„Sensacija“: pedofilų klanas Bostone | Diena.lt

"SENSACIJA": PEDOFILŲ KLANAS BOSTONE

Praėjusį savaitgalį sužinojome "Oskarų" laureatus. Vieną po kito pamatėme nemažai šiam prizui nominuotų filmų. Šiame parade – ir "Oskarą" pelniusi juosta "Sensacija".

Žodžio galia Amerikoje

Lietuvoje nėra savaitės, kad žiniasklaida neaprašytų stambių politinių skandalų ar neįvardytų aukščiausio rango politikų, dėl kurių konkrečios veiklos valstybei padaryta didelė žala, tačiau kaltininkams nė plaukas nuo galvos nėra nukritęs. O jau apie susikompromitavusių valdininkų savanorišką atsistatydinimą nėra ko ir kalbėti.

Kas kita – Amerika, kurioje po panašių publikacijų jau kitą dieną taptum politiniu lavonu. Taip 1974 m. atsitiko JAV prezidentui Richardui Nixonui, įsivėlusiam į garsiąją Votergeito bylą. Du apsukrūs laikraščio "The Washington Post" žurnalistai Bobas Woodwardas ir Carlas Bernsteinas savarankiškai tyrė prezidentinės rinkimų kampanijos machinacijas ir gavo akivaizdžius R.Nixono kaltės įrodymus. To pakako, kad Baltųjų rūmų šeimininkas išlėktų iš savo rezidencijos nepasibaigus kadencijai.

Šį amerikietiškos demokratijos pranašumus gerai iliustruojantį pavyzdį žinome ne tik iš istorijos, bet ir iš filmo "Visa prezidento kariauna" (1976 m., rež. Alanas J.Pakula). B.Woodwardą jame vaidinęs aktorius Robertas Redfordas pernai nusifilmavo dar vienoje panašios tematikos dramoje "Tiesa" (2015 m., rež. Jamesas Vanderbiltas): joje kanalo CBS žinių vedėjas Danas Ratheris tiesioginiame eteryje apkaltino buvusį JAV prezidentą George‘ą W.Bushą, kad šis jaunystėje tėvelio dėka buvo pakliuvęs į šalies Nacionalinę gvardiją, kad išvengtų karinės tarnybos Vietname.

Vaikus tvirkinantys kunigai

Amerikiečiai mėgsta panašias istorijas, nes jiems už tiesą kovojantys žurnalistai nuo senų laikų yra tikri superdidvyriai. O spaudos laisvė šioje šalyje yra nekvestionuojama vertybė, prieš kurią bejėgiai net prezidentai.

Naujas filmas "Sensacija", sukurtas pagal tikrus įvykius, nukelia į 2002-uosius, kai Amerikos visuomenę sukrėtė vaikus tvirkinančių kunigų skandalas. Ilgiau nei metus trukęs tyrimas iki pamatų supurtė vieną stabiliausių pasaulio organizacijų – Bažnyčią, o žurnalistams pelnė Pulitzerio premiją.

2002-aisiais Amerika dar nebuvo atsigavusi po šoko, patirto prieš metus rugsėjo 11-ąją. O Masačusetso valstijoje esančio Bostono miesto žurnalistiniais tyrimais garsėjančio amerikiečių dienraščio "The Boston Globe" redakciją pasiekė protu nesuvokiama žinia – vietinėje arkivyskupijoje net keli kunigai įtariami vaikų tvirkinimu. Bažnyčios atstovai šią informaciją kategoriškai neigia. Naujiena tokia baisi, kad, regis, niekas nenori ja patikėti.

Laikraščio tyrimo skyriuje ir be to vyrauja prastos nuotaikos. Neseniai pasikeitus vadovybei darbuotojų ateities perspektyvos neaiškios. O ir temų, kurios galėtų pagerinti stagnacijos apimtą leidinį, nesimato. Beveik atsitiktinai naujojo redaktoriaus Marčio Barono (akt. Lievas Schreiberis) aptikta sensacija žada staigų proveržį, bet kelias tiesos link bus ilgas ir painus. Skandalo aukos ir liudininkai ilgai nenori kalbėti: aukoms skaudu prisiminti savo kančias ir pažeminimą, tylos siena atsitveria Bažnyčios tarnai, o jiems talkina patyrusių advokatų armija. Tačiau tiesa triumfavo: būtent po šio skandalo Katalikų bažnyčia pagaliau oficialiai pripažino, kad ne visi Dievo tarnai – be nuodėmės.

Kaip tikras trileris

Atrodytų, kas gali būti įdomaus laikraščio redakcijos kasdieniame darbe? Intriguojančiam filmui tai, regis, ne pati palankiausia aplinka. Bet režisierius Tomas McCarthy sugebėjo čia išplėtoti tikrą trilerį, kuris prasideda ramiai, o paskui vis didina tempą ir gerai vysto dar trilerių klasiko Alfredo Hitchcocko puoselėtą saspensą (laipsniškai didinamą įtampą). Blogis ir jo išprovokuota paranoja užvaldo visus, kuriuos įtraukia baisi pedofilijos pelkė.

Nepaskęsti joje padeda darnus aktorių kolektyvas, kuriame yra ryškūs solo partijos atlikėjai, bet ir jie paklūsta gerai sustyguoto ansamblio dirigentui.

"Sensacija" ("Spotlight")

Drama. JAV, Kanada, 2015 m. Rež. T.McCarthy. Vaidina Markas Ruffalo, Michaelas Keatonas, Rachel McAdams, Stanley Tucci, Billy Crudupas.

veiksmas 2

humoras 0

įtampa 2

erotika 1

siaubas 2

 

GALERIJA

  • „Sensacija“: pedofilų klanas Bostone
  • „Sensacija“: pedofilų klanas Bostone
Kadrai iš filmo
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS