V. Bareikis: sportas lavina jauno žmogaus charakterį | Diena.lt

V. BAREIKIS: SPORTAS LAVINA JAUNO ŽMOGAUS CHARAKTERĮ

"Į sportą reikėtų pažiūrėti ir kaip į charakterį lavinančią priemonę, kaip į nuotaiką keliantį elementą, geriau gyventi padedančią veiklą", – akcentuoja sekmadieninės LRT televizijos laidos "LMŽ. Lietuvos mokyklų žaidynės" vedėjas, aktorius ir dainininkas Vidas Bareikis. Jis pats neįsivaizduoja savo gyvenimo be sporto ir aktyvaus laisvalaikio.

Skatins judėti

Laidą "LMŽ. Lietuvos mokyklų žaidynės" inicijuoja Lietuvos tautinis olimpinis komitetas. "Laida kalba apie visuotinį moksleivių ir jaunimo skatinimą judėti, gyventi aktyviai, sportuoti, ji yra susijusi su pačiu masiškiausiu moksleivių sporto renginiu – Lietuvos mokyklų žaidynėmis. Moksleiviai visus metus užsiims daugiau kaip 20 sporto šakų ir rinks savo balus, dalyvaus varžytuvėse", – pasakoja V.Bareikis.

Pasak jo, pagrindinė laidos vizija – atskleisti jaunuoliams, kad sportas turi daug privalumų nebūtinai siekiant aukščiausių sportinių rezultatų. "Į sportą reikėtų pažiūrėti ir kaip į charakterį lavinančią priemonę, kaip į nuotaiką keliantį elementą, geriau gyventi padedančią veiklą", – įsitikinęs laidos vedėjas.

"LMŽ. Lietuvos mokyklų žaidynės" bus sudaryta iš trijų segmentų. "Pirmiausia aš keliausiu į įvairias Lietuvos mokyklas, susitiksiu su moksleiviais, pats bandysiu jų propaguojamą sportą. Jau nufilmavome tris pirmąsias laidas, žaidėme kvadratą, krepšinį, estafetes. Antrasis laidos segmentas – mano susitikimai su olimpiečiais arba olimpiniais kandidatais, kuriuos taip pat kviesiu kartu pasitreniruoti. Jau susitikau su bėgike per barjerus, irkluotoju, boksininku. Trečiasis laidos segmentas – ekstremalaus sporto mokomoji pamoka, rodanti, kaip padaryti triukus su riedlentėmis, paspirtukais, BMX dviračiais ir kitomis priemonėmis", – laidos formatą pristato V.Bareikis.

Ne tik sporto šakoje atsiskleidžia, pasirodo, jis dar lanko vieną ar du būrelius, siekia užsibrėžtų tikslų, turi kovotojo charakterį.

Vaikai įkvepia

Bendravimas su vaikais suteikia išskirtinių įspūdžių, sako aktorius.

"Įdomus dalykas, kad jie mane žino kaip atlikėją, bet šiuo atveju aš pas juos atvykstu visai ko kito. Tačiau vis tiek užsimezga draugiškas ryšys, nes jiems svarbu mano atvykimas, o man svarbu pažiūrėti, kuo jie gyvena. Tikrai sutikau labai daug vaikų, kurie mane patį įkvepia, ir dar kartą sau pasitvirtinau, kad tie vaikai, kurie aktyviai sportuoja, kurie juda, kurie yra pratę prie tokio gyvenimo būdo, yra tikrai labai motyvuoti, labai tikslingi, labai energingi. Iš akių iš karto gali atskirti… Ne tik sporto šakoje atsiskleidžia, pasirodo, jis dar lanko vieną ar du būrelius, siekia užsibrėžtų tikslų, turi kovotojo charakterį. Labai smagu su tokiais vaikais bendrauti", – patirtimi dalijasi V.Bareikis.

Jis priduria, kad laidos komanda nepamiršta ir tų vaikų, kurie galbūt dar neatradę sporto, nesijaučia tokie užtikrinti ir neturėjo tėvų ar mokytojų palaikymo. "Su jais tarsi žengiame pirmuosius žingsnius, nes pati laida ir Lietuvos tautinis olimpinis komitetas akcentuoja tris dalykus: pagarba, draugystė ir pagalba vienas kitam. Laidoje daug kalbame, kad abipusė pagarba labai svarbu tiek tarp aukštesnių rezultatų pasiekiančių žmonių, tiek tarp pirmuosius žingsnius žengiančiųjų. Susitinku ir tokių, ir tokių, bet atmosfera – fantastiška. Kiekvienas filmavimas – didelė šventė", – užtikrina laidos vedėjas.

Nuomonės formuotojas

Pastaraisiais metais V.Bareikis tapo savotišku vaikų mokytoju ir nuomonės formuotoju. Čia jis sako matantis didelę prasmę.

"Šioje amžiaus grupėje tu dar gali kažkuo patarti, pasiūlyti kažkokius kelius. Aišku, jie patys atsirenka, jie patys turi savo namus, savo tėvus arba kai kurie kažkokių kitų patirčių, ir aš tikrai labai nemėgstu pamokslavimo ir primygtinio tiesų skiepijimo. Bet man atrodo, kad visada labai gerai yra patariamasis žodis arba pavyzdžio parodymas. Tiek šia laida, tiek savo veikla – aš taip pat gana aktyviai sportuoju – mes norime parodyti, kad tai irgi gali būti gyvenimo alternatyva, padedanti puikiai jaustis. Man rodos, jauna auditorija yra paslanki priimti tą įtaką ir į tai reaguoti. Tai yra karta, kurią tu formuoji, – aš čia tikrai matau labai didelę prasmę", – tvirtina atlikėjas.

"Man pačiam tai yra didelis spyris niekada nesustoti, nes aš vadovaujuosi kredo "siek siek, niekada nenustok klausęs". Niekada nemėgstu sakyti, kad kažkokioje srityje labai daug žinau ir suprantu, bet mėgstu ieškoti klausimų, atsakymų. O kur geriau gali jų rasti, jei ne bendraudamas su jaunimu, kuris tiesiogiai naujus dalykus labai gerai supranta? Yra sferų, kuriose galiu jiems patarti, bet yra tam tikrų sferų, kad ir socialinių medijų peripetijos ar niuansai, kuriose aš jau labai nuoširdžiai konsultuojuosi su savo 12-mečiu sūnumi. Jis jau yra mano "TikTok" arba naujų "YouTube" tendencijų gidas. Viena pagrindinių priemonių, kaip nesustabarėti, yra į savo gyvenimą ar komandą įsileisti jaunų žmonių", – neabejoja jis.

Sporto iššūkiai

V.Bareikis jau septynerius metus kartu su sūnumi Adu užsiima karatė kiokušin stiliumi. Tai tapo judviejų gyvenimo būdu.

"Nuo vaikystės savo tėčio buvau skatinamas sportuoti, tai nuo vaikystės mano kraujyje ir kovotojo geną pasėjo. Lygiai tą patį matau savo sūnaus augimo procese – jis nuo ketverių ir šoko breiką, ir karatė treniravosi, dabar užsiima parkūru, akrobatika. Matau, kad tai yra žmogus, kuris negali gyventi be judėjimo", – pasakoja jis.

Laida kalba apie visuotinį moksleivių ir jaunimo skatinimą judėti, gyventi aktyviai, sportuoti.

"Iš tikrųjų esame aktyvūs ir judame visą laiką. Su savo gyvenimo drauge Indre turime sporto iššūkį, kuris prasidėjo prieš 140 dienų. Nėra konkretaus tikslo pasiekti tam tikrą dienų skaičių, bet mes 140 dienų, išskyrus poilsio dienas, savaitgalius, sportuojame. Didžiausias tikslas yra, kad tai taptų mūsų gyvenimo būdu ir neatsiejama dalimi, nes jaučiu to prasmę. Dabar jau neįsivaizduoju savo ryto be nedidelio kroso, mankštelės ir maudynių ežere", – dalijasi ne tik sportą, bet ir sveiką mitybą propaguojantis kūrėjas.

Laisvalaikį su savo artimaisiais jis taip pat linkęs leisti aktyviai, mėgsta išbandyti naujus dalykus. "Savaitgaliais, kai turime laisvo laiko, dažniausiai jį paskiriame aktyvioms pramogoms: keliaujame į karstynių parką, kur galima laipioti per sienas, Adas labai mėgsta batutų parkus, keliaujame į baseiną ar tiesiog išeiname į mišką pasivaikščioti be užsibrėžtų sportinių rezultatų. Bet pajudėti man labai patinka", – sako V.Bareikis.

Gyvenimo komoda

Šiomis dienomis V.Bareikis savo laiką dalija tarp televizijos darbų, sporto ir, žinoma, muzikos. Jei jo gyvenimas būtų komoda, muzika būtų patogiausiame, dažniausiai naudojamame stalčiuje, sako pats muzikantas.

"Turiu namie tokią komodą, kurios viename skyriuje yra kasdieniai dalykai, kitame – dalykai, kuriuos rečiau dėviu, arba jame yra šortai, kurie skirti tik vasarai. Muzika, matyt, yra tas skyrelis, kuriame labai daug kojinių ir kurį kasdien turi atidarinėti, atšviežinti, plauti, naudoti. Tai yra dažniausiai varstomas skyrelis, nes muzika yra mano meilė, mano specialybė, mano hobis, mano veikla ir mano tikslų komoda", – tikina jis.

V.Bareikio muzikinės idėjos gimsta spontaniškai. "Mėgstu klausytis daug Lietuvos atlikėjų, taip išgirdau atlikėjos Jessicos Shy dainą "Stadionai", ir man galvoje gimė idėja, kaip ta daina galėtų suskambėti dar kitaip. Lygiai taip pat, kaip kažkada susisiekiau su grupe "8 kambarys" ir sukūrėme dainą "Ežero dugne", taip susisiekiau su Jessica ir jos visa komanda ir sakiau: "Klausykite, turiu minčių, kaip galėtume sugalvoti dar vieną jūsų dainos versiją. Gal kažką padarome?" Dabar prie to ir dirbame", – apie naują muzikinį projektą pasakoja dainininkas.

"Mano kūryboje iš tikrųjų yra daug spontaniškų idėjų. Stebiu aplinką, joje yra įvairiausių dalykų. Pajauti impulsą ir darai. 60 proc. vėliau gali būti padedama į stalčių, nes nepavyko, bet kai daug darai, 40 proc. būna ir kažko gero", – šypsosi išskirtiniais meniniais sprendimais garsėjantis scenos žmogus.

Pirmiausia – artimieji

V.Bareikio pagrindas po kojomis – ne gyvenimo veiklų komoda. "Pirmiausia komoda turi kažkur būti. Po stogu, greičiausiai, name, kas man yra šeima ir man artimi žmonės: Indrė, mano sūnus Adas, mano tėvai, Indrės šeima. Tai yra ta erdvė, kurioje komoda stovi, nes tai yra žymiai aukščiau už visas komodas ir visas veiklas. Tai yra uostas, į kurį tu visada grįžti po savo darbų ar maudynių ežeruose. Tai yra svarbiausia", – sako jis.

"O žiūrint į visas veikleles ir stalčiukus, sakyčiau, kad muzika, kaip ir sakiau, yra patogioje vietoje, kuria reikia dažnai naudotis. Tada yra sportas – matomoje vietoje turėtų būti šiltas ir jaukus sportinis kostiumas, kuriuo apsivilkęs bėgi krosą, nes tai yra dažnai varstomas stalčiukas. Tada kažkur žemiau yra rečiau atidaromas stalčius su teatro veikla – šiuo metu taip dažnai varstau muzikos, sporto ir kitų veiklų stalčius, kad tiesiog laiko jam nerandu", – prisipažįsta V.Bareikis.

Jo komodoje turėtų būti ir toks stalčius, kuriame visko pilna. "Žinote, tai toks stalčius, kuris būna virtuvėje, ir į kurį dedi ir prožektorių, ir degtukus, ir visa kita. Šiame stalčiuje yra ir mano TV darbai, ir mano vakarai su draugais, ir mano nauji išgyvenimai laipiojant ant vinių ar maudantis ežeruose – daug daug nuostabių gyvenimo dalykų, kuriuos tu kažkiek spėji užgriebti ir susimeti į bendrą stalčiuką. Tik laiko labai trūksta", – šypsosi menininkas.

GALERIJA

  • V. Bareikis: sportas lavina jauno žmogaus charakterį
  • V. Bareikis: sportas lavina jauno žmogaus charakterį
  • V. Bareikis: sportas lavina jauno žmogaus charakterį
  • V. Bareikis: sportas lavina jauno žmogaus charakterį
  • V. Bareikis: sportas lavina jauno žmogaus charakterį
  • V. Bareikis: sportas lavina jauno žmogaus charakterį
  • V. Bareikis: sportas lavina jauno žmogaus charakterį
  • V. Bareikis: sportas lavina jauno žmogaus charakterį
  • V. Bareikis: sportas lavina jauno žmogaus charakterį
  • V. Bareikis: sportas lavina jauno žmogaus charakterį
  • V. Bareikis: sportas lavina jauno žmogaus charakterį
  • V. Bareikis: sportas lavina jauno žmogaus charakterį
  • V. Bareikis: sportas lavina jauno žmogaus charakterį
  • V. Bareikis: sportas lavina jauno žmogaus charakterį
  • V. Bareikis: sportas lavina jauno žmogaus charakterį
  • V. Bareikis: sportas lavina jauno žmogaus charakterį
  • V. Bareikis: sportas lavina jauno žmogaus charakterį
  • V. Bareikis: sportas lavina jauno žmogaus charakterį
J. Stacevičiaus, D. Umbraso/LRT ir asmeninio arch.nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS