Įžiebė diskusiją: kodėl giedojo „Tautišką giesmę“, o laikė Vokietijos vėliavą? | Diena.lt

ĮŽIEBĖ DISKUSIJĄ: KODĖL GIEDOJO „TAUTIŠKĄ GIESMĘ“, O LAIKĖ VOKIETIJOS VĖLIAVĄ?

Švenčiant Valstybės dieną, lietuviai šalyje ir užsienyje giedojo „Tautišką giesmę“. Daugiau nei 20 metų Vokietijoje gyvenanti Jurgita Mincytė pasakoja, kad šiemet giedoti Lietuvos himną Mainco mieste susirinko daugiau žmonių nei pernai – jų galėjo būti apie 40 ar 50. Tačiau internautams pro akis neprasprūdo tai, kad giedančiųjų rankose vietos rado ir Vokietijos vėliava.

Pati Jurgita pasakoja, kad „Tautišką giesmę“ ji gieda jau antrus metus. 

„Himnas suvienija mus, lietuvius, – jaučiamės arčiau tėvynės. Mes, lietuviai, nors ir esame toli nuo gimtinės, širdyje visuomet išliksime lietuviais. Himno žodžiai suspaudžia širdį, kai kam ir ašaros ištrykšta“, – portalui sako moteris.

Anot pašnekovės, giedoti Lietuvos himną susirinkusios šeimos nepamiršo čia įtraukti ir savo atžalų. J. Mincytė pasakoja, kad giedoti himną susirinko ne tik žmonės iš Mainco, bet ir Wiesbaden'o ir aplinkinių miestų bei miestelių.

„Sugiedojus Lietuvos himną, skambėjo liaudiškos dainos, vaišinomės atsineštais gardumynais“, – sako J. Mincytė.

Virtualioje erdvėje paviešinus nuotraukas iš himno giedojimo, nemažai komentatorių užkliuvo tai, kad giedotojų rankose buvo laikomos ne tik mažos lietuviškos trispalvės vėliavėlės, bet ir didelė Vokietijos vėliava. 

„Gerai, kad komanda buvo didelė ir giesmė buvo giedama lietuviskai, tačiau tada ir vėliava turi būti Lietuvos“, – dėstė internautas Vytis. 

„Jokio skirtumo, ar tu esi Vokietijos lietuvis, ar kitų šalių. Giedant Lietuvos himną, Vokietijos vėliava netinka. Geriau tada išvis nebūtų „Tautiškos giesmės“ giedoję,“ – nuomonę dėstė ir Erikas.

Kai kurie internautai teigė, kad giedant Lietuvos himną laikyti kitos šalies vėliavą yra pasityčiojimas, kiti kritikos žėrė mažiau – gyrė emigrantus už tai, kad nepamiršta Lietuvos.

„Mes esame Vokietijoje gyvenantys lietuviai, todėl turėjome ir lietuviškos, ir vokiškos atributikos, – sako J. Mincytė. – Dabar Vokietija yra mūsų namai. Gyvendamas svetur turi adaptuotis ir priimti tos šalies savybes, bet ir savybių, būdingų lietuviams, svarbu neužmiršti.“ 

„Deja, bet neturėjome didelės Lietuvos vėliavos, tačiau manau, kad svarbiausia tai, ką turime širdyje, o ne kurios šalies vėliava buvo didesnė“, – pasakojo pašnekovė.

Minint Valstybės dieną, tūkstančiai lietuvių šalyje ir užsienyje dešimtus metus rinkosi kartu giedoti Lietuvos himną. Iniciatyvos „Tautiška giesmė aplink pasaulį“ vadovas Raimundas Daubaras BNS sakė, kad projektas per dešimt metų taip išaugo, kad žmonių kviesti nebereikia – jie patys noriai buriasi įvairiose vietovėse ir gieda himną.

GALERIJA

  • Įžiebė diskusiją: kodėl giedojo „Tautišką giesmę“, o laikė Vokietijos vėliavą?
  • Įžiebė diskusiją: kodėl giedojo „Tautišką giesmę“, o laikė Vokietijos vėliavą?
  • Įžiebė diskusiją: kodėl giedojo „Tautišką giesmę“, o laikė Vokietijos vėliavą?
"Facebook" nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (29)

Lituanista

Kiek čia prisirinko analfabetų įrodinėjančių, kad himnas dainuojamas... Ir, va, šitokie paskui išrenka mums valdžią. Žinokite, beraščiai jūs, kad Lietuvoje yra du veiksmažodžiai vokalinių kūrinių atlikimui išreikšti, tai — giedoti ir dainuoti. Dainuojami tik visokie ten pramoginiai kūrinėliai, o visa kas iškilminga, ar siejasi su religinėmis apeigomis, tai giedama ir tik giedama.

Antanukas iš Pasvalio

Kaip suprantu daugelis tautiečių neturi ka veikti tai ir ieško prie ko prisikabinti, tai ne taip stovi, tai ne taip žiūri, tai ne tą laiko. O kur tikroji esmė pamirštama, jie susirinko giedojo, tai yra svarbiausia. Kas mes tokie turime ir taip suprasti ir nebūtina lozungų užrašų ir vėliavėlių. Išaukime pagaliau iš sauskelnių, ir užteks atsiprašant myžčioti kiekvieną kartą dėl smulkmenų.

Siga

Mama lietuvė tėvelis vokietis. Vaikas kelią Vokietijos vėliava,o himną gieda lietuviškai. Labai gražu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS