A. Stašaitytė-Masalskienė: laikas atsinaujinti | Diena.lt

A. STAŠAITYTĖ-MASALSKIENĖ: LAIKAS ATSINAUJINTI

"Nuo šiol laidos misija yra ne tik pasilinksminti, bet ir daugiau papasakoti žmonėms, plėsti žinias, kad mes neužmirštume savo liaudies meno", – sako prie LRT laidos "Duokim garo" kolektyvo prisijungusi Asta Stašaitytė-Masalskienė. Ji atsinaujinusią ir 20-ąjį sezoną pasitinkančią legendinę laidą ves kartu su "Duokim garo" gerbėjams puikiai pažįstama Loreta Sungailiene.

Laikas atsinaujinti

Televizijos žiūrovų numylėtinė A.Stašaitytė-Masalskienė atvira – pasiūlymas vesti "Duokim garo" laidą buvo labai netikėtas.

"Man paskambino laidos prodiuseris Saulius Basijokas ir pasakė: "Atsisėsk, jei dabar stovi, nes tikriausiai labai nustebsi išgirdusi tai, ką tau pasiūlysiu." Neslėpsiu, labai nustebau, sunku buvo save įsivaizduoti šioje pozicijoje, bet mane labiausiai sužavėjo tai, kaip Saulius dega šita idėja. Jis labai nori keisti, atšviežinti šį projektą. Jis tiesiog uždegė mane ir jau pradėjau matyti save šioje laidoje, nes ji – iš tikrųjų labai pasikeitusi", – dalijasi žinoma moteris.

"Man tikrai pasirodė įdomu, nes nuo šiol laidos misija yra ne tik pasilinksminti, bet ir daugiau papasakoti žmonėms, plėsti žinias, kad mes neužmirštume savo liaudies meno", – priduria naujoji laidos vedėja.

A.Stašaitytė-Masalskienė – avantiūrų žmogus ir jas pakartoja kas penkerius–septynerius metus. "Peržvelgiau visą savo darbą radijuje ir televizijoje – visi mano projektai gyvavo apie penkerius–septynerius metus. Tai yra atsinaujinimo metas, ir kiekvieną kartą tai būdavo kažkas visiškai kitokio nei anksčiau. Niekada nėra buvę, kad projektas po projekto būtų panašūs. Visada tai būdavo labai drastiški pokyčiai", – atvirauja pažįstamas televizijos veidas.

Kitokia atmosfera

LNK televizijos laidos "Yra kaip yra", kurią anksčiau vedė A.Stašaitytė-Masalskienė, daugiau eteryje nebebus. "Buvau gavusi pasiūlymų vesti kitas pokalbių laidas. Būtų labai patogu ir man įprasta. Bet tąkart, kai man paskambino Saulius, gana greitai apsisprendžiau, kad šitas pasiūlymas man įdomiausias, nes tai yra visiškai kitoks dalykas", – pasakoja ji.

20 metų žmogaus gyvenime yra daug, o televizijos laidai – neįtikimai daug.

Įrašius pirmąsias laidas, kurios televizijos eteryje pasirodys nuo rugsėjo 8 d., visos baimės tarsi išgaravo. "Mudvi su Loreta labai gerai jaučiamės. Neslėpsiu, didžiuojuosi galėdama dirbti nacionaliniame kanale. Tai yra tam tikri moraliniai dalykai ir aš tikrai labai džiaugiuosi, kad esu šitoje šeimoje. O ją taip ir vadinu – šeima, nes čia labai šeimyniška, labai geranoriška atmosfera", – džiaugiasi Asta.

"Jeigu kas mano, kad konkurencija skatina mus tobulėti – taip, bet kūrybai būtina geranoriška atmosfera, kai nejauti įtampos, kai esi atsipalaidavęs. Čia tikrai patiriu daug kūrybos ir jos matau kituose. Ta energija keičiamės, tai skatina džiaugtis tuo, ką darai, o ne išstenėti vieną ar kitą laidą", – tęsia ji.

Žinovų trejetukas

Naujajame "Duokim garo" sezone, kaip ir ankstesniuose, bus labai daug muzikos, tačiau bus ir svarbių naujovių. "Turėsime kintantį ekspertų, arba kaip mes vadiname žinovų, trejetuką, nes kiekviena laida turės atskirą temą, atsižvelgiant į tai, kokią liaudies kūrybą analizuosime. Kad ne tik klausytume ir linguotume atsisėdę, bet suvoktume, apie ką dainuojama, kaip daina atspindi tikruosius istorijos įvykius arba lietuvių liaudies papročius. Tai suprasti padeda būtent žinovai. Vienas jų bus senasis laidos vedėjas Stanislovas Kavaliauskas", – naujienas pristato A.Stašaitytė-Masalskienė.

Nuo šiol žiūrovai balsuodami rinks gražiausias vakaro dainas. "Pagrindinis akcentas yra tas, kad "Duokim garo" pasirodo jau dvidešimtą sezoną. Prodiuserio noras su žiūrovais kartu visus metus švęsti man atrodo labai graži idėja. 20 metų žmogaus gyvenime yra daug, o televizijos laidai – neįtikimai daug. Žmonės gali mėgti, gali nemėgti "Duokim garo", bet nė vienas kitas projektas negali pasididžiuoti šitokia sėkme 20 metų", – neabejoja naujoji laidos vedėja.

Asta neabejoja, kad tarp laidos gerbėjų yra ir jaunimo. "Jeigu yra tiek jaunų žmonių, kurie groja liaudies instrumentais, kurie pasididžiuodami velkasi tautinį kostiumą, dainuoja liaudies dainas, ir tokių žiūrovų turi būti, reikia tik juos pažadinti, reikia juos prisikviesti. Todėl svarbu nenumarinti liaudies kultūros", – įsitikinusi ji.

Arčiau tradicijų

A.Stašaitytei-Masalskienei liaudies muzika ir kultūra išties artima – ji nuo mažens šoko Klaipėdos liaudies šokių kolektyve "Inkarėlis". "Visa mano vaikystė praėjo nuolatinėse gastrolėse su tautiniais kostiumais. Mūsų repertuare buvo labai daug liaudies šokių – kepurinę iki šiol galiu ir naktį atsikėlusi pašokti. Nepraleidžiu Dainų švenčių, einu į jas ir nubraukiu ašarą į tą grožį žiūrėdama", – atvirauja moteris.

Šią vasarą ji aplankė įvairių etnografinių vietų. "Beje, labai įdomu, nes niekas gyvenime nevyksta šiaip sau – dar nebuvau gavusi pasiūlymo vesti "Duokim garo", o mano širdis labai norėjo lankyti Lietuvos etnografinius muziejus, kur sutikdavau žmonių su armonikomis, kanklėmis, bendravome, grojome, dainavome. Suprantu, kad jeigu tuo nesidomėsime ir savo vaikams neperduosime, tai gali išnykti", – pastebi A.Stašaitytė-Masalskienė.

"Man tai atrodo labai svarbu. Patriotizmas nėra žodžiai – kaip ir meilė, tai turi būti išreikšta veiksmais ir darbais. Čia pat pabrėšiu, kad laidos "Duokim garo" vedėja Asta ir toliau eis, pavyzdžiui, į Jazzu ir SEL koncertus, nes man atrodo, kad žmogus turi būti įvairialypis. Man netrukdo nuoširdžiai šokti kepurinę, man netrukdo kaime apkabinti dieduką, kuris iki šiol turi senovines kankles, bet man tikrai netrukdo dūkti ir per SEL koncertą ar braukti ašarą klausant Jazzu kūrybos. Man viskas įdomu", – šypsosi A.Stašaitytė-Masalskienė.

"Duokim garo" su A. Stašaityte-Masalskiene – sekmadieniais 18 val. nuo rugsėjo 8 d. per LRT

GALERIJA

  • A. Stašaitytė-Masalskienė: laikas atsinaujinti
  • A. Stašaitytė-Masalskienė: laikas atsinaujinti
  • A. Stašaitytė-Masalskienė: laikas atsinaujinti
  • A. Stašaitytė-Masalskienė: laikas atsinaujinti
Laimio Benio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

yyyyy

....ponia Asta gal galit linksmesnių dainų, o tai jauni žmonės nežiūro šitų pabėdavojimų,greit ir seniai nežiūrės, tegu gieda kaimo trobose susėdę kam jau taip reikia, žmonėm ir taip sunku gyvent,o čia dar tokios giesmės, galima kalėdines giesmes atlikt, va 1700 iš viso surinkot 22d. prieš kalėdas, tuoj liks kiek atlikėjų tiek balsų,.....su pagarba,.....

Zenka

atsinaujinti gal ir reikia. bet jau prisistatymas- tai atsiprašau.... Negi tokia beklausė ir ves muzikinę laidą? Ar taip nemokėjo suvaidinti beklausę?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS