A. Bilotaitė ir Y. Johansson kovai su vaikų seksualine prievarta ragina steigti ES centrą | Diena.lt

A. BILOTAITĖ IR Y. JOHANSSON KOVAI SU VAIKŲ SEKSUALINE PRIEVARTA RAGINA STEIGTI ES CENTRĄ

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė ir Europos vidaus reikalų komisarė Ylva Johansson (Ilva Johanson) ragina steigti naują Europos Sąjungos (ES) centrą kovai su seksualine prievarta prieš vaikus.

Taip jos kalbėjo ketvirtadienį tarptautinėje nuotolinėje konferencijoje „Kaip apsaugoti vaikus nuo seksualinio išnaudojimo?“.

Anot eurokomisarės, šiame centre dėmesys būtų skiriamas prevencijai, smurtą patyrusiems asmenims.

„Mano pasiūlyme daugiausia dėmesio skiriama prevencijai. Bendrovės įpareigojamos atlikti seksualinės prievartos rizikos vertinimą prieš vaikus jų sistemose“, – savo kalboje ketvirtadienį sakė Y. Johansson.

Anot jos, jei prevencija nepadėtų ir seksualinės prievartos rizika vaikams išliktų, tada nacionalinis šalies teismas galėtų išduoti bendrovei nurodymą dėl nusikaltimo aptikimo per tam tikrą laiką ir rizikos sumažinimo.

Pasak eurokomisarės, šiuo metu atnaujintose ES privatumo taisyklėse internetinėse žinutėse seksualinė prievarta prieš vaikus nėra aptinkama.

Kad policija neliktų akla, mums reikia naujo nuolatinio ES teisės akto. Mano pasiūlymas yra būtinas, kad būtų galima ir toliau aptikti prievartą internetinėse žinutėse.

„Kad policija neliktų akla, mums reikia naujo nuolatinio ES teisės akto. Mano pasiūlymas yra būtinas, kad būtų galima ir toliau aptikti prievartą internetinėse žinutėse“, – sakė ji.

Tuo metu vidaus reikalų ministrė konferencijoje kalbėjo, kad per pastaruosius dvejus metus nepilnamečių atžvilgiu užregistruota 524 seksualinio pobūdžio nusikalstamos veikos.

Anot jos, per trejus metus 957 šalies vaikai pripažinti nukentėjusiais nuo įvairaus pobūdžio seksualinių nusikaltimų. 42 proc. seksualinį smurtą patyrusių vaikų nukentėjo nuo artimo žmogaus – tėvo, mokytojo, motinos sugyventinio, brolio ar globėjo.

Ji taip pat pridūrė, kad šiuo metu Įtariamųjų, kaltinamųjų ir nuteistųjų registre yra virš 2,6 tūkst. asmenų, pirmosios instancijos teismų nuteistų už seksualinio pobūdžio nusikaltimus.

Pasak A. Bilotaitės, didžiąją dalį – 48 proc. seksualinio pobūdžio nusikaltimų, kurie padaromi vaikų atžvilgiu, sudaro disponavimas pornografinio turinio dalykais, kuriuose atvaizduojami vaikai.

Y. Johansson teigimu, praėjusiais metais interneto bendrovės pranešė apie 87 mln. vaizdų ir vaizdo įrašų, kuriuose užfiksuota seksualinė prievarta prieš vaikus visame pasaulyje.

LRT radijui ketvirtadienį A. Bilotaitė taip pat sakė, kad šiuo metu svarstoma kurti atskirą policijos padalinį, kuris tirtų bylas susijusias su seksualiniais nusikaltimais prieš nepilnamečius.

Ketvirtadienį Vidaus reikalų, Socialinės apsaugos ir darbo bei Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos ketina pasirašyti rezoliuciją, kurioje bus išdėstyti institucijų įsipareigojimai, siekiant efektyviau mažinti nuo seksualinių nusikaltimų nukentėjusių vaikų skaičių.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Pilietis

Pirmiausia gal nuo pediku pradekit, nes cia viso blogio saknys

Kas darosi

Europos centras

SUSIJUSIOS NAUJIENOS