A. Armonaitė mano, kad civilinės sąjungos per maža: vakarietiškam projektui Seime vietos nėra | Diena.lt

A. ARMONAITĖ MANO, KAD CIVILINĖS SĄJUNGOS PER MAŽA: VAKARIETIŠKAM PROJEKTUI SEIME VIETOS NĖRA

  • 8

Seimo salėje – valdančiųjų Civilinės sąjungos įteisinimo ir opozicijos alternatyvus artimo ryšio susitarimą siūlantys projektai. Pastarieji artimo ryšio projektą pateikė kaip kritiką į valdančiųjų siūlymą ir Seime pritarimo negavusį partnerystės įstatymą. Vis dėlto Civilinės sąjungos projektas Seime gavo pritarimą. Tačiau jį siūlantys konservatoriai tikina, kad su Laisvės frakcijos anksčiau siūlytu Partnerystės įstatymu Civilinės sąjungos projektas neturi nieko bendra, praneša LNK.

„Lietuvoje yra daug žmonių, kuriems jis yra aktualus, t. y. žmonės, kurie nesudarę santuokų, bet gyvena kartu, kalbu apie heteroseksualius žmones, kurie turi bendrų turtinių įsipareigojimų ir vaikus turi. Jiems tai yra labai svarbu. Tokių žmonių yra apie 600 tūkst. Ir, žinoma, homoseksualų bendruomenei. Negalime ignoruoti, kad tie žmonės yra tarp mūsų, gyvena tarp mūsų“, – teigė Seimo narė Jurgita Sejonienė.

Civilinės sąjungos įstatymo projektas – labai konservatyvus kompromisas tam, kas buvo teikta anksčiau.

Seimo pirmininkė teigė, kad priimtas įstatymo projektas žymiai konservatyvesnis, nei prieš tai teikti.

„Aš nevertinu to kaip pilnavertės alternatyvos ir esu sakiusi, galiu tik pakartoti, kad ir Civilinės sąjungos įstatymo projektas – jau labai konservatyvus kompromisas tam, kas buvo teikta anksčiau, kas buvo mano pačios teikta 2017 metais ir prieš metus“, – kalbėjo Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Anot Seimo nario Pauliaus Saudargo, svarbu ne pavadinimas, o įstatymo turinys.

„Civilinės sąjungos įstatymas savo turiniu labai didele dalimi sutampa su santuokos apibrėžimu iš civilinio kodekso trečiosios knygos. Mes žinome Europoje teismų praktiką, kur teismas, ar tai būtų pirmos instancijos, ar tai būtų Europos Žmogaus teisių teismas, žiūri įstatymo turinį, o ne koks pavadinimas. Ar tai būtų partnerystė, ar civilinė sąjunga, tas visiškai nedaro jokio skirtumo, esmė yra turinys. Jeigu savo turiniu tai yra būtent santuokos analogas, pradedamos procedūros, kad nebūtų diskriminacijos“, – sakė P. Saudargas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Laisvės frakcijos narė Aušrinė Armonaitė neslėpė nusivylimo sakydama, kad šiame Seime vakarietiškoms idėjoms vietos nelabai yra.

Vakarietiškam liberaliam projektui, deja, šitame Seime balsų nėra.

„Trūksta tokio projekto, tokio reguliavimo, kurį turi visos Vakarų Europos valstybės, kur yra pilnas porų lygiateisiškumas, kur galima sudaryti partnerystė kaip ir visiems: civilinėje metrikacijoje, galima pasikeisti partnerių pavardes, kai užtikrinamos teisės ir pareigos. Dabar šitame projekte, kurį teikia koalicija, deja, to nėra ir taip yra dėl paprasto dalyko – vakarietiškam liberaliam projektui, deja, šitame Seime balsų nėra. Tą mes pamatėme kalbėdami su kiekvienu Seimo nariu ir darydami tą darbą per šiuos vienerius metus. Deja, tik viena frakcija yra vieninga dėl jo, t. y. Laisvės partijos frakcija. Tikimės, kad ateityje kitos partijos irgi bus vieningos“, – teigė A. Armonaitė.

Civilinės sąjungos įstatymo projekto svarstymas

I. Gelūno / BNS nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Kodėl mes turime beždžionauti

ir daryti tik taip kaip kažkurios kitos valstybės susigalvojo? Ar mes savo proto neturime? Jei 70% Lietuvos gyventojų to nenori, tai nereikia kišti per prievartą kaip kad buvo sovietiniais laikais.

zapadnykė atsirado

Kaip kremlinių liberkonservų šaikoje priimta linkėti: čiemodan, vagzal, zapad ir skatertiju daroga

Isvada

Pasirodo zole is vyro daro gaidi, o is moters gyvuna su svarku…
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS