Retorika Kinijos atžvilgiu sušvelnėjo: vėl svarsto keisti Taivano atstovybės pavadinimą? | Diena.lt

RETORIKA KINIJOS ATŽVILGIU SUŠVELNĖJO: VĖL SVARSTO KEISTI TAIVANO ATSTOVYBĖS PAVADINIMĄ?

  • 4

Prezidentas Gitanas Nausėda yra sakęs, kad sprendimas atidaryti atstovybę Taivano pavadinimu buvo klaida. Pekinas teigia, kad Lietuva pažeidė vienos Kinijos principą. Metų pradžioje prezidentas pasiūlė pasirašyti nacionalinį susitarimą dėl užsienio politikos principų, pasakojama LNK reportaže.

„Leis apsisaugoti nuo neprognozuojamų pokyčių arba atskirų sprendimų, kurie gerokai sujaukia situaciją“, – teigė G. Nausėda.

Tokio partijų susitarimo tikslas – užtikrinti nuoseklią šalies užsienio politiką iki 2030 metų. Partijos tarėsi, keitė, taisė ir vėl tarėsi. Dabar jis jau baigtas, atiduotas galutiniam partijų verdiktui.

Opozicija sako, kad galutiniame variante Kinijos atžvilgiu retoriką sušvelninti pavyko, nors konservatoriai norėjo aštriau.

„Kolegos naudojo idealizuotas nuostatas, pavyzdžiui, blogio ašies susiformavimas, dedant lygybės ženklą tarp Rusijos ir Kinijos“, – kalbėjo Socialdemokratų frakcijos seniūnas Gintautas Paluckas.

Dabar tekste rašoma, kad bus siekiama Lietuvos santykius su Kinija plėtoti ES kontekste bei gerbti vienos Kinijos politiką.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Apie Taivaną rašoma, kad partijos įsipareigoja toliau stiprinti ekonominius, prekybinius ir kultūrinius politikų bei ekspertų ryšius su Taivanu.

„Ten šie santykiai buvo iškelti aukščiau visų. Tai – konservatorių fantazijos Taivano atžvilgiu ir padarytų klaidų pateisinimas. Jis, palyginus su kitais variantais, tikrai sušvelnėjo“, – pasakojo darbiečių frakcijos seniūnas Viktoras Fiodorovas.

Tačiau neįvardinta, ar tai reiškia, kad taivaniečių atstovybės pavadinimą reikėtų keisti.

„Kaip ir pakabinant, tai ir nukabinant pavadinimą reikia įvertinti visas pasekmes, nes galima pavadinimą keisti, bet nesulaukti jokio teigiamo efekto“, – sakė G. Paluckas.

Už susitarimą buvo atsakinga Užsienio reikalų komiteto pirmininkė Laima Liucija Andrikienė, bet pakomentuoti šio dokumento laiko nerado.

Taivaniečių atstovybės atidarymą rėmęs Užsienio reikalų viceministras Mantas Adomėnas irgi nekomentuoja.

Bet ar susitarimas bus pasirašytas? Viena opozicinė partija – „valstiečių“ – iš karto sako, kad nebent be jų. Teigia, kad su jais L. L.  Andrikienė nederino.

„Jeigu pats Užsienio reikalų ministras, kuris yra valdančiosios pirmininkas, tuo metu, kai planuojama pasirašyti susitarimą, išeina atostogų, tai turbūt parodo, kad ir patys valdantieji nelabai tikėjo, kad susitarimas gali būti pasiektas“, – kalbėjo Užsienio reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas (LVŽS) Giedrius Surplys.

Kiti ne taip kategoriškai, bet labiau linksta prie neigiamo atsakymo.

„Galime laukti rudens, diskutuoti, žiūrėti, kokia bus situacija“, – teigė V. Fiodorovas.

„Kol kas partijos sprendimas – tokio susitarimo nepasirašyti, bet, pasikeitus aplinkybėms, ateityje jis gali būti keičiamas“, – sakė G. Paluckas.

Rudenį Taivane planuojama atidaryti ir Lietuvos atstovybę, jos pavadinimas bus „Lietuvos respublikos prekybos atstovybė Taipėjuje“.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Taivanas buvo laisvas ir bus

jam blogio linki tik saujelė kolchozo atmatų ir mordoro mylėtojų

Purmaliai

Uzsisikit kolhozniku išperos !

Jezusmarija !!!!

Alio ponai konservatoriai , kur jūs ? Pone Maldeiki , Adomėnai ir kiti ? Pone užsienio reikalų ministre konservatoriau G.Landsbergi ? Ponios Blinkevičiūtės socialdemokrate Šakaliene , laisvės Armonaite ? TOTALUS PIŠŠŠŠŠ ? Tik dvokas ES ir kenkimas Lietuvos ekonomikai ? Nusodino __Rudenį Taivane planuojama atidaryti ir Lietuvos atstovybę, jos pavadinimas bus „Lietuvos respublikos prekybos atstovybė TAIPĖJUJE .___Dabar tekste rašoma, kad bus siekiama Lietuvos santykius su Kinija PLĖTOTI ES kontekste bei GERBTI vienos Kinijos politiką ? !!!! __Esate visiški nevykėliai ...liberkonservynolaisvaisocdemai ....liberalieji nevykėliai ...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS