Ar Ukrainai reikia Europos? | Diena.lt

AR UKRAINAI REIKIA EUROPOS?

Vis mažiau vilčių, kad Vilniuje įvyksiantis ES Rytų partnerystės susitikimas  taps Lietuvos žvaigždžių valanda –  Ukraina tolsta nuo galimybės pasirašyti Asociacijos su ES sutartį, kuri buvo mūsų šalies užsienio politikos vienas pagrindinių prioritetų. Bet gal tai ne Lietuvos diplomatijos pralaimėjimas, o paprasčiausias Ukrainos racionalus sprendimas. Ar verta Ukrainai integruotis į ES? Apie tai diskuruoja tarptautinių santkių ekspertai dr. VadimasVolovojus ir dr. Laurynas Kasčiūnas.

Politologo L. Kasčiūno teigimu, ukrainiečiams tektų "jaunesniųjų partnerių" statusas. To jie nenori ir tą suvokia.

„Ukrainoje verslas turi didelę įtaką politikai. Ši sankloda mus verčia žiūrėti pirmiausia į Ukrainos verslo grupes ir jų interesus, - pažymi politologas. – Kitas aspektas - kapitalo saugumas. Europoje šis saugumas būtų garantuotas. Grubiai tariant, Ukrainos verslas savo pinigų Rusijoje stengiasi nelaikyti“.

L. Kasčiūnas akcentuoja, kad Ukraina taip pat baiminasi, kad jai Europos rinka gali būti per didelė ir ji iš jos tiesiog gali būti išstumta.

„Žinoma, yra tokių Ukrainos įmonių, kurios dirba išimtinai su Rusija. Joms Asociacijos sutartis - nenaudinga. Kita vertus, net jei Ukraina nepasirašys sutarties su ES, labai tikėtina, kad į Muitų sąjunga ji nesiverš“, - sakė ekspertas.

Politologas svarstydamas apie Ukrainos ateitį retoriškai klausė: „kiek pati ES pasirengusi matyti perspektyvoje Ukrainą savo nare?“.

Jo teigimu, kol kas tokių argumentų niekas nekėlė.

„Galbūt, vienos šalys sutiktų, tačiau didžiosios - Vokietija ir Prancūzija - veikiausiai laikytųsi santūraus požiūrio“, - kalbėjo pašnekovas.

Kitas politologas Vadimas Volovojus svarstė, kad Ukrainai vis dėlto apsisprendus pasirašyti lemtingąją sutartį, jos lauktų nemažai permainų..

„Jei Ukraina dabar nuspręstų žengti Europos link, jos veikiausiai lauktų kažkas panašaus į pereinamąjį laikotarpį Rusijoje po SSRS griūties“, - kalbėjo V. Volovojus.
Jis taip pat netiki, kad dažnai skleidžiamos kalbos, jog pasirašiusi Asociacijos sutartį Ukraina turės didelės ekonominės naudos.

„Pirma, minėta sutartis yra surašyta taip, kad ji yra naudinga ES, tačiau, kaip teko kalbėti su Ukrainos ekspertais, tik perspektyvoje naudinga pačiai Ukrainai, jei ji sugebės europietiškai reformuoti savo ekonominę sistemą ir adaptuotis prie reikalavimų, - sakė politologas. - Mes dažnai teoriškai kalbame apie šį pereinamąjį laikotarpį, nors realiai nepagalvojame kokią įtaką paprastiems žmonėms tai turės. Praktiškai, jau dabar dėl komplikuotų santykių tarp Rusijos ir Ukrainos yra priverstos užsidaryti kai kurios įmonės Ukrainoje“.

Kaip sakė ekspertas, reikėtų atsižvelgti ir į vadinamąją Ukrainos geopolitinę gravitaciją.

„Dabar matome tokį dirbtinį procesą, kuriuo bandoma perlaužti ilgametę geopolitinę tendenciją ir pasukti Ukrainą Vakarų link. Tai skausmingas procesas. Ar verta - geras klausimas“.
Politologo nuomone tai yra žaidimas žmonių ir net šalių likimais.

Plačiau apie tai, ar verta Ukrainai pasirašyti Asociacijos sutartį, skaitykite ketvirtadienį savaitraštyje „Vilniaus diena“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS