Vasara – geriausias metas kulinarinėms kelionėms | Diena.lt

VASARA – GERIAUSIAS METAS KULINARINĖMS KELIONĖMS

"Kiekviename Lietuvos kampelyje galima atrasti tokių vietų, apie kurias net įsivaizduoti negalėjau", – atvirauja TV3 laidos "Maisto kelias" prodiuserė Vaida Skaisgirė. Ji kartu su trimis gero maisto ekspertais – Ilona Juciūte, Gidonu Šapiro-Bilu ir šrilankiečiu Dilanu Dampella Gamage – jau antrą vasarą leidosi į naujų skonių paieškas visoje Lietuvoje.

Ne tik cepelinai

Kartais atsivertus maitinimo įstaigų meniu gali pasirodyti, kad lietuviška virtuvė – tik cepelinai, kugelis ir įvairūs bulviniai blynai. V.Skaisgirė sako, kad taip pasirodyti gali kiek mažiau keliaujantiems po Lietuvą žmonėms. "Kurdama jau antrą laidos "Maisto kelias" sezoną supratau visai kitokią tiesą. Lietuviškas maisto kelias yra labai įvairus, turtingas ir įdomus. Žinoma, pakeisti istorijos negalime, neturime labai gilių, išskirtinių ir ypatingų maisto kultūros tradicijų. Visi mūsų tradiciniai nacionaliniai patiekalai dažniausiai yra kitų tautų patiekalų adaptacijos", – sako ji.

"Nepaisant to, kiekviename Lietuvos kampelyje galima atrasti tokių vietų, apie kurias net įsivaizduoti negalėjau. Pavyzdžiui, Anykščiuose esantis restoranėlis "Penki taškai" nėra lietuviškos virtuvės atstovas, tačiau tiekia nuostabius rankų darbo makaronus, niokius ir kitus itališkus patiekalus. Tai, mano galva, yra labai svarbi lietuviško maisto pasaulio dalis, todėl, kad kokybiškas maistas yra ruošiamas su meile, vietos, turinčios savo istoriją, duoda labai daug", – įsitikinusi laidos prodiuserė.

Vasarinė kulinarinių kelionių laida "Maisto kelias" pristato Lietuvos regionus, jų kultūrinį ir kulinarinį paveldą bei išskirtines lankytinas vietas, glaudžiai susijusias su maisto kultūra. V.Skaisgirė pripažįsta, kad prieš pradėdama "Maisto kelio" darbus galvojo, jog visos laidoje parodomos vietos bus susijusios su lietuviška virtuve. Tačiau pradėjusi paieškas ji labai greitai suprato, kad ne tik lietuviškos virtuvės atstovai turi daug ką papasakoti. "Pasaulio virtuvės jungia ir vienija", – neabejoja V.Skaisgirė.

"Laidoje žiūrovai gali pamatyti įvairiausių objektų, ir jeigu kas nors nori pamatyti ką nors labai tradiciško, tai tikrai pamatys. Štai, pavyzdžiui, Jonavos krašto muziejuje galima užsisakyti edukacinę programą apie vidurio Lietuvos valstiečių maistą ir išgirsti apie tokius patiekalus, apie kuriuos nėra tekę girdėti, pavyzdžiui, kakorus. Arba nuvykus į Prienus, "Harmony Park" restoraną "Simboly", galima skanauti kengūrienos, kurią ant griliaus kepa tavo akivaizdoje", – pasakoja ji.

Kilometrai atradimų

V.Skaisgirė neslepia, kad kiekvienoje aplankytoje vietoje kartu su laidos komanda jautėsi kaip ilgai laukti svečiai. "Nors šį sezoną stengėmės nekeliauti į vietas, kurias filmavome pirmo sezono laidoms, bet Dzūkijos dvarui padarėme išimtį, nes tai yra tokia vieta, kurioje ir būti be galo gera, ir valgyti labai skanu. Čia mes patys kepėme dzūkiškas bandas. Nors pati turiu dzūkiškų šaknų, bet neteko anksčiau to daryti, todėl daug naujų dalykų sužinojau, buvo labai įdomu", – prisipažįsta ji.

Daug naujai atrastų vietų V.Skaisgirei paliko puikų įspūdį. "Telšiuose kavinėje "Senamiestis" rasite nuostabių žemaitiškų patiekalų. Savininkai yra labai charizmatiški žmonės, apie kiekvieną patiekalą mums pasakodavo išskirtines istorijas, kurias prisiminsime labai ilgai ir smagiai", – šypsosi pašnekovė.

Kita V.Skaisgirei įspūdį palikusi vieta – restoranas "Žuvelė" Juodkrantėje. "Tai – šeimos verslas. Tėvas išmokė sūnų žvejoti, o sūnus – savo sūnų. Šeimos moterys užsiima gamyba, vadyba, čia gyvos iš kartos į kartą perduodamos žuvininkystės tradicijos. Čia tikrai nesijauti taip, lyg atėjęs į maitinimo įstaigą, greičiau – atėjęs į svečius", – atradimais dalijasi ji.

"Kaip laidos prodiuserei galbūt neetiška būtų išskirti kokias nors aplankytas vietas, bet galiu nemeluodama pasakyti, kad kiekviena iš jų paliko įspūdį. Pasitaikė gal tik vienas procentas tų, kurias greitai pamiršome. Gal patirtis, o gal nuojauta po pirmojo sezono filmavimų padėjo, bet pavyko atsirinkti puikias vieteles", – džiaugsmo neslepia V.Skaisgirė.

Maisto keliu laidos kolektyvas keliauja dvi, tris dienas per savaitę. "Kartais važiuojame su nakvyne, kartais vėlai naktį grįžtame į namus. Vėliausiai iš namų išvažiuojame 8 val. ryte ir grįžtame po vidurnakčio, esu dėkinga komandai, kuri filmavimų metu neskaičiuoja valandų. Atrodo, kad Lietuva ne tokia ir didelė, bet vien dabar jau esme įveikę apie 7 tūkst. km. Žymimės, kiek kilometrų kasdien įveikiame. Manome, kad iš viso įveiksime 8 tūkst. km ir būsime aplankę apie 45 vietas. Ir tai ne tik maitinimo įstaigos, bet ir vietos, kurios jau tapo miestų ir miestelių vizitinėmis kortelėmis. Juk, pavyzdžiui, atvažiavus į Anykščius būtina aplankyti Lajų taką. Kiekviename mieste skiriame laiko ir pramogoms, ne tik maistui, antraip labai daug svorio visi priaugtume", – juokiasi laidos prodiuserė.

Kaip ritualas

Pati V.Skaisgirė labai mėgsta gaminti. "Turiu dar vieną laidą "Kulinarinės virtuvės istorijos", kuri rugsėjį pradės jau dešimtą sezoną. Šios laidos mano gyvenime atsirado ne be priežasties – atsirado iš meilės maistui ir gaminimui. Vaikystėje patikdavo sukiotis aplink puodus, tačiau kaip ir visiems vaikams – niekuo neišsiskyriau. Bet vėlyvesnėje paauglystėje rimtai susidomėjau maisto ruošimu ir vis rimčiau į tai gilinausi. Kai pradėjau darbuotis televizijoje, labai norėjau daryti tai, ką pati labai mėgstu ir suprantu. Taip tos laidos ir atsirado mano profesiniame kelyje", – pasakoja Vaida.

"Ne tik valgyti, bet ir gaminti man visada buvo kaip ritualas. Mano namų virtuvė yra atvira, sujungta su svetaine. Man labai smagu pasikviesti svečių, bendrauti, gaminti, o jiems dar smagiau yra ragauti. Mano draugai žino, kokia aš preciziška, mėgstu viską pasiruošti kiek įmanoma iš anksto, kad galima būtų prisėsti prie, mano supratimu, tobulai atrodančio stalo, pirmiausiai juo pasigrožėti, o tada visko skanauti", – atvirauja V.Skaisgirė.

Visi metų laikai maisto gaminimo procesams suteikia savo žavesio, bet vasara, pasak V.Skaisgirės, yra išskirtinai nuostabus laikas. Pasak jos, vasara – pats geriausias metas laiką leisti prie puodų, nes tada jie gali atsirasti lauke ant grilio ar ant laužo. "Kieme pati turiu grilių, kurį tikrai dažnai užkuriame. Vasarą galima mėgautis maisto ruošimu lauke – tuo šis laikas ir gražus. Tačiau ir visais kitais metų laikais kulinarija yra mano kasdienybė", – sako ji.

Savotiška terapija

V.Skaisgirei sukimasis virtuvėje – tarsi savotiška terapija po sunkios dienos. "Kartais po darbo nieko nesinori, kartais priešingai – iš nuovargio norisi mintis kur nors kitur nukreipti, o kulinarija yra puikus būdas tai padaryti. Nors pati mėsos nevalgau jau beveik 12 metų, bet ją ruošiu su didžiuliu malonumu, kaskart bandau ką nors įdomesnio ir sudėtingesnio", – išduoda ji.

"Bet jei gaminu tai, ką pati labiausiai mėgstu, tai gaminu įvairius daržovių ir jūros gėrybių patiekalus – nuo aštuonkojo iki įvairiausių krevečių. Taip pat labai mėgstu ruošti desertus: dažnai kepu ir pyragus, ir bandeles, ir sausainius. Gaminu viską, gal tik ne viską pati valgau", – prisipažįsta V.Skaisgirė.

Kai turi laisvo laiko, pati šeštadienio rytais pasižiūri "Virtuves istorijas" ir ką nors atranda iš naujo. "Laidas filmuojame anksčiau, nei jos pasirodo, tad daug ką ir pamirštu. Tada ryte pasižiūrėjusi nusprendžiu pasigaminti ką nors, ką rodė laidoje, – kad ir vištienos troškinį su laukiniais ryžiais", – sako ji.

V.Saisgirė neabejoja, kad didžiausia maisto gaminimo paslaptis – meilė ir didelis noras. "Jei tik su irzlesnės nuotaikos ar nusiteikimo ateinu į virtuvę – maistas prisvyla, persūdau, nors tas pats patiekalas gamintas šimtą kartų. Jei norime, kad pasisektų, nebūtinai tik virtuvėje, turime viską daryti su meile ir noru, kad būtų galima tuo mėgautis. Net drabužių lyginimas, klausantis geros muzikos, gali tapti pusiau sportu, pusiau relaksacija. Mano patarimas – gaminant neskubėti, gaminti ne tam, kad prikimštum tuščią skrandį, o tam, kad pasimėgautum. Tada džiaugiasi ir siela, ir skrandis, ir kūno linijos, nes ir nepersivalgai, ir kitų problemų nelieka", – užtikrina V.Skaisgirė.

Gaminti ne tik skaniai, bet ir paprastai

TV3 televizija vasaros savaitgalius siūlo pradėti dar viena kulinarine laida "Skaniai ir paprastai". Ją veda profesionalus virtuvės šefas Gediminas Endriukaitis, dirbęs garsiausiuose Vilniaus restoranuose.

Jis atvirauja, kad pats visada mėgo skaniai pavalgyti, bet dažnai nerasdavo gerų patiekalų miestų maitinimo įstaigose. G.Endriukaitis pats ėmė ieškoti skanaus ir kokybiško maisto formulių ir taip užsikrėtė maisto gaminimo liga, kuri tapo jo profesija.

G.Endriukaitis šiuo metu dirba maisto žaliavų komercijos srityje ir kuria receptus.

Patyręs virtuvės šefas savo laidose siūlo paprastai paruošiamus, bet nepaprasto skonio patiekalus. Kiekvienoje "Skaniai ir paprastai laidoje G.Endriukaitis daug dėmesio skiria vasaros skoniams ir su žiūrovais dalijasi vieno patiekalo virtuvėje ir vieno patiekalo ant grilio receptu.

GALERIJA

  • Vasara – geriausias metas kulinarinėms kelionėms
  • Vasara – geriausias metas kulinarinėms kelionėms
TV3 arch. nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS