„Baltosios pirštinės“: balsavimas vyko sklandžiau nei pirmajame Seimo rinkimų ture | Diena.lt

„BALTOSIOS PIRŠTINĖS“: BALSAVIMAS VYKO SKLANDŽIAU NEI PIRMAJAME SEIMO RINKIMŲ TURE

Antrojo rinkimų į Seimą turo dieną „Baltosios pirštinės“ iš piliečių sulaukė daugiau kaip 80 pranešimų apie galimus pažeidimus, 200 galimų pažeidimų fiksavo organizacijos stebėtojai rinkimų apylinkėse ir jų išorėje. Bent šešis kartus rinkimų stebėtojai kreipėsi į policiją dėl galimo rinkėjų papirkimo ir pavėžėjimo. Apie galimą papirkimą organizacija sulaukė 11 pranešimų, kurių dalis buvo nepagrįsti.

Rinkimų apylinkėse dažniausiai pastebėtos netaisyklingai užplombuotos ar visai neužplombuotos balsadėžės, rinkimų komisijų nariai ne visada naudojo asmens duomenų apsaugą užtikrinantį rinkėjų sąrašo antdėklą, rinkėjai eidavo į balsavimo kabinas ne po vieną, rinkimų apylinkėse ir jų prieigose rasta agitacinės medžiagos, o viduje kartais nebuvo dėvimos asmens apsaugos priemonės.

Pirmojo turo klaida dėl balsavimo organizavimo saviizoliacijoje esantiems rinkėjams, panašu, kad buvo ištaisyta, tačiau „Baltąsias pirštines“ pasiekė pranešimai dėl negalėjimo pasinaudoti rinkimų teise užsienyje. Dešimtys Australijos lietuvių kreipėsi, nes negavo biuletenių arba juos gavo per vėlai, kad nėra galimybių jų balsų laiku pristatyti į atsakingą užsienio atstovybę. Organizacijos teisininkai VRK pateikė grupinį skundą, siekiant, kad kitų rinkimų metu būtų atsižvelgta į Pasaulio lietuvių balsavimo problemas.

Rinkimų dieną piliečiai pranešė apie agitacijos draudimo pažeidimus. Dažniausiai pranešama apie skleidžiamą ar matomą politinę reklamą socialiniuose tinkluose, internetiniuose portaluose, taip pat rinkėjai kreipiasi dėl lauko reklamos stendų, kurie gali likti ir agitacijos draudimo metu.

„Baltųjų pirštinių“ komanda aktyviai konsultavo rinkėjus įvairiais klausimais –gauta beveik 100 skambučių. Rinkėjai teiravosi dėl F5 formos pildymo, agitacijos internetinėje erdvėje ir lauko stendų su politine reklama, balsavimo patekus į saviizoliaciją, savo rinkimų apylinkės adreso, buvo rinkėjų, nežinojusių, kad jų apygardoje nėra antrojo rinkimų turo.

Palyginus pranešimų apie galimus pažeidimus skaičius su pirmuoju rinkimų turu, galima daryti išvadą, kad rinkimai įvyko skaidriai ir sklandžiai. Nepriklausomų rinkimų stebėtojų ataskaitos rodo, kad antrajame ture galimų pažeidimų fiksuojama tik kas penktoje apylinkėje. Pirmojo turo metu problemų rasta kas trečioje apylinkėje.

Visuomeninė organizacija „Baltosios pirštinės“ yra pirmoji ir vienintelė nepriklausoma rinkimų stebėjimo organizacija Lietuvoje, siekianti užtikrinti skaidrius rinkimus bei stiprinti pilietinę visuomenę.

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS