Buvę Lietuvos vadovai: J. Bidenas būtų labiau vienijantis JAV prezidentas | Diena.lt

BUVĘ LIETUVOS VADOVAI: J. BIDENAS BŪTŲ LABIAU VIENIJANTIS JAV PREZIDENTAS

Kadenciją baigę Lietuvos prezidentai Valdas Adamkus ir Dalia Grybauskaitė sako, kad Jungtinių Valstijų vadovo rinkimuose demokratų kandidato Joe Bideno (Džo Baideno) pergalė leistų greičiau suvienyti šalį ir atkurti JAV bei Europos ryšius, nei Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) perrinkimas.

V. Adamkus, pats ilgą laiką gyvenęs JAV ir turėjęs šalies pilietybę, LRT laidai „Dienos tema“ teigė iki šiol nematęs tokio didžiulio gyventojų susiskaldymo valstijose.

„Manau, kad Bidenas niekada tokios atsakomybės tiesiogiai pats neturėjo. Bet kaip senatorius, kurį teko stebėti ir su kuriuo ne kartą teko kalbėtis – man atrodo, jo inteligencija, ramuma turėtų greičiau grąžinti kraštą iš tokios įtemptos pozicijos, kur yra aiškus išsiskyrimas“, – sakė V. Adamkus.

Jis kritikavo per ketverius metus atsiskleidusią priešišką D. Trumpo laikyseną Europos Sąjungos atžvilgiu, 

JAV pasitraukimą iš Paryžiaus susitarimo dėl klimato kaitos, karių atitraukimą iš kai kurių Europos regionų, tačiau sveikino pasiryžimą išlaikyti pajėgumus Baltijos šalyse. Vis dėlto, V. Adamkaus nuomone, J. Bideno pozicija dėl paramos Baltijos valstybėms yra tvirtesnė.

„Kandidatas J. Bidenas yra aiškiau ir ryškiau pasisakęs dėl Baltijos valstybių, net ir Lietuvos, išskiriant tą klausimą. Jo pozicija labai aiški. Prezidento Trumpo pozicija, mano akyse, yra susvyravusi“, – teigė V. Adamkus.

J. Bidenas, jei jis būtų išrinktas, yra daug palankesnis transatlantiniam bendradarbiavimui ir, be jokios abejonės, NATO bendradarbiavimui.

D. Grybauskaitė tvirtino, kad D. Trumpas yra „charizmatiška asmenybė“, kartu pripažino, kad jo kadencijos metu šalis tapo „saviizoliuojanti, išeinanti iš tarptautinės erdvės“, o vėstant JAV ir Europos santykiams, senasis žemynas ėmė kalbėti apie ekonominį, užsienio politikos ir gynybos savarankiškumą.

„Tai tikrai įtakojo šie ketveri prezidento Trumpo valdymo metai. Ir jeigu jis liktų poste, šis pleištas liktų, santykiai, tikrai, ko gero, net nepagerėtų. Būtų galima to tiesiog tikėtis. O pati Amerika ir toliau save izoliuotų tarptautinėje erdvėje“, – sakė D. Grybauskaitė.

„J. Bidenas, jei jis būtų išrinktas, yra daug palankesnis transatlantiniam bendradarbiavimui ir, be jokios abejonės, NATO bendradarbiavimui. Čia nematau jokių nuogąstavimu ar abejonių, kad investicija į mūsų regiono gynybą iš NATO ir JAV pusės būtų užtikrinta“, – pridūrė D. Grybauskaitė.

Jos nuomone, J. Bidenas būtų palankesnis ir vienijant pačią JAV visuomenę.

„Žiūrint iš šono, labiau vienijantis prezidentas būtų Joe Bidenas. Beje, su prezidentu Trumpu matome padidėjusią priešpriešą visuomenėje. Toks antagonizmas, koks dabar matomas Amerikoje, yra pakilęs į dideles aukštumas, ko tikrai nematėme ankstesniais laikotarpiais“, – sakė kadenciją baigusi Lietuvos vadovė.

Ji teigiamai vertino D. Trumpo spaudimą Europos valstybėms skirti 2 proc. nuo bendrojo vidaus produkto gynybai, taip pat priminė, kad Lietuvai ir D. Trumpo laikotarpiu pavyko užsitikrinti ir JAV palaikymą Baltijos valstybių ir Lenkijos gynybos stiprinimui. Tad, jos nuomone, gynybos ir saugumo aspektu, bet kuriam iš kandidatų tapus prezidentu „veikla ginant Baltijos šalių ir Lenkijos juostą, ypač prie Rusijos sienos, iš tikrųjų, būtų labai panaši“.

JAV išaušus trečiadienio rytui – dienai po rinkimų, dar nėra aišku, kuris kandidatas švęs pergalę, nes šešiose svarbiose valstijose dėl su koronavirusu susijusio aktyvesnio balsavimo paštu dar nebaigti skaičiuoti balsai. Trečiadienį JAV žiniasklaidos paskelbtos prognozės rodo, kad J. Bidenas užsitikrino pergalę svarbioje Viskonsino valstijoje, joje D. Trumpo štabas reikalauja balsų perskaičiavimo.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (18)

\\\\\.../////

KGB.CŽV agentai.Lietuvos duobkasiai.Niekšai.

Anonimas

Nuotraukoja du Lietuvos DIDZIAUSI NUSIKALTELELI

nordland

kam viesai nusisneketi ? ... tas bidenas jau dabar nebesiorientuoja aplinkoje, tai apie koki jo prezidentavima eina kalba ? jo pergales atveju, amerika valdys visai kiti zmones, kuriu niekas nerinko.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS