas Mineikis.

Renginyje bus pristatyta Vilniaus dailės akademijos Kauno dailės fakulteto studentų Viktorijos Ruskonytės, Luko Šiupšinsko, Artūro Žilinsko, Gedimino Pašvensko, Lauros Šėrytės, Augusto Kluodos ir Donato Beniulio skulptūros darbų paroda. Skirtingų, ryškių, talentingų, smagių ir intriguojančių atlikėjų ir grupių koncertas žada išties įspūdingą ir neužmirštamą vasaros pabaigos vakarą.

Kas? "Senamiesčio žiogo" koncertas.

Kur? Ryšių istorijos muziejaus kiemelis (Rotušės a. 19).

Kada? Rugpjūčio 26 d. 19 val.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS