Turkui pasipiršus lietuvei, plojo visa „Žalgirio“ arena (video) | Diena.lt

TURKUI PASIPIRŠUS LIETUVEI, PLOJO VISA "ŽALGIRIO" ARENA (VIDEO)

31 metų turkas Serkanas Sahinas ir 23-ejų kaunietė Eglė Agurkytė-Sahin susipažino prieš ketverius metus, susituokė prieš pusmetį, bet iki šiol gyvena atskirai. Bandydama suderinti norą būti arčiau mylimojo ir siekį padėti žmonėms, mergina devynis mėnesius Ankaroje rūpinosi vaikais ir paaugliais, kurie anksčiau uždarbiavo gatvėje.

Gelbėjo vaikus

"Taip sutapo, kad man, kaip Europos savanorių tarnybos atstovei, atsirado laisva vieta Turkijoje, ir būtent Ankaroje, kur gyvena ir Serkanas", – apie visuomeninę veiklą svečioje šalyje pasakojo E.Agurkytė-Sahin.

Ji Ankaroje gyveno specialiuose namuose, įrengtuose jaunimo centre dirbusiems savanoriams.

Į šį centrą patenka 6–18 metų turkai, nelankantys mokyklos, kuriuos policija sučiumpa  uždarbiaujančius gatvėje – pardavinėjančius nosinaites, rožes, įvairius kitokius smulkius daiktus.

Anot Eglės, valstybė iš ES lėšų skiria paramą šių vaikų ir paauglių tėvams su sąlyga, kad jų atžalos nebedirbs gatvėje, pradės eiti į mokyklą ir nuolat lankysis jaunimo centre.

Mokėsi bendrauti turkiškai

Eglė, kaip ir kiti savanoriai, šiems Turkijos vaikams ir paaugliams padėdavo ruošti namų darbus, mokydavo rankdarbių, kovos menų, šokių, vesdavo muzikos pamokėles.

"Vasarą su vaikais važiavome į stovyklas, lauko iškylas, vesdavome vaikus į baseiną. Užsiėmimų buvo daug, o kiekvienas savanoris turėjo didžiulę veiklos laisvę, galėjo sugalvoti naujų veiklų vaikams", – kalbėjo kaunietė.

Savanoriai privalėjo kasdien po tris valandas mokytis turkų kalbos, kad galėtų susikalbėti su vaikais. Su jais savanoriai darbo dienomis praleisdavo po penkias valandas.

Mergina pasakojo, kad sunkiausia vaikus buvo prisijaukinti, įgyti jų pasitikėjimą. Ypač tada, kai dar pati gerai nemokėjo turkiškai. "Kai išnyko kalbos barjeras, viskas ėmė darytis daug lengviau, tapome draugais. Dar ir dabar, pasibaigus projektui, palaikome ryšius. Kai būnu Ankaroje, visada juos aplankau", – sakė E.Agurkytė-Sahin.

Vakarus ir savaitgalius ji leisdavo su savo draugu turku Serkanu ir jo šeima, jo sesers vaikais.

Per rungtynių pertraukėlę

Pasibaigus savanoriavimo laikotarpiui, Eglė ir Serkanas nusprendė tuoktis, nors iš pradžių tokio draugų mestelėto siūlymo abu kratėsi.

Kalbos apie vestuves prapliupo paskutinę Eglės viešnagės dieną Turkijoje. Užuominomis, kad porai reikėtų oficialiai įteisinti santykius, ėmė svaidytis bendri jų draugai. Bet abu įsimylėjėliai sakė, kad dar per anksti, Eglei reikia baigti mokslus.

"Po trijų savaičių, kai jau buvau grįžusi į Lietuvą, kalbėjomės apie draugų vestuves. Ir abu staiga pagalvojome: juk nėra prasmės ir mums laukti", – pasakojo kaunietė.

Netrukus Eglė sulaukė ir romantiško Serkano pasipiršimo. Jis viešėjo Kaune ir kartu su Egle ėjo į "Žalgirio" areną stebėti krepšinio rungtynių tarp Kauno "Žalgirio" ir Stambulo "Anadolu Efes".

Mergina nė neįtarė, kad namo grįš jau su sužadėtuvių žiedu. Serkanas jos rankos paprašė stebint ir girdint visai "Žalgirio" arenai, per rungtynių pertraukėlę.

Eglės ištartą "taip" tūkstančiai krepšinio sirgalių palydėjo ovacijomis. Beje, Serkanas piršosi lietuviškai ir dėvėjo ne savo šalies komandos, o "Žalgirio" atributiką.

Neleistų sėdėti namie

Net ir susituokę Eglė ir Serkanas susitinka tik per atostogas.

Naftos gamybos inžinerijos studijas baigęs S.Sahinas rūpinasi nuosavos konsultacinės kompanijos Turkijoje reikalais, Eglė Vytauto Didžiojo universtete studijuoja teisę. Iki bakalauro diplomo jai liko metai.

Serkanas šiuo metu dairosi galimybių verslą plėtoti Vokietijoje, Jungtinėje Karalystėje. Pora planuoja, vyrui įsikūrus vienoje šių šalių, ten persikelti gyventi.

"Aišku, norėčiau darbo pagal specialybę. Serkanui dar pažinties pradžioje sakiau, kad jei ištekėčiau, mokslų jokiu būdu nemesčiau, o, juos baigusi, jokiu būdu nesėdėčiau namie", – pasakojo mergina.

"Aš ir neleisčiau Eglei sėdėti namie. Ji per daug laiko paaukojo mokydamasi, kam visas pastangas paleisti vėjais?" – pritarė sutuoktinis.

Susipažino internetu

Pora pasakojo susipažinusi atsitiktinai. Abu buvo užsiregistravę tame pačiame interneto keliautojų ir apnakvydintojų tinkle.

"Planavau trumpam vykti į Kauną, todėl Eglės, kurią pasirinkau atsitiktinai, klausinėjau apie miestą ir panašiai", – prisiminė S.Sahinas. Kodėl pasirinko Kauną? Jis turėjo būti tik tarpinė stotelė keliaujant po Baltijos šalis. Jas Serkanas kelionėms  išsirinko dėl jų žalumos.

Kelionę tuomet vis dėlto teko atšaukti, tačiau pora ėmė susirašinėti, kalbėtis per skaipą.

Dar iki tada, kai Eglė susipažino su Serkanu, pas ją per keliautojų klubą jau buvo viešėjusios turkų, lenkų, čekų jaunimo grupelės.

"Turiu daug draugų iš Turkijos, žinau, kad dauguma turkų vaikinų yra nuotykių ieškotojai, merginų medžiotojai. Todėl iš susirašinėjimo su Serkanu nieko rimto nesitikėjau. Bet greitai pastebėjau, kad jis yra kitoks", – pasakojo kaunietė.

Anot Eglės, Serkanas ją sužavėjo savo tvirtumu, tuo, kad žino, ko nori iš gyvenimo, ir kartu gebėjimu nebūti griežtam.

Čiupo pusbrolio vaiką

S.Sahinas Kauną pirmą kartą aplankė prieš trejus metus – po metų pažinties su Egle. Buvo lapkritis. Stipriai lijo.

Vyras pasakojo, kad vyko jausdamasis kaip Eglės vaikinas, nors oficialiai jie vienas kito dar nevadino pora. "Bet giminės jau suprato, kad jis yra ne šiaip eilinis pažįstamas", – šypsojosi mergina.

Oro uoste Serkaną pasitikusi Eglė jį supažindino su savo pusbroliu ir jo šeima. "Mane sužavėjo, kaip jis bendravo su metukų mano pusbrolio sūnumi, kurį matė pirmą kartą", – prisiminė  kaunietė.

"Aaa, Jokūbas! Mano draugas!" – nusijuokė S.Sahinas. Jis paaiškino, kad turkai vyrai labai myli vaikus ir su giminaičių mažosiomis atžalomis elgiasi lyg su savosiomis.

"Negalėčiau praeiti pro verkiantį vaiką. Esu įsitikinęs, kad mokėčiau jį nuraminti. Kai mano sesė susilaukė kūdikio, prašydavau, kad man leistų jam keisti sauskelnes, jį prižiūrėti", – tikino turkas.

Mama – už užsienietę

Ką apie draugystę, santuoką su kitataučiu mano jų artimieji? Abu tvirtino, kad tėvai poros santykiams pritaria, džiaugiasi atžalų pasirinkimu. Tiesa, Eglės ir Serkano tėvai vieni kitų dar nėra matę, bet siunčia vieni kitiems dovanas.

S.Sahinas sakė, kad mama jam visuomet patarinėjo ieškoti užsienietės žmonos. "Turkės visus dalykus sugeba paversti sudėtingesniais, nei jie yra iš tikrųjų", – nusijuokė vyras, persakęs mamos argumentus.

Eglė – ne pirma užsienietė, su kuria Serkanas draugavo, bet ji, anot vyro, yra visų laikų geriausia. "Su ja visose situacijose jaučiuosi jaukiai", – džiaugėsi suradęs savo antrąją pusę turkas.

Kodėl nepypsinate?

Kaune S.Sahiną stebina ne tik žaluma, bet ir tyla. "Kodėl tik retas vairuotojas pypsina? Turkijoje pypsiname 10 kartų per minutę, tai yra įprastas dalykas, taip bendraujama", – nustebęs kalbėjo vyras.

Eglė juokėsi turinti Serkaną nuolat sulaikyti nuo vėlyvų arba savaitgalio darbo skambučių lietuviams. "Niekaip nesuprantu, kodėl negalima skambinti verslo reikalais kad ir penktadienio vakarą ar sekmadienį. Turkijoje dėl verslo galima skambinti bet kada", – aiškino vyras.

Jam į akis krito ir lietuvių pesimizmas, perdėtas kuklinimasis, savęs nuvertinimas. Serkano teigimu, mes turime tiek daug kvalifikuotų darbuotojų, bet nepanaudojame visų savo pranašumų.

Pavyzdžiui, turėdami aukštosios mokyklos diplomus dirba juodą darbą Londono viešbučiuose.

Anot S.Sahino, Turkijoje daug kas žino apie Kauno "Žalgirį". Be to, garsus Turkijos dainininkas Serdaras Ortacas turėjo lietuvę draugę. "Tai buvo dar viena priežastis, dėl kurios daugiau kalbėta apie Lietuvą", – prisiminė vyras.

Beje, S.Ortacas net buvo kelias dainas įrašęs lietuviškai.

Lietuva Turkijoje dar žinoma ir dėl ten žaidžiančio futbolo vartininko Žydrūno Karčemarsko bei tebežaidžiančio futbolininko Gintaro Staučės.

 

 

 

 

GALERIJA

  • Turkui pasipiršus lietuvei, plojo visa „Žalgirio“ arena <span style=color:red;>(video)</span>
  • Turkui pasipiršus lietuvei, plojo visa „Žalgirio“ arena <span style=color:red;>(video)</span>
  • Turkui pasipiršus lietuvei, plojo visa „Žalgirio“ arena <span style=color:red;>(video)</span>
Rašyti komentarą
Komentarai (16)

Joa

Truksta zodziu, kosmaras!

xxx

surada kur paspiršt ,no cirks,mečetes pradėkit statyti.

ooo

grazu ziureti,saunuolis.o jums lietuviams tik pasimokyt is tu turku o ne vaziuot kad jie tokie ar anokie.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS