A. Anušauskas nesureikšmina nutekintos informacijos: dėl išlaidų brigadai bus tariamasi | Diena.lt

A. ANUŠAUSKAS NESUREIKŠMINA NUTEKINTOS INFORMACIJOS: DĖL IŠLAIDŲ BRIGADAI BUS TARIAMASI

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas sako nesureikšminantis vokiečių leidinio „Der Spiegel“ paviešintos nutekintos informacijos, jog brigados dislokavimas Vilniui kelia didelius finansinius iššūkius.

Pasak jo, Lietuva ir Vokietija dėl išlaidų dar tariasi, jos bus detalizuojamos vėliau.

„Techniniuose susitarimuose viskas bus detalizuojama“, – žurnalistams ketvirtadienį Seime sakė krašto apsaugos ministras.

„Galim pasakyti, kiek išleidžiam infrastruktūrai, Rūdninkų poligonui, tačiau visas kitas išlaidas, summa summarum, mums dar reikės skaičiuoti“, – pridūrė jis.

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis teigė, kad oficialių pokalbių metu nuogąstavimų dėl brigados dislokavimo nei Užsienio reikalų ministerija, nei Krašto apsaugos ministerija neišreiškė.

„(...) Buvo pasakyta, kad nematome jokių trukdžių, viskas bus užtikrinta ir padarysime maksimaliai greitai, kad galėtų brigada įsikurti Lietuvoje“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė G. Landsbergis.

Anot „Der Spiegel“, Vokietijos ambasados Lietuvoje diplomatų susirašinėjimuose teigiama, kad Lietuva yra įsitikinusi, jog jai mokėti teks tik už karinę infrastruktūrą ir tik proporcingai prisidėti prie Vokietijos kariuomenės apgyvendinimo išlaidų.

Anot diplomatų, Vilnius nesijaučia atsakingas už mokyklų ir darželių statybą karių šeimoms.

Ši informacija paskelbta Lietuvos ir Vokietijos gynybos ministrams pirmadienį pasirašius brigados dislokavimo planą.

Atvirai kalbame, viską darome pasitikėdami vieni kitais, ne užkulisiuose.

Jame, be kitų dalykų, pabrėžiama, kad kaštų pasidalijimas dislokuojant vienetą bus sutartas ir išsamiai išdėstytas „techniniuose susitarimuose, kurie bus parengti 2024 metais“.

„Atvirai kalbame, viską darome pasitikėdami vieni kitais, ne užkulisiuose“, – sakė A. Anušauskas.

Kalbėdamas apie reikalingą tvarų finansavimą gynybai, vokiečių karių priėmimui, ministras siūlė kreiptis į Finansų ministeriją.

„Aš sakau, kad reikalingas tvarus finansavimas – kad nebūtinai turi būti skolintos lėšos, taip, tai yra, mokestinės lėšos, biudžetinės lėšos“, – sakė politikas.

Apie 5 tūkst. vokiečių karių į Lietuvą turėtų atvykti iki 2027-ųjų pabaigos. Pagrindinis karių dislokavimas turėtų vykti 2025–2026 metais.

Apie brigados dislokavimą Lietuvoje imta kalbėti po Rusijos invazijos į Ukrainą, Vokietija konkretų įsipareigojimą dėl to paskelbė šių metų birželį.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Tam OB

Pasirodo dar liko tokia savo motinos neišnešiota aborto liekana kaip tu,pampersus pasikeis nes matosi kad myžalai visai smegenis užspaudė todėl ir rašliavoji visokius nesamoningus žodžiu kratinius

durnesnio turbut neradot,

Ka norit,kai tokie valdonet jau nebejuokinga daros,taip ir noris nusispjauti ant tokio ministro,

Rici

Pasiduokit vokiečiam ar lenkam,jie pinigų ras.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS