Aplinkos teršėjus siųs į specialius aplinkosaugos kursus? | Diena.lt

APLINKOS TERŠĖJUS SIŲS Į SPECIALIUS APLINKOSAUGOS KURSUS?

Konservatorius Mykolas Majauskas už aplinkos teršimą siūlo ne didinti baudas, o pažeidėjus nuo 2020 metų liepos siųsti į specialius aplinkosaugos kursus.

„Poveikio priemonės, kokios dabar numatytas (baudos, įspėjimai) nedaro poveikio pažeidėjams. (...) Tiek savivaldos, tiek nacionaliniu lygiu tų pažeidimų labai reikšmingai daugėja“, – BNS teigė M. Majauskas.

Pasak jo, taršos taisyklių pažeidimų šiemet fiksuota šešis kartus daugiau negu pernai, o pakartotinių – net 10 kartų.

Eiti į tokius kursus įpareigotų policijos, savivaldos viešosios tvarkos, miškų priežiūros ar kiti pareigūnai arba teismas. Tai numatančią Administracinių nusižengimų kodekso pataisą M. Majauskas žada registruoti Seime kitą savaitę.

Parlamentaro duomenimis, 2018 metais užfiksuotų pažeidimų, susijusių su aplinkos užteršimu pavojingomis ir nepavojingomis atliekomis, palyginti su 2017 metais, išaugo kone dvigubai – nuo 139 iki 259. Per šiuos metus jau registruota daugiau kaip 200 tokių pažeidimų.

Savivaldybių tarybų patvirtintų švaros taisyklių pažeidimų, už kuriuos gresia įspėjimas arba 20–140 eurų baudos, Vilniaus mieste 2017 metais buvo 145, o visose šalies savivaldybėse – 744, pernai – atitinkamai 400 ir 866, o šiemet – 645 ir 1706.  

M. Majauskas prognozuoja, kad pažeidimų daugėja, nes gyventojai „yra labiau pilietiški ir iš kitų tikisi dėmesio aplinkosaugai, taip pat iš pareigūnų tikisi atsakingesnio požiūrio į pažeidimus“.

Jo teigimu, pažeidėjams specialius kursus su savivaldybėmis galėtų organizuoti visoje Lietuvoje padalinius turintis Aplinkos apsaugos departamentas.

M. Majauskas sutinka, kad tokia priemonė papildomai kainuos valstybei, bet jis įsitikinęs, kad daug didesnę žalą patiria prišiukšlinta ir nuniokota gamta.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Ei ministre

Gal gali priimt sprendimą kad žmonės galėtų nekliudomai vežt šiukšles į tavo sušiktus punktus? Tada manau ir šiukšlių niekur niekas nemėtytų, o tvarkingai vežtų į aikšteles.Dabar lauki valandą, paskui teikiasi ateit pasakyt kad nėra vietos, arba, reikia duot petaką, ir priims. Naxi, geriau tada išmes bele kur.

H

Baudos kursai ir kt. Tačiau kai reikia ką kur nors priduoti, kiek visokiausių problėmų , dažniausia biurokratiniu prigalvota.

Anonimui Pydarui

Paminkla pastatyti
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS