Aukščiausios Rados pirmininkas: Ukraina nesutiks su įšaldytu konfliktu | Diena.lt

AUKŠČIAUSIOS RADOS PIRMININKAS: UKRAINA NESUTIKS SU ĮŠALDYTU KONFLIKTU

Ukrainos Aukščiausiosios Rados pirmininkas Ruslanas Stefančiukas sakydamas kalbą Vilniuje vykstančioje NATO Parlamentinės Asamblėjos (PA) sesijoje pažymėjo tikįs, kad jo šalis kandidatės į ES statusą gaus jau birželį. Pasak jo, siekiant atgrasyti Ukrainą užpuolusią Rusiją, nebeliko laiko pusiniams arba neaiškiems sprendimams.

Ukrainai labiausiai reikia kandidatės į ES statuso

„Metas, kad demokratinės valstybės greitai susiburtų ir priimtų sprendimus, nebeliko laiko pusiniams sprendimams arba neaiškiems žingsniams“, – sesijos metu transliuotoje jo kalboje sakė  R. Stefančiukas.

Jis į NATO šalių politikus kreipėsi nuotoliniu būdu.

„Ko Ukrainai dabar labiausiai reikia? Pirmiausiai, kad Ukraina įgytų kandidatės į ES narius statusą. Manome, kad ES valstybės narės sprendimą priims šių metų birželio mėnesį. Remdamiesi sociologinių tyrimų rezultatais galime teigti, kad toks teigiamas sprendimas atitiktų daugelio ES valstybių narių ir Ukrainos žmonių valią“, – sakė Rados pirmininkas.

Ukraina visiškai pritaria visoms ES civilizacijos vertybėms, jos yra neatsiejama mūsų civilizacijos dalis.

„Be to, toks sprendimas nutrauktų Rusijos propagandos spekuliacijas, esą Ukrainos žmonės nenori įsijungti į ES. Ukraina visiškai pritaria visoms ES civilizacijos vertybėms, jos yra neatsiejama mūsų civilizacijos dalis“, – teigė R. Stefančiukas, pridurdamas, kad 91 proc. ukrainiečių remia narystę ES.

Pasak Ukrainos politiko, kandidatės statuso suteikimas su Rusija kariaujančiai valstybei prisidės prie taikos proceso.

„Šalies kandidatės statuso suteikimas taip pat bus taikos proceso dalis. Antra, Ukraina yra pasirengusi būti regiono saugumo ir stabilumo garantu. Mes tai demonstruojame atrėmę agresijos smūgį“, – sakė R. Stefančiukas, prašydamas Vakarų bendruomenės Ukrainai tiekti dar daugiau ginklų.

Ukraina nesutiks su įšaldytu konfliktu

„Ukrainiečiai turi savo taikos planą. Šiuo atžvilgiu norėčiau pabrėžti, kad Ukraina nesutiks su įšaldytu konfliktu“, – pirmadienį per NATO Parlamentinės Asamblėjos (PA) sesiją Vilniuje sakė Ukrainos Aukščiausiosios Rados pirmininkas Ruslanas Stefančiukas.

Ukrainos parlamento pirmininko teigimu, 82 proc. ukrainiečių nesutiktų perleisti teritorijų mainais už taiką.

„Mūsų taikos planas yra toks, kad turime nugalėti ir priversti agresorę, Rusiją, grįžti į jų teritorijas, išlaisvinant Ukrainos teritorijas jų tarptautiniu mastu pripažintose sienose. Tokiu būdu sukursime ilgalaikę taiką Europoje. Bus gerai, jei tai darysime kartu su jumis“, – tvirtino R. Stefančiukas.

Buvęs JAV valstybės sekretorius Henry Kissingeris (Henris Kisindžeris), kai kurie Vakarų politikai tvirtina, kad Ukraina turėtų atiduoti dalį savo teritorijos Rusijai, jog užbaigtų Maskvos invaziją.

R. Stefančiuko teigimu, Ukraina yra pasirengusi būti saugumo ir stabilumo regione garantu, tačiau norint ir toliau atlikti šį vaidmenį, jo šaliai reikia daugiau ginklų.

„Šiuolaikinių ginklų. To, ką jūs turite!“ – pabrėžė Ukrainos parlamento pirmininkas.

Rusai šį karą kariauja negailestingai, remdamiesi „sudegintos žemės“ taktika.

Jis sakė, kad Ukrainai reikia nuolatinio greito ginklų pristatymo, svarbiausia – raketų paleidimo, tolimojo nuotolio artilerijos, pakrančių apsaugos sistemų, tankų ir šarvuočių.

R. Stefančiukas akcentavo kad, ginklai, kurių prašoma, skirti gynybai.

„Mes tik norime, kad rusai nebaudžiami nežudytų mūsų vaikų ir jų motinų. Mūsų kariai pasirengę juos pridengti kūnais nuo kulkų, tačiau rusai šį karą kariauja negailestingai, remdamiesi „sudegintos žemės“ taktika“, – kalbėjo Aukščiausiosios Rados pirmininkas.

NATO PA plenarinė sesija

Ž. Gedvilos / BNS nuotr.

Priminė apie šeštąjį sankcijų paketą Rusijai

Ukrainos parlamento vadovas priminė ir būtinybę priimti šeštąjį sankcijų Rusijai paketą, pradėti šios šalies baudžiamąjį persekiojimą dėl vykdomų karo nusikaltimų.

„Rusijos kariuomenė įvykdė daugybę karo nusikaltimų, tokių kaip civilių objektų bombardavimas, tyčinės žudynės, įskaitant masines žudynes, draudžiamų ginklų naudojimas, prievartavimai ir kitos seksualinio smurto formos, kankinimai ir nežmoniškas elgesys, neteisėtas judėjimas ir deportacija“, – kalbėjo Aukščiausiosios Rados vadovas.

„Laikinai okupuotose teritorijose Rusija skiria savo okupacines administracijas, įveda rusišką švietimą ir valiutą, priverstinai deportuoja ukrainietes moteris ir vaikus į Rusiją, priverstinai verbuoja ukrainiečius į Rusijos ginkluotąsias pajėgas“, – Kremliaus nusikaltimus vardijo jis.

R. Stefančiukas pabrėžė, kad Rusiją reikia ne tik sustabdyti ir atstumti nuo Ukrainos, anot jo, iš jos turi būti atimtos bet kokios galimybės ateityje vykdyti agresiją prieš bet kurią kitą šalį.

„Kremliaus karinės mašinos išardymas – geriausia investicija į euroatlantinio regiono ir pasaulio saugumą“, – teigė jis.

Seimo rūmuose pirmadienį vyksta NATO Parlamentinės Asamblėjos plenarinė sesija, joje aptariamas karas Ukrainoje ir Rusijos keliamos grėsmės.

Ši sesija buvo suplanuota Kijeve, bet Rusijai pradėjus invaziją į Ukrainą, ji perkelta į Vilnių.

Į sesiją atvyko paraiškas tapti NATO narėmis pateikusių Suomijos ir Švedijos parlamentų vadovai Mattis Vanhanenas ir Andreasas Norlenas, Ukrainos Aukščiausiosios Rados pirmininko pirmasis pavaduotojas Oleksandras Kornijenka.

96-oji karo Ukrainoje diena

Scanpix nuotr.
Gairės: Ruslanas Stefančiukas, Rados pirmininkas, Seimas, NATO, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS