Ar ne per garsiai šaukia lietuviai, kai kalbama apie sankcijas Rusijai? | Diena.lt

AR NE PER GARSIAI ŠAUKIA LIETUVIAI, KAI KALBAMA APIE SANKCIJAS RUSIJAI?

  • 0

JAV ambasadoriaus Lietuvoje Robert S. Gilchrist LNK žurnalistai klausė, kaip atrodys Europa, kai baigsis karas Ukrainoje.

„Mūsų visų tikslas, kad Europa būtų vieninga, laisva ir taiki. Sudėtinga spręsti, kiek truks šis karas – mėnesį, metus, tačiau žinau, kad Vladimiras Putinas gali laimėti mūšį ar kelis, bet jis nelaimės Ukrainos žmonių širdžių ir protų. Turiu vilčių dėl Ukraunos ir dėl demokratijos Europoje bei visame pasaulyje. Stengiuosi išlikti optimistu. Manau, kad įkvėpimas, kurį dabar teikia Ukrainos žmonės, besikaunantys už savo šalies suverenitetą ir laisvę, yra milžiniškas. Manau, kad dabar atgyja demokratijos periodas. Tikiuosi mes nepamiršime šito ir kad tai taps dar stipresne dalimi visko, ką darome kaip jungtinis aljansas. JAV vyksta didžiulės Ukrainos palaikymo iniciatyvos. Restoranai vienijasi kartu surinkti pinigų Amerikos nevyriausybinėms organizacijoms, kurios rūpinasi maisto tiekimu į Ukrainą ir taip pat užsienyje esantiems Ukrainos pabėgėliams“, – sakė pašnekovas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Pasak jo, dabar JAV daugiau vienybės Ukrainos dėka. Tai tik įrodymas, kaip kilus grėsmei amerikiečiai sugeba susivienyti. Ypač, jei tai susiję su demokratija, visuotiniu saugumu.

R. S. Gilchrist neslėpė – infliacija kelia nerimą, bet ji prasidėjo dar prieš karą Ukrainoje. Ji susijusi su pandemija ir tiekimo grandinėmis. Su šia problema susiduria ir Lietuva, ir visa Europa. Taip pat ir JAV.

„Tačiau Rusijai taikomoms sankcijoms už sukeltą karą Ukrainoje pritarimas yra absoliučiai dvipartinis – jas palaiko tiek kairieji, tiek dešinieji. Lygiai taip pat vieningai pritariama Rusijos naftos, suskystintų dujų ir anglies importo draudimui. Paskelbdamas apie šį draudimą prezidentas Joje Bidenas pripažino ir žinojo, kad degalinėse teks mokėti brangiau. Tačiau tai kaina, kurią amerikiečiai linkę mokėti. Už Ukrainą, už demokratiją ir visuotinį saugumą. Tai iššūkis, bet dabar amerikiečiai pasirengę mokėti daugiau, jei tai padės mūsų draugams Ukrainoje“, – kalbėjo JAV ambasadorius Lietuvoje.

Dvidešimtoji karo Ukrainoje diena

Scanpix nuotr.

Ar yra dar kokių nors resursų iš amerikiečių pusės, kaip spausti Rusiją dėl karo Ukrainoje? Pasak pašnekovo, dabar yra taikomos griežčiausios sankcijos, kokios kada nors yra taikytos Rusijai – bankams, oligarchams, iš Rusijos traukiasi privačios kompanijos. JAV kongresas dabar baigia diskusijas dėl 13 mln. pagalbos paketo Ukrainai. Tai taip pat padės sustiprinti saugumą regione.

„Mes nesitraukiame, didiname spaudimą ir esame iš tiesų įsipareigoję Ukrainos žmonėms. Europa taip pat daro daug, todėl tai nėra vien tik bendrystė Jungtinėse Valstijose. Tai – milžiniška Atlanto aljanso vienybė. Lietuvoje lankėsi JAV valstybės sekretorius. Jis susitiko su kitais NATO partneriais. Jis lankėsi Moldovoje ir net įžengė į Ukrainą. Jis atvyko dėl to, kad dar kartą pademonstruotų vienybę. Dar svarbiau – šiuo vizitu patikinti NATO partneres dėl JAV įsipareigojimų penktajam straipsniui ir bendrai gynybai bei susitarti, kaip bendradarbiauti toliau padedant Ukrainai. Tai vyko Vilniuje, Rygoje, Taline ir kitų šalių sostinėse“, – detalizavo jis.

Ar ne per garsiai šaukia lietuviai, būdami pirmosiose gretose, kai kalbama apie sankcijas Rusijai? R. S. Gilchrist sakė nemanantis, kad Lietuva persistengia, nes nieko negali būti per daug norint padėti Ukrainai. „JAV mes pripažįstame Lietuvą kaip vieną pagrindinių žaidėjų šioje situacijoje. Lietuva – stipriausia Ukrainos rėmėja. Ir ne tik nuo tada, kai prasidėjo šis siaubingas karas, bet nuo pačios nepriklausomybės pradžios tiek Lietuvoje, tiek Ukrainoje. Tikrai vertiname tai, ką jūs darote, ir tai, kaip jūs remiate Ukrainą. Jūsų balsas svarbus Europoje. Manau, kad ryšys tarp Ukrainos ir Lietuvos yra milžiniškas. Mes labai vertiname“, – sakė pašnekovas.

Jis akcentavo, kad pastaruosius trejus metus Lietuvoje buvo amerikiečių karių batalionas viena ar kita forma. Jau šią savaitę šalyje bus iki tūkstančio JAV karių, kurie papildys vokiečių ir kitų sąjungininkų NATO pajėgas. Tikimasi, kad JAV galės prisidėti dar daugiau.

Ar vienybė galėtų nugalėti diktatūras visame pasaulyje? „Manau, kad tai stipriausia žinia, kurią galėtume perduoti. Galbūt Vladimiras Putinas, žiūrėdamas į Vakarus, galvojo, kad Vakarai yra susiskaldę tiek viduje, tiek tarpusavyje – tarp NATO sąjungininkų. O kas iš to išėjo? Didžiulė vienybė, kokią mes matėme po rugsėjo 11-osios. Tai – didžiulis priešnuodis tironijai. Tai suteikia mums didžiulę paspirtį kovoti“, – teigė R. S. Gilchrist.

Taigi, pone Lavrovai, atsiprašau, bet tai – karas, kuris išprovokuotas vien prezidento V. Putino.

JAV ambasadorius Lietuvoje sakė, kad Sergejus Lavrovas, teigdamas, kad neužpuolė Ukrainos, yra neteisus, nes Rusijos kariuomenė užpuolė Ukrainą gruobuoniškais tikslais. Taikomasi į žmones, ligonines namus. 

„Taigi, pone Lavrovai, atsiprašau, bet tai – karas, kuris išprovokuotas vien prezidento V. Putino“, – pridūrė jis, o kalbėdamas apie galimą grėsmę kitoms šalims, pabrėžė, kad JAV ir NATO išlieka įsipareigoję penktajam straipsniui.

„Labai tikiuosi, kad V. Putinas nesidairo į kitas šalis, bet jei taip nutiktų, jis sulauktų labai stipraus pasipriešinimo iš JAV“, – sakė JAV ambasadorius Lietuvoje.

Gairės: karas Ukrainoje, NATO, JAV, Lietuva, pagalba Ukrainai, LNK turinys
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS