Viskas per tuos vyrus (filmo „Ir visi jų vyrai“ apžvalga) | Diena.lt

VISKAS PER TUOS VYRUS (FILMO „IR VISI JŲ VYRAI“ APŽVALGA)

Vienas sėkmingiausių lietuviškų filmų kūrėjas Donatas Ulvydas viduržiemį pristato vasaros nostalgijos pilną juostą niekados neišsenkančia tema – "Ir visi jų vyrai", nagrinėjančią moterų ir vyrų bei tėvų ir vaikų santykius.

Rekordiniai lietuviško kino metai

Praėjusieji metai Lietuvos kino industrijai buvo nepakartojamai sėkmingi. Lietuvos kino centro duomenimis, pernai į kino teatrus pasižiūrėti lietuviškų juostų atėjo daugiausiai nuo Nepriklausomybės paskelbimo. To priežastys – gerėjanti kino kokybė bei sparčiai išaugusi lietuviškų filmų pasiūla didžiuosiuose ekranuose.

Net ir ne tokie populiarūs dokumentiniai filmai šiemet prisišaukė itin didelę lietuvių žiūrovų auditoriją. Pavyzdžiui, lietuviai itin pamilo Mindaugo Survilos dokumentinę poemą "Sengirė". Žinoma, vaidybiniai filmai atneša daugiausiai pelno ir sulaukia daugiausiai dėmesio.

Pernai populiariausias filmas buvo Mariaus Markevičiaus "Tarp pilkų debesų", pritraukęs kas dešimtą į kiną atėjusį žiūrovą. Tokie skaičiai tikrai įspūdingi, turint omenyje stiprią kritiką lietuviškam kinui ir tai, kad repertuare visada yra šūsnis užsienietiškos produkcijos juostų tiek su stipria vaidyba, tiek su stipriu scenarijumi.

Tad tendencija aiški – lietuviškas kinas auga, pritraukia daugiau žiūrovų ir po truputį kelia savo kokybę į aukštesnį lygį.

(Ne)mylimas Ulvydas

Praėjusį savaitgalį kino teatruose turėjome galimybę pasižiūrėti dar vieną vis populiarėjančio daugiau vaidybinio kino kūrėjo Donato Ulvydo dramą "Ir visi jų vyrai".

Šis režisierius jau yra užsitarnavęs pelningo savo srities profesionalo reputaciją, kadangi anksčiau jo sukurtos juostos, pavyzdžiui, "Tadas Blinda. Pradžia", "Emilija iš Laisvės alėjos" ar šiek tiek prastesnė juosta "Valentinas vienas" į kino sales pritraukė daug smalsių žiūrovų, kuriems arba tiesiog buvo smalsu pamatyti lietuviškas juostas, arba reikėjo peno kritikai. Na, ir tą, ir tą, žiūrovai gavo.

Taip atsitinka, kadangi D.Ulvydo filmai dažnai priimami vienareikšmiai – vieniems jie labai patinka, ypač istoriniai, žadinantys patriotinius jausmus, kitus erzina toks romantizavimas ir bandymai įpūsti pilietinę dvasią banaliomis formomis ar tiesiog kvaili, paviršutiniški dialogai.

Kiti žvelgia į komercinę pusę ir pyksta, kad bandoma užsidirbti pinigų kažkuria prasme apgaudinėjant žiūrovą, nušlifuojant veikėjus ir vaizdą, matomą ekrane, iki tobulybės. Kad ir kaip būtų, tokia ir yra komercinio kino prasmė, o D.Ulvydą žiūri visi – ir dideli, ir maži, ir tie, kuriems jis patinka, ir nelabai.

Apie vyrus ir ne tik

Naujausia D.Ulvydo juosta turi potencialo dar kartą užsukti visą peklą apie režisieriaus kūrybą. "Ir visi jų vyrai" ir vėl yra estetiška, graži komiška drama apie santykius su kritikuotina aktorių vaidyba.

Jau dabar galima prognozuoti, kad vieniems drama patiks dėl savo moralizuojančios funkcijos ir optimistiškos, "feel good" pabaigos, o kitus erzins tokia kino ekranuose rodoma pasaka. Tačiau tie, kurie jau pažįsta D.Ulvydą, nustebti neturėtų – tai visiškai tipinis jo filmas.

Nors jis ir ne istorinis, tad gražių kostiumų ir herojų ant žirgų nepamatysime, tačiau estetika juostoje išreikšta stipriai – šiltos, jaukios vasariškos spalvos, stilingai aprengti herojai ir gražaus veido aktoriai tikrai padeda žiūrėti šį filmą.

Kitus patrauks amžina kaip žmonija tema – moterų ir vyrų santykiai. Juostoje susipažinsime su vienos šeimos trijų kartų moterimis: energinga ir avantiūriste Vilma, kurią po gana ilgos pertraukos didžiajame ekrane vaidina Kristina Kazlauskaitė, jos dukra Jurga – ją puikiai vaidina visų teisėtai mylima Inga Jankauskaitė, bei Jurgos dukra ir jauniausia moteris šeimoje – dvidešimtmete Laura, kurią vaidina aktorė Aušra Giedraitytė.

Visos šios skirtingo amžiaus moterys išgyvena tą pačią problemą – santykius su vyrais, o filmas ir pasakos jų kelio į save, šeimos vertybių ir meilės paieškų temas, kurias apipins vietomis komiški, vietomis dramatiški nuotykiai. Bet svarbiausia, kad, kaip ir turi būti, filmas baigsis gerai, nes šeima ir meilė vienas kitam yra svarbiausia.

"Ir visi jų vyrai"

Žanras: Komedija, drama.

Lietuva, 2019 m.

Režisierius: D.Ulvydas.

Vaidina: K.Kazlauskaitė, I.Jankauskaitė, A.Giedraitytė, Giedrius Savickas, Audrius Bružas, Šarūnas Januškevičius, Andrius Bialobžeskis.

Vertinimai:

Scenarijus – 2/3,

Aktoriai – 2/3,

Režisūra – 2/3,

Garso takelis –1/3,

Kinematografija – 3/3.

Bendras: 2

Kino teatruose "Forum Cinemas" Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje nuo sausio 25 d. galima pamatyti ir daugiau premjerų.

"Belos kelionė namo"

Pasiruoškite nosinaites – šį savaitgalį kino teatruose galėsime dar kartą pamatyti širdį virpinančią istoriją apie jokių kliūčių nematančią žmogaus ir šuns meilę. Bela į naują savo šeimą atvyko anksti ir iškart užmezgė ryšį su Luku – kartu augdama, žaisdama ir tiesiog šuniškai gerai leisdama laiką, Bela gyveno laiminga ir vargo nematė. Tačiau vieną dieną Lukas paliko ištikimąją savo draugę pas motiną, kadangi trumpam turėjo išvykti, o Bela, pavaikiusi voveraitę, nuklydo per toli nuo namų. Toliau visas filmas ir pasakos Belos kelionės namo istoriją. O joje bus visko: ir linksmų istorijų, ir kvapą gniaužiančių iššūkių. Visai šeimai sukurtas filmas "Belos kelionė namo" primins, koks džiaugsmas yra turėti šunį ir koks ryšys gali sieti su mylimu augintiniu, tad nenustebkite, jeigu mažasis jūsų šeimos narys po šio filmo pradės garsiau prašyti gauruoto šeimos nario.

"Laisvo elgesio močiutė 2: pagyvenę keršytojai"

Jeigu jums patiko amerikiečių komedija "Didžiosios motušės namai", tačiau norėtumėte pamatyti, kaip elgtųsi tikra močiutė, pakliuvusi į kriminalinio pasaulio verpetus, rusai jums paruošė būtent tai ,ko reikia, ir jau antrą kartą! Filme "Laisvo elgesio močiutė 2: pagyvenę keršytojai" vėl pakvies sekti pašėlusios močiutės Aleksandros Pavlovnos Fišman nuotykius, jai siekiant praturtėti. Šį kartą senolė Fišman turi tikslą sužinoti, iš kur pas turtingą bankininką ir dar oligarchą tiek daug pinigų, nors jo bankas jau seniai bankrutavęs. Sužinojusi, kad bankininko šeima ieško auklės, močiutė nusprendžia infiltruotis į šeimą ir pabandyti išsiaiškinti, iš kur tie pinigai.

buvaukine.lt

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Ir

pinigus, naglumą. Toks gyvenimas - ar ne?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS