A. Armonaitė: „laisviečiai“ palaikys VSD pranešėjo komisijos išvadą, nori viešinimo | Diena.lt

A. ARMONAITĖ: „LAISVIEČIAI“ PALAIKYS VSD PRANEŠĖJO KOMISIJOS IŠVADĄ, NORI VIEŠINIMO

  • 1

Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė teigia, kad frakcija palaikys vadinamosios Valstybės saugumo departamento (VSD) pranešėjo komisijos išvadą Seimui ketvirtadienį ruošiantis antram balsavimui dėl jos.

„Balsavome ir pirmoje stadijoje „už“, ir dabar balsuosime tikriausiai „už“. Bet tai nereiškia, kad viskas, kas yra toje medžiagoje, įtikina ir kad klausimų nekelia“, – Žinių radijui ketvirtadienį sakė A. Armonaitė.

Pasak jos, komisijos atliktas tyrimas yra didelės apimties, jame surinkta daug „svarbios, klausimų keliančios informacijos“, kuri turėtų būti paviešinta visuomenei.

„Aš labai norėčiau, kad visa ta informacija būtų išviešinta, kaip padaryta su ankstesniais tyrimais, berods, „MG Baltic“ tyrimo metu. Žiniasklaida, visuomenė turi žinoti, kokie ten liudijimai buvo, kokia informacija buvo sukaupta, kad būtų daugiau viešumo. Dabar viskas yra po paslapties šydu“, – kalbėjo „laisviečių“ lyderė.

Ji taip pat pripažino, kad šiuo metu tyrime surinkta informacija neišvengiamai vertinama ir rinkimų kontekste.

„Gaila, kad jis (tyrimas – BNS) dabar aptariamas, sprendimai dėl tų išvadų priimami atvirai rinkiminiame kontekste. Tai gali vienas ar kitas aspektas, argumentas tave įtikinti arba neįtikinti, bet to traktuoti nebe rinkiminiame kontekste nebeįmanoma“, – sakė A. Armonaitė.

Žiniasklaida, visuomenė turi žinoti, kokie ten liudijimai buvo, kokia informacija buvo sukaupta, kad būtų daugiau viešumo. Dabar viskas yra po paslapties šydu.

Seimo laikinoji komisija tyrė Valstybės saugumo departamento (VSD) pranešėjo Tomo Gailiaus pateiktą informaciją apie departamento vadovų veiksmus 2018–2019 metais tikrinant tuometinio kandidato į prezidentus Gitano Nausėdos aplinką, patikrinimo duomenų atskleidimą tretiesiems asmenims, praėjusių prezidento rinkimų finansavimą, galimą neteisėtą įtaką įvedant sankcijas Baltarusijai.

Komisija teigia gavusi duomenų, kad kelios dešimtys asmenų iš tuometinio kandidato, G. Nausėdos aplinkos buvo susiję su baltarusiškų trąšu verslu, Rusijos ir Baltarusijos žvalgybų tarnybomis, palaikė ryšius su Rusijos ir Baltarusijos diplomatais. Anot tyrėjų, tai daro prezidentą pažeidžiamą.

Komisija tvirtina surinkusi duomenų, kad kai kurie su baltarusiškų trąšų verslu susiję asmenys „bandė tapti ir tapo nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių valstybės įstaigų vadovais bei išrinktojo prezidento patarėjais“.

Išvadose teigiama, kad prezidentas G. Nausėda yra pažeidžiamas ir galėjo sulaužyti priesaiką neatsakydamas į komisijos klausimus.

Be to, dokumente nurodyta, kad Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovas Linas Pernavas piktnaudžiavo pareigomis neteikdamas duomenų Seimo komisijai apie vykdytą kriminalinės žvalgybos tyrimą, o VSD direktorius D. Jauniškis teikė klaidinančią informaciją Seimo komisijai.

Seimas dėl šių išvados ketvirtadienį planuoja balsuoti antrą kartą – jeigu joms bus pritarta, liks paskutinis balsavimas dėl išvados patvirtinimo.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Skaitytojas

Tai kad ta komisija niekinė, neturinti jokio juridinio pagrindo, orientuota tik į politinį šou, tokia pat politika užsiima visa šita seimo suburta, kenkėjų ir skandalistų šaika, vadinama koalicija.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS