Šviesų festivalis „Didieji Kinijos žibintai“: rekomendacijos vykstantiems | Diena.lt

ŠVIESŲ FESTIVALIS „DIDIEJI KINIJOS ŽIBINTAI“: REKOMENDACIJOS VYKSTANTIEMS

  • 0

Lietuvoje pirmą kartą vykstantis šviesos festivalis „Didieji Kinijos žibintai“ kiekvieną savaitgalį sulaukia vis gausesnio būrio lankytojų. Pakruojo dvare apgyvendintas šviesos instaliacijas galima išvysti iki pat sausio 6 dienos kiekvieną penktadienį, šeštadienį, sekmadienį bei Kalėdų dienomis. Ko nepraleisti pro akis, ko paragauti ir koks ritualas atneš sėkmę ateinantiems metams?

Mažiesiems žibintininkams

– Verta aplankyti iš ryškiaspalvių žibintų sulipdytą saldainių namelį, kuriame reziduoja pats tikriausias Kalėdų Senelis ir jo žavioji pagalbininkė Snieguolė. Namelyje vaikai apdovanojami saldumynais ir gali Seneliui patikėti didžiausius savo norus.

– Kiekvieną festivalio dieną prie rodomas spektaklis „Pelenė”. Vaidinimas interaktyvus, tad pagrindinė jo herojė, Pelenė, kviečia vaikus tapti šios stebuklingos pasakos dalimi.

– Mažųjų tyrinėtojų laukia ir šviesos pagalba atgijęs gyvūnijos pasaulis. Dvaro rūmų parke pasitinka tarp bambukų žaidžiančios pandos, rožiniai flamingai, elniai, pingvinai, kurkiančios milžiniškos varlės bei muzikos instrumentais apsiginklavę vabzdžiai.

Romantiškų akimirkų kolekcionieriams

– Tik įžengus į Pakruojo dvarą, verta sustoti ir užversti galvas. Ryškiau negu žvaigždės čia spindi virš lankytojų kabantys šviečiantys skėčiai.

– Įsimylėjėlių pamėgta vieta – Pakruojo dvaro Meilės sala. Festivalio metu ji sužibo įvairiausiomis spalvomis. Medžius apsivijusi šviesa – puikus fonas vienas kitam ištarti šiltus žodžius. Įdomus faktas – Kinijoje žibintų festivaliai nuo seno buvo laikoma puikia vieta surasti savo išrinktąjį ar išrinktąją.

– Dar viena romantiška pramoga – pražingsniuoti pro dvaro parke įrengtą šviečiančių širdžių tunelį.  Čia bus sunku atsispirti neįsiamžinti asmenukėje, tad rekomenduojama dar prieš atvykstant į festivalį pasitreniruoti fotografuotis prie ryškiai šviečiančių objektų.

Norintiems sužinoti ir išmėginti

– Festivalyje šurmuliuoja šventinė mugė, į kurią pakviesti kinų amatininkai. Unikalūs jų dirbiniai – iš vidaus išpiešti buteliai. Lankytojai gali išvysti, kaip meistras iš Kinijos atlieka šį kruopštų darbą ir kokiu neįprastu teptuku jis naudojasi.

– Festivalio metu galima susipažinti ir su tradiciniais dvaro amatais. Pakruojo dvaro bitininkė parodys, kaip iš kvepiančio bičių vaško liejamos žvakės, vilnos velėja – kaip karšiama vilna, o parfumerė nukels į magišką kvapų pasaulį.

– Norinčius daugiau sužinoti apie Pakruojo dvaro istoriją, pamatyti prabangias rūmų menes ir slapčiausius užkaborius, Baronaitė kviečia į ekskursiją „Nerašytos dvaro istorijos“.

– Festivalyje „Didieji Kinijos žibintai“ daugiausia lankytojų dėmesio sulaukia 40 metrų ilgio šviečiantis ir dūmus leidžiantis drakonas. Tačiau verta nepraleisti ir dar vienos neįprastos festivalio pramogos – šokio su drakonu. Skambant būgnams ir šviečiant žibintams po Pakruojo dvaro teritoriją vingiuoja šokėjų bei festivalio lankytojų šokdinama ši mistiška būtybė. Kinijoje jau daugybę amžių tikima, kad drakonas neša sėkmę, išmintį ir net saugo nuo ligų. Todėl Naujųjų metų pasitikimas be šio ugnies valdovo yra neįsivaizduojamas.

Skonių turistams

– Festivalio metu Pakruojo dvare veikia Rytų virtuvės skonių degustacijų salė. Joje lankytojai gali išbandyti naujus egzotiškus skonius ar susipažinti su kiniškos arbatos ritualais teatralizuotoje ceremonijoje.

– Vienas festivalio traukos centrų –  Žaldoko bravoras. Savo svečius Žaldokas šildo karštu apynių gėrimu bei supažindina su Pakruojo krašto tradicinių gėrimų istorija ir gamybos procesu.

– Dvaro Barono nurodymu vyriausiasis Pakruojo dvaro gaspadorius festivalio lankytojus vaišina sočiu tradiciniu kumečių maistu ir ant žarijų keptais patiekalais.

GALERIJA

  • Šviesų festivalis „Didieji Kinijos žibintai“: rekomendacijos vykstantiems
  • Šviesų festivalis „Didieji Kinijos žibintai“: rekomendacijos vykstantiems
  • Šviesų festivalis „Didieji Kinijos žibintai“: rekomendacijos vykstantiems
  • Šviesų festivalis „Didieji Kinijos žibintai“: rekomendacijos vykstantiems
  • Šviesų festivalis „Didieji Kinijos žibintai“: rekomendacijos vykstantiems
Evaldo Lasio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS