A. Armonaitė subalansuotu vadina sprendimą švelninti ribojimus rusams ir baltarusiams | Diena.lt

A. ARMONAITĖ SUBALANSUOTU VADINA SPRENDIMĄ ŠVELNINTI RIBOJIMUS RUSAMS IR BALTARUSIAMS

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė subalansuotu vadina Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitete (NSGK) pakoreguotą projektą, kuriuo buvo sušvelninti ribojimai šalyje esantiems rusams ir baltarusiams.

„Tarptautinių sankcijų įstatymų rinkinys iš Vyriausybės išėjo be tų visų ribojimų ir jie atsirado Seime, komitete. Tai sukėlė tam tikrą sumaištį Lietuvoje ilgai gyvenančių žmonių bendruomenėse, ar tai būtų baltarusių, ar rusų bendruomenė, ir džiaugiuosi, kad tie sveiko proto krisleliai buvo rasti ir mes balansuotai radome sprendimus, kurie užtikrina ir žmogaus teises, ir laikinai atliepia grėsmių nacionaliniam saugumui užkardymą“, – ketvirtadienį interviu Žinių radijui sakė A. Armonaitė.

Seimo NSGK trečiadienį svarstydamas Ribojamų priemonių dėl karinės agresijos prieš Ukrainą nustatymo įstatymo projektą sušvelnino poziciją dėl kritikos sulaukusių ribojimų, susijusių su pilietybe, nekilnojamo turto įgijimu.

Reikia sveiku protu vadovautis ir protingumo ir proporcingumo kriterijais.

Pagal naują versiją, kuri bus teikiama svarstyti Seimui, nekilnojamo turto metus negalės įsigyti tik rusai ir jų įmonės, atsisakyta anksčiau siūlyto tokio ribojimo ir Baltarusijos piliečiams. Taip pat draudimas nelies tų rusų, kurie turi leidimus laikinai ar nuolat gyventi Lietuvoje, ir tų, kurie paveldės nekilnojamąjį turtą Lietuvoje.

Taip pat komitete svarstant pataisas Baltarusijos piliečiai išbraukti ir iš siūlymo laikinai jiems nesuteikti Lietuvos pilietybės. Šis ribojimas paliktas tik Rusijos piliečiams.

„Aš manau, kad mes turime rodyti daugiau empatijos, tiek ukrainiečių atvykusių atžvilgiu, teik baltarusių atvykusių atžvilgiu, tiek karui nepritariančių visų žmonių atžvilgiu, reikia sveiku protu vadovautis ir protingumo ir proporcingumo kriterijais“, – pažymėjo ministrė.

Pagal NSGK vadovo Lauryno Kasčiūno pasiūlytą kompromisinį variantą, siūloma stabdyti Rusijos piliečių prašymų ir sprendimų dėl Lietuvos pilietybės priėmimą, išskyrus tuos atvejus, kai asmuo atitinka pilietybės suteikimo reikalavimus natūralizacijos pagrindu ir kai turi teisę atkurti Lietuvos pilietybę pagal kilmę. Abiem atvejais būtų papildomai tikrinama, ar jie nekelia grėsmės nacionaliniam saugumui ir viešajai tvarkai.

Tuo tarpu vienas iš naujų ribojimų, kuriam pritarta – draudimas Rusijos ir Baltarusijos piliečiams įvežti į Lietuvą ir išvežti iš jos ukrainietiškas grivinas.

NSGK vadovas per komiteto posėdį teigė, kad apie didelį grivinų kiekio gabenimą į Lietuvą praneša teisėsauga ir ukrainietiška valiuta vežama į Vakarus, siekiant ją legalizuoti.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

jonas

dar viena okupantų užtarėja atsirado

jk

pagalkiau aišku kam dirba Armonaite,aišku kad Batkai,darbui Putinui intelekto per mažai,na pas šimonyte,kuo ministras kvailesnis,tuo premjerei geresnis

Jezusmarija !!!!

Liberalieji Lietuvoje įsisiūbavo ? Liberaliųjų patriotystė man kaip ir buvusiam VSD vadui kelia abejonių . Ir Armonaitės , ir Čmilytės - Gentvilo ,ir Šakalienės aimanos . _Buvęs Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas Gediminas Grina teigė, kad svarbu apsibrėžti atspirties tašką, o jis šioje situacijoje yra tai, kad Rusijos Federacija vykdo agresyvų karą prieš suverenią Ukrainos valstybę. „Tai yra pirmas, pats svarbiausias dalykas – bet kurie Rusijos piliečiai yra tos agresijos dalyviai“, – laidos metu pabrėžė jis. _ Grina pabrėžė, kad tarp bėgančių gali būti daug infiltruotų asmenų, kurie yra papildoma problema policijai, saugumui, pasieniečiams, sekina valstybės galimybes._Kas gali garantuoti, kad įvažiuojantys nekels grėsmės mūsų nacionaliniam saugumui?“ – klausė jis.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS