Baltijos šalių parlamentų vadovai ragina ES „Wagner“ pripažinti teroristine grupe | Diena.lt

BALTIJOS ŠALIŲ PARLAMENTŲ VADOVAI RAGINA ES „WAGNER“ PRIPAŽINTI TERORISTINE GRUPE

  • 3

Reaguodami į „Wagner“ veiksmus ir įvykius Rusijoje, Baltijos šalių parlamentų pirmininkai trečiadienį pasirašė bendrą deklaraciją, ragindami Europos Sąjungą pripažinti šią organizaciją teroristine bei griežtinti sankcijas ją priėmusiai Baltarusijai.

Kaip panešė Seimo pirmininkės atstovė, dokumente NATO raginama stiprinti kolektyvinę gynybą ir atgrasymą bei sienų saugumą NATO rytiniame flange, NATO viršūnių susitikimo Vilniuje metu pradėti realų Ukrainos narystės NATO procesą ir įtraukti grupę „Wagner“ į Europos Sąjungos teroristų sąrašą.

Deklaracija paskelbta po to, kai savaitgalį „Wagner“ užėmė karines bazes pietiniame Rusijos Rostovo prie Dono mieste ir pagrasino žygiu į Maskvą nuversti šalies karinę vadovybę.

Po derybų šeštadienio vakarą „Wagner“ vadeiva Jevgenijus Prigožinas paskelbė atsitraukiantis, jo pajėgos paliko užimtas pozicijas. Kremlius pranešė, kad J. Prigožinas išvyks į Baltarusiją, o teisėsaugos tyrimas jo atžvilgiu buvo nutrauktas.

Parlamentų vadovų deklaracijoje nurodoma, kad J. Prigožino samdinių grupės žygis į Maskvą „yra Rusijos vidaus reikalas, tačiau jis dar kartą parodo, kokia nenuspėjama yra Rusija“.

Nepriimtina, kad Baltarusija teikia prieglobstį teroristinei „Wagner“ organizacijai, todėl raginame toliau griežtinti sankcijas Baltarusijai.

Dokumente pabrėžiama, kad Baltijos šalių parlamentai yra pripažinę samdinių grupę „Wagner“ teroristine organizacija dėl jos narių įvykdytų žiaurių nusikaltimų Ukrainos teritorijoje ir prieš šios šalies gyventojus.

„Dar kartą raginame Europos Sąjungą įtraukti samdinių grupę „Wagner“ į su teroro aktais susijusių vykdančių asmenų, grupių ir organizacijų sąrašą, taip pat ir dėl smurto ir nestabilumo, kurį ši grupė skleidžia Afrikos žemyne ir kitur“, – rašoma dokumente.

Dokumente nurodoma, kad samdinių grupės „Wagner“ atsiradimas Baltarusijoje gali dar labiau apsunkinti saugumo padėtį prie rytinių NATO ir ES sienų.

„Dar kartą pakartojame, kad smerkiame Aliaksandro Lukašenkos režimą Baltarusijoje, nes jis remia Rusijos karą prieš Ukrainą. Nepriimtina, kad Baltarusija teikia prieglobstį teroristinei „Wagner“ organizacijai, todėl raginame toliau griežtinti sankcijas Baltarusijai“, – teigiama deklaracijoje.

Joje taip pat nurodoma, kad Rusijos karinė agresija prieš Ukrainą išlieka didžiausia grėsme Europos saugumui nuo Antrojo pasaulinio karo laikų.

„Turime išlikti budrūs. Kiekvienas atskirai ir kartu su NATO sąjungininkais turime toliau stiprinti NATO rytinio flango kolektyvinę gynybą, atgrasymą ir su Rusija ir Baltarusija besiribojančių sienų apsaugą. Tikimės konkrečių veiksmų šiam tikslui pasiekti per būsimą NATO aukščiausiojo lygio susitikimą Vilniuje“, – skelbiama dokumente.

Jame prašoma ir toliau sutelkti tarptautinį dėmesį į pagalbą Ukrainai, taip pat steigti specialų JT Generalinės Asamblėjos globojamą tarptautinį tribunolą, kuris vykdytų Rusijos Federacijos vadovybės agresijos nusikaltimo baudžiamąjį persekiojimą.

„Esame įsitikinę, kad ilgalaikį Ukrainos saugumą geriausiai gali užtikrinti NATO kolektyvinė gynyba. Raginame NATO lyderius Vilniuje vyksiančiame aukščiausiojo lygio susitikime iš esmės pradėti Ukrainos kvietimo prisijungti prie NATO procesą“, – skelbiama deklaracijoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Naivi

O black water irgi pripažino teroristine grupuote?

Tiesiai

Pati rusija privalėtų būti pripažinta fašistine teroristine valstybe.

nu grazu

budamas putleris teroristines valstybes vadovu yra tik terorisma remiantis ,tai kaip jo kariauna ne teroristai ksip orputleris ,jie tik remia ,ka? gal mus ? ar kitus ?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS