Baigiasi terminas VRK pateikti siūlymus dėl apygardų ribų | Diena.lt

BAIGIASI TERMINAS VRK PATEIKTI SIŪLYMUS DĖL APYGARDŲ RIBŲ

Šią savaitę, penktadienį, baigiasi terminas Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) pateikti pasiūlymus dėl vienmandačių rinkimų apygardų ribų.

VRK kitiems Seimo rinkimams Vilniuje planuoja steigti naują Pašilaičių apygardą, o dėl sumažėjusio gyventojų skaičiaus būtų panaikinta po apygardą Dzūkijoje ir Žemaitijoje.

Taip pat įsteigta nauja Pasaulio lietuvių vienmandatė apygarda, kurioje balsuos užsienyje gyvenantys rinkėjai.

Apygardų ribos keičiamos, kad neviršytų įstatymo leidžiamo 10 proc. nuokrypio nuo vidutinio apygardų rinkėjų skaičiaus.

VRK atkreipia dėmesį, kad pasiūlymus, kuriais būtų keičiamos tik vienos apygardos ribas, neįvertinant pokyčių gretimose, gali būti sudėtinga įgyvendinti.

Galutines apygardų rinkimų ribas 2020 metų Seimo rinkimams VRK planuoja patvirtinti iki gruodžio pabaigos.

Palyginti su dabartiniu rinkimų žemėlapiu, projekte keičiamos 57 apygardų ribos, kai kurių – tik minimaliai, kitų – iš esmės.

Sukūrus vieną apygardą Vilniuje ir vieną užsienyje gyvenantiems piliečiams, dvi apygardas Lietuvoje siūloma panaikinti: tam pasirinkta Dzūkijos apygarda, didžiąją dalimi apėmusi Alytaus rajoną, bei Pietų Žemaitijos apygarda.

Iki rinkimų likus ne mažiau kaip 210 dienų VRK turi pavirtinti rinkimų apygardų ribas, atsižvelgiant į šalies administracinį suskirstymą, praėjusių rinkimų apygardų ribas ir rinkėjų skaičių.

Įstatymo leidžiamas 10 proc. nuokrypis nuo vidutinės apygardos dydžio reiškia, kad mažiausią apygardą sudarytų 31–32 tūkst. rinkėjų, didžiausią – 37–38 tūkst. rinkėjų.

Eiliniai Seimo rinkimai turėtų vykti 2020 metų spalio 11 dieną.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimui Pydarui

O kas leidžia įstatymus, o žmonės iš rinkai ir eik ..................

SUSIJUSIOS NAUJIENOS