A. Anušauskas: ES privalo rasti būdų padėti kariuomenę transformuojančiai Ukrainai | Diena.lt

A. ANUŠAUSKAS: ES PRIVALO RASTI BŪDŲ PADĖTI KARIUOMENĘ TRANSFORMUOJANČIAI UKRAINAI

  • 10

Lietuvos krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas sako, kad Europos Sąjunga (ES) privalo rasti būdų padėti kariuomenę transformuojančiai Ukrainai.

Taip jis kalbėjo po ketvirtadienį vykusio neformalaus ES ministrų susitikimo Liublianoje.

„Europos Sąjunga privalo rasti būdų padėti vienam iš savo didžiausių kaimynų, ypatingai kuomet jis siekia glaudesnių ryšių su ES ir vykdo ginkluotųjų pajėgų transformaciją“, – sakė krašto apsaugos ministras A. Anušauskas.

Po analogiško susitikimo Lisabonoje gegužės pabaigoje ministras teigė, kad ES turėtų įvertinti karinės misijos Ukrainoje galimybę, o Lietuva galėtų imtis lyderystės.

Kaip nurodo Krašto apsaugos ministerija, liepą Ukrainos gynybos ir užsienio reikalų ministrai laišku kreipėsi į ES užsienio reikalų vadovą Josepą Borrellį (Žozepą Borelį), prašydami stiprinti bendradarbiavimą bei sveikino galimybę steigti ES misiją ir taip remti Ukrainos gynybos sektorių.

Rugpjūtį Lietuva bei dar penkios Bendrijos narės oficialiai pasiūlė svarstyti galimybę įsteigti ES karinę patariamąją ir mokymo misiją Ukrainoje su tikslu paremti reformas profesinio karinio švietimo srityje.

A. Anušausko teigimu, Ukrainos saugumas ir stabilumas tiesiogiai veikia ir ES saugumą.

„Prašome Europos išorės veiksmų tarnybos parengti pasiūlymus dėl bendradarbiavimo stiprinimo su Ukraina saugumo ir gynybos srityje. Turime būti ambicingi“, – kolegoms gynybos ministrams sakė A. Anušauskas.

Ministerijos teigimu, jis pasiūlė su ukrainiečiais galimą ES misiją aptarti spalio 12 dieną. Šį siūlymą parėmė daugelis ES valstybių.

Neformalaus ministrų susitikimo metu diskutuota ir apie ES karines mokymo operacijas bei strateginę partnerystę su NATO ir Jungtinėmis Tautomis.

Be to, A. Anušauskas dar kartą akcentavo, kad šiuo metu Lietuva patiria hibridinę ataką, organizuojamą Minsko režimo, kuris migraciją naudoja kaip ginklą silpninti ES ir NATO.

Pasak jo, tuo pačiu ypatingo ES ir NATO dėmesio reikalauja būsimos Baltarusijos ir Rusijos karinės pratybos „Zapad 2021“, kurių metu būtina nuolat stebėti bei vertinti situaciją ir, prireikus, nedelsiant reaguoti į bet kokias provokacijas.

A. Anušauskas atskirai susitiko ir su Austrijos gynybos ministre Klaudia Tanner (Klaudija Taner).

Pokalbio metu ministrai aptarė hibridinių atakų naudojant nelegalią migraciją problematiką ir pabrėžė, kad būtinas aktyvesnis šalių bendradarbiavimas siekiant stiprinti išorines valstybių sienas ir tokiu būdu didinti valstybių atsparumą.

Ministras taip pat padėkojo Lenkijos, Vokietijos, Prancūzijos ir Danijos gynybos ministrams už pagalbą Lietuvai įvykdant afganistaniečių evakuacijos operaciją.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Anonimas

cha chaholai be šuvio kryma atidave .puse pinigu isvogs

Anonimas

zmogus galva pasales !

Su jumoru

bet, fainai atrodo Tas. Arvydas. Anusauskas su ta lentele ant stalo-"LIT HUANIA
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS