„Čekiukų“ skandalas: skaidrumas mokesčių mokėtojams atsieis daugiau | Diena.lt

„ČEKIUKŲ“ SKANDALAS: SKAIDRUMAS MOKESČIŲ MOKĖTOJAMS ATSIEIS DAUGIAU

  • 13

Seimui panaikinus politinę krizę šalyje sukėlusią čekučių sistemą, nuo liepos tarybos nariai gauna fiksuotą atlygį. Kai kurios savivaldybės skaičiuoja, kad nauja tvarka iš biudžeto pareikalaus du kartus didesnių išlaidų. Kad nenukentėtų kitos miesto sritys, Vyriausybės prašoma skirti papildomą finansavimą. Vilniaus meras Valdas Benkunskas tai vadina pigiu politikavimu. Apie tai – LNK reportaže.

„Dabar mes tikrai turėsime problemų“, – Kretingos meras suka galvą dėl pinigų. Nuo liepos tarybų nariai nebegauna skandalingai pagarsėjusių kanceliarinių išmokų. Vietoje to – fiksuotą atlyginimą, siekiantį penktadalį mero algos. „Mes pasiskaičiavome, kiek tai mums kainuos. Šiais metais mes nei strateginiame, nei biudžete nebuvo numatę tokios pinigų sumos“, – teigė meras Antanas Kalnius.

Anksčiau Kretingos politikai stengėsi neviršyti išmokų lubų – pusės minimalios mėnesinės algos. Kasmet šis dydis kisdavo, pavyzdžiui, šiemet maksimali išmoka siekė 420 eurų, pernai – 365 eurus. Pagal naują tvarką Kretingos tarybos narys uždirbs 616 eurų į rankas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

„Mums jau nuo liepos pirmos iki metų pabaigos papildomai truks apie 100 tūkst. eurų, o kitiems metams – trūksta dar daugiau, 2,2 karto daugiau, t. y. kitiems metams mes iš biudžeto turėsime nusimatyti 349 tūkst.“, – skaičiavo Kretingos meras.

21 tarybos narį turinti Palangos savivaldybė pasiskaičiavo, kiek papildomai teks ieškoti biudžete. Per metus išlaidų algoms eilutė išauga 61 tūkst. eurų. „Dabar tarybos narys gaus apie 643 eurus, vietoj buvusių 400“, – teigė meras Šarūnas Vaitkus.

Kad politinę krizę šalyje sukėlusi čekių tvarka nesikartotų, Seimas birželio viduryje pataisė Vietos savivaldos įstatymą. Tarybos nariams numatė penktadalį mero algos, o opozicijos lyderiams, komitetų ir komisijų pirmininkams – penktadaliu didesnį atlygį nei paprastiems nariams.

Šiaulių merui viskas aišku: sistema bus skaidresnė, bet mokesčių mokėtojams – brangesnė. „Išmokant sąlyginį atlyginimą per tą benziną, vadinamąjį, nereikėjo mokėti mokesčių ir tokiu būdu gyventojai turėjo mažesnes išlaidas. Dabar tos išlaidos, be jokios abejonės, padidėjo, nes nuo visos sumos reikia mokėti mokesčius“, – teigė meras Arūnas Visockas.

Naują tvarką palaikiusi Agnė Širinskienė ir kiti Seniūnų sueigos nariai Seime buvo patikinti, kad fiksuoti atlyginimai savivaldybėms nekainuos brangiau. „Tikrai yra labai apmaudu, kad buvome suklaidinti, nes, matyt, ta procedūra būtų užtrukusi ilgiau, būtų kreiptasi į Vyriausybę išvadų ir būtų pakartoti tie paskaičiavimai. Dabar, deja, yra kaip yra“, – apmaudą išreiškė A. Širinskienė.

Kretingos meras parašė raštą premjerei, Seimo pirmininkei ir Finansų ministerijai, prašo pinigų didesnėms algoms, kitaip nukentės kitos miesto sritys. „Kad mums kompensuotų tas nesuplanuotas lėšas. Tai yra tikrai didelė našta visai Kretingos rajono savivaldybei“, – sakė jis.

„Tai yra tiesiog pigus politikavimas, siekiant parodyti, kad tarybos nariai dabar atims iš žmonių kelius, mokyklas ar dar kažkokius bendruosius poreikius“, – tokiems pareiškimams priešinosi V. Benkunskas.

Tai yra tiesiog pigus politikavimas, siekiant parodyti, kad tarybos nariai dabar atims iš žmonių kelius, mokyklas ar dar kažkokius bendruosius poreikius.

„Mes tikrai surasime, nes įstatymai yra priimami, juos reikia vykdyti“, – teigė Palangos meras.

Finansų ministerija pinigų klausimą spręsti palieka patiems merams. „Pažymėtina, kad savivaldybės disponuoja ankstesniais metais nepanaudotų lėšų likučiais, taip pat, geriau vykdant pajamų planą, gali peržiūrėti savo biudžetus, nusimatydami didesnes išlaidas.“

Vilniaus miestas papildomų lėšų biudžete ieškoti neturės, naujoms algoms ketina išleisti panašią sumą kaip ir anksčiau. Pernai kanceliarinėms išlaidoms ir atlygiui už posėdžiautas valandas Vilniaus savivaldybė išmokėjo 580 tūkst. eurų. Kauno savivaldybėje tarybos narys gaus apie 780 eurų į rankas. Savivaldybei išlaidos per mėnesį išaugs 3 tūkst. eurų. Panevėžio ir Šiaulių miestams tarybos narių algos apmokėjimas išbrangs panašiai – po 120 tūkst. eurų.

Anot Finansų ministerijos, papildomų lėšų poreikis yra ne visose 60–yje savivaldybių. Didžiausias tarybos nario atlygis bus Vilniuje – kone 1 500 eurų iki mokesčių.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Anonimas

O jūs neskubėkite. Panelė blinkevičiūtė į premjerus stumia čekiukų skandalo herojų, bus viskas okey. Galėsite pirkti ne po du televizorius iš mokesčių mokėtojų pinigų

Dainius

Jeigu tarybos narių alga priklausoma nuo mero algos, tai susimažinkit ją ir problema išspręsta :)

Anonimas

visu pirma reiktu MAZINTI ta VAGIU SKAICIU !
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS