Beveik pusė Lietuvos europarlamentarų skelbia savo susitikimus su lobistais | Diena.lt

BEVEIK PUSĖ LIETUVOS EUROPARLAMENTARŲ SKELBIA SAVO SUSITIKIMUS SU LOBISTAIS

  • 2

Nuo kadencijos pradžios beveik pusė, tai yra penki iš 11, Europos Parlamento (EP) narių iš Lietuvos paskelbė mažiausiai po vieną susitikimą su lobistais ir interesų grupėmis.

Lietuvos atstovai užima 20 vietą iš 27 pagal susitikimus viešinančių europarlamentarų dalį, rodo „Transparency International“ Europos Sąjungos skyriaus atlikta apžvalga.

Per trejus pastaruosius metus, Lietuvos europarlamentarai iš viso paviešino 47 susitikimus: Rasa Juknevičienė paskelbė 20 susitikimų, Juozas Olekas – 13 , Andrius Kubilius – aštuonis, Stasys Jakeliūnas – keturis, Petras Auštrevičius – du susitikimus. Jie daugiausiai susitiko su verslų ir verslo asociacijų atstovais.

Anot tyrimo, kas antras europarlamentaras (412 iš 705) paviešino mažiausiai po vieną tokį susitikimą. Iš viso deklaruota apie daugiau nei 28 tūkst. susitikimų.

Panašiai, kaip lietuviai (45 proc.), susitikimus skelbia Vengrijos (48 proc.), Bulgarijos (47 proc.), Estijos (43 proc.) bei Italijos (42 proc.) europarlamentarai. Tuo metu tokius kontaktus nurodė visi Liuksemburgo (100 proc.) ir didžioji dalis Švedijos (95 proc.), Danijos (93 proc.), Suomijos (93 proc.) bei Nyderlandų (90 proc.) atstovų EP.

Aktyviausiai susitikimus viešino Žaliųjų frakcijos / Europos laisvojo aljanso ir „Atnaujinkime Europą“ frakcijos nariai – jie atitinkamai nurodė vidutiniškai 112 ir 61 susitikimą.

Europos Parlamentas šios kadencijos pradžioje 2019 metais įvedė naujas taisykles, kad komitetų pirmininkai, pranešėjai ir šešėliniai pranešėjai susitikimus su lobistais ir interesų grupių atstovais turi skelbti EP svetainėje. Naujos taisyklės taip pat skatina visus europarlamentarus savanoriškai viešinti savo susitikimus.

Apžvalgoje pateikiama informacija apie EP atstovų susitikimus su interesų grupėmis nuo kadencijos pradžios iki šių metų liepos 1 dienos. Ji surinkta tiesiogiai iš individualių europarlamentarų paskyrų EP puslapyje.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

kaip

darzelinukai ........... skaičiuoja kas daugiau balionų paleido

Blinda

Kodel i EP nuo Lietuvos visada isrenkami bukagalviai ir dazniausiai galimai ne Lietuvai dirbantys egzemplioriai?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS