Apklausa: populiariausia partija – socialdemokratai | Diena.lt

APKLAUSA: POPULIARIAUSIA PARTIJA – SOCIALDEMOKRATAI

  • 14

Valdančioji socialdemokratų partija toliau pirmauja reitingų lentelėje, opozicinės partijos - Liberalų sąjūdis ir Tėvynės sąjunga - Lietuvos krikščionys demokratai įsitvirtino atitinkamai antroje ir trečioje vietose, rodo dienraščio „Lietuvos rytas“ skelbiama visuomenės apklausa.

Už socialdemokratus per rinkimus, jeigu jie vyktų kitą sekmadienį, teigė balsuotų 21,2 proc. (vasarį - 23 proc.) bendrovės „Vilmorus“ apklaustų šalies gyventojų.

Liberalsąjūdiečius rinktųsi 10,4 proc. (vasarį - 8,7 proc.) rinkėjų, o konservatorius - 10,2 proc. (9,9 proc.) respondentų.   

Ketvirtoje vietoje - valdančioji Darbo partija, už kurią balsuotų 7,9 proc. (6,8 proc.) rinkėjų, už partiją „Tvarka ir teisingumas“ - 7,7 proc. (7,4 proc.), o už Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą - 7,1 proc. (7,1 proc.). Lietuvos lenkų rinkimų akciją rinktųsi 3,2 proc. (3,6 proc. ) respondentų.

Rinkimuose nebalsuotų 11,3 proc. gyventojų, o 16,1 proc. apklausos dalyvių teigė nežinantys, ką rinktis.   

„Vilmorus“ vadovas Vladas Gaidys, be kita ko, atkreipė dėmesį į „didžiulius skirtumus tarp partijų elektorato“.

„Neseniai klausėme, ar tikrai dalyvausite rinkimuose. Tai skirtumas yra toks, kad jeigu konservatorių šalininkai - 71 proc. jų pasako, kad tikrai ateis į rinkimus, tai Darbo partijos - tik 35 proc., „Tvarkos ir teisingumo“ irgi labai mažai. O Lenkų rinkimų akcijos šis skaičius irgi didelis“, - sakė V.Gaidys.  

Jis taip pat pabrėžė, kad Lietuvos lenkų rinkimų akcija 5 proc. rinkimų į Seimą barjerą gali įveikti, nes per rinkimus jie kooperuojasi su Lietuvos rusų partijomis.

Sociologas mano, kad „dar augs“ Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, už kurią, nusivylę kitomis partijomis, gali balsuoti daugiau rinkėjų.

„Tas elektoratas kitų partijų tikrai mielai renkasi valstiečius. Tai nėra konfliktiška partija. Jeigu nėra už ką, galima už valstiečius balsuoti. Jie turi atsarginių balsų. Tarp jų ir tų pačių socdemų, kurių elektoratas šį kartą, skirtingai negu kitais kartais, paklausus, už ką balsuotų, jeigu ne už socialdemokratus, jie renkasi valstiečius, o anksčiau sakydavo, kad balsuotų už „darbiečius“ ar „tvarkiečius“. Taip pat minimas ir Liberalų sąjūdis“, - BNS sakė V.Gaidys.

Reprezentatyvią apklausą visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centras „Vilmorus“ vykdė kovo 8-13 dienomis.

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

Kaunietis

Tuose apklausose klausiami partijos nariai?Ar kaip? O gal daug kam patinka tokia tvarkelė LT?

joo

kažkaip nesitiki, kad socdemai populiariausi, nes jie stumia socialinį modelį, o jų Vėsaitė atvirai pasakė, kad pabėgėlių atsivežimas yra jų partijos politika.

valio

Šaunuoliai......protingi žmonės dirba......tai ne konservatoriai....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS