Ar galėtų D. Grybauskaitė siekti trečios prezidento kadencijos? | Diena.lt

AR GALĖTŲ D. GRYBAUSKAITĖ SIEKTI TREČIOS PREZIDENTO KADENCIJOS?

  • 182

Nemaža dalis lietuvių norėtų, kad prezidente vėl taptų Dalia Grybauskaitė. Bet ar D. Grybauskaitė galėtų siekti trečios kadencijos? Konstitucijos žinovai nesutaria, ar galima padarius pertrauką siekti trečios kadencijos, praneša LNK.

Lietuvos Konstitucijoje parašyta: „Tas pats asmuo Respublikos Prezidentu gali būti renkamas ne daugiau kaip du kartus iš eilės“.

„Esminis žodis yra „iš eilės“, – pabrėžė buvęs Konstitucinio Teismo teisėjas Vytautas Sinkevičius.

Vienas iš Konstitucijos kūrėjų V. Sinkevičius pasakojo, kodėl parašyta taip.

„Vienas iš būdų užkirsti kelią sukoncentruoti valdžią savo rankose yra kadencijų skaičius. Prezidentas yra labai įtakinga figūra, labai įtakinga pareigybė, turinti daugybę įgaliojimų. Tai nuostata, kad galima būti renkamam tik dvi kadencijas iš eilės užkerta kelią negeroms tendencijoms valstybėje“, – aiškino V. Sinkevičius.

 

 

Bet yra suprantančių, kad prezidentu galima būti tik du kartus gyvenime.

„Aš skaitydamas ir šitaip suprantu, kad dvi kadencijos – ne daugiau“, – teigė Seimo narys Algirdas Sysas.

A. Sysas svarstė ir apie rizikas, jei tas pats žmogus net ir po pertraukos taptų prezidentu trečią ar ketvirtą kartą.

„Mes galėtume panėšėti į kokią Rusiją ar Baltarusiją, ar dar kokias ne totalitarines valstybes, bet ten, kur šeimyniniai klanai, įvairių interesų klanai valdo šalį ilgus metus“, – mintis dėstė A. Sysas.

Galbūt kažkas galvoja, kad praleidus kokį keturių penkių metų periodą, galima kandidatuoti dar kartą. Aš labai abejočiau.

Anot A. Syso, Konstitucijoje apie pakartotinį rinkimą po pertraukos nekalbama. Kad po dviejų kadencijų po pertraukos galima kandidatuoti vėl, esą tik numanoma.

„Galbūt kažkas galvoja, kad praleidus kokį keturių penkių metų periodą, galima kandidatuoti dar kartą. Aš labai abejočiau, nes, ko gero, Konstitucinis Teismas lygiai taip pat išaiškintų“, – tvirtino A. Sysas.

Kad klausimas ne vienareikšmis, sutiko ir buvęs Konstitucinio Teismo pirmininkas Dainius Žalimas.

„Konstitucija apskritai yra gyvas organizmas. Jis vystosi ją aiškinant. Konstitucijos aiškinimas po 30 metų gali būti šiek tiek kitoks, negu jie rašo. Matome ir pasaulines tendencijas“, – tikino D. Žalimas.

Dalia Grybauskaitė ir Gitanas Nausėda. / Ž. Gedvilos / BNS nuotr.

Dabar yra tik vienas žmogus, kuriam ši nuostata aktuali. Dvi kadencijas iš eilės šalį valdė D. Grybauskaitė. Gruodį ELTOS užsakymu atlikta Baltijos tyrimų apklausa parodė, kad kitoje kadencijoje daugiausiai lietuvių – 17 proc. – norėtų toliau matyti tą patį prezidentą, Gitaną Nausėdą. 8 proc. – Saulių Skvernelį, daugiau nei 6 proc. nori, kad grįžtų Dalia Grybauskaitė.

Prezidentas – vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas, skiria teisėjus, jėgos struktūrų vadus, siūlo ar vetuoja įstatymus. Anot D. Žalimo, Vakarų demokratijose priimta, kad tas pats asmuo prezidentu būna tik dvi kadencijas gyvenime.

„Tai nurodo ir tarptautinės autoritetingos institucijos, pavyzdžiui, Venecijos komisija, kurios nariu aš pats esu, ne kartą yra priėmusi tokią nuomonę, kad šita nuostata, susijusi su prezidento pareigybe, yra skirta autoritarizmo rizikai mažinti“, – aiškino D. Žalimas.

„Aš nematau čia pagrindo konstituciniam ginčui. Iki šiol visi, kas dėsto konstitucinę teisę, studentams aiškino, kad dvi kadencijos iš eilės reiškia iš eilės. O praėjus tam tikram laikotarpiui, galima vėl kandidatuoti“, – kalbėjo V. Sinkevičius.

Pati Dalia Grybauskaitė nėra komentavusi, ar svarstytų vėl kandidatuoti prezidento rinkimuose.

GALERIJA

  • Dalia Grybauskaitė ir Gitanas Nausėda
Rašyti komentarą
Komentarai (182)

Lyda Gudonienė

MIELIEJI, TIK NEBERINKIME JAUNŲ, AUKŠTŲ,GRAŽIŲ!!! JIE DAR NETURI SUSIFORMAVUSIOS NUOMONES:VIENĄ KARTĄ PASAKO VIENAIP ,O PO KELETOS DIENŲ- PAKEIČIA SAVO NUOMO)NĘ.PATYS SAU PRIEŠTARAUJA...:)

Anonimas

Cha, yra jaunu ir graziu GALINCIU!!!,,[[[jau -turime}} O i prezidentus be 50 metu --NE,NE,NE.. O D.Grybauskaite turi gyvenimo Patirti,ir ishsilavinima,,ir OKEY!

Anonimas

bravo![taigi,taigi] Labai graziai" nutapete " tu lojanciu ,tuuuunanciu nenaudeliu snukius...losime, bet tunosime,kaip musmires. O D.Grybauskaite --- OKEY. nes dabar turime prisvilusi blyna.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS