Centro partijos-tautininkų dešimtukas: „Puteikis plius“ | Diena.lt

CENTRO PARTIJOS-TAUTININKŲ DEŠIMTUKAS: „PUTEIKIS PLIUS“

Jungtinio dviejų partijų sąrašo dešimtuke ryškus tik pirmas numeris. O toliau – jo žmona, du, kurių geriausi laikai politikoje seniai praeityje, vis bandantys, bet nepatenkantys į Seimą, keli nemažai pasiekę kitose srityje, bet tai nėra sėkmės garantija debiutuojant politikoje.

Rinkimų sąrašo pirmasis dešimtukas – kiekvienos partijos vizitinė kortelė, prabos ženklas, deklaracija apie prioritetus ir vertybes. Kokią partijos siunčia apie save žinią rinkėjui, spalio 11-ąją rinksiančiam naują Seimą? "Kauno diena" tęsia rašinių ciklą, šįsyk pristatydama Centro partijos-tautininkų elitą.

Politikos Tadas Blinda

Šie rinkimai Centro partijos "Gerovės Lietuva" lyderio Naglio Puteikio vizijose atrodė kitaip: tikėjosi, kad jo partija taps antisisteminių politinių jėgų vienijimosi epicentru, suburs visų jų elitą. Tačiau pavyko susitarti tik su Tautininkų ir respublikonų sąjunga. Apklausos ir politologai jų sąrašui nieko gera nežada, nebent, kaip kad per praėjusius rinkimus, N.Puteikis vėl bus vadas be kariaunos. 2016 m. jo vadovaujama koalicija neperžengė Seimo slenksčio, bet jis laimėjo parlamentaro kėdę vienmandatėje apygardoje.

N.Puteikis turi retą politiko dovaną: vis kažkuo piktinasi, su kažkuo pykstasi, bet net skandalai, kurie kito karjerą sužlugdytų, nuo jo – kaip nuo žąsies vanduo. Štai 2006 m. jis, tuometis Klaipėdos konservatorių lyderis, sulaikytas neblaivus bandantis įsibrauti į svetimą automobilį, bet po kelių mėnesių savivaldybių tarybų rinkimuose klaipėdiečiai jį reitingavo iš 31 vietos sąraše į antrą ir jis laimėjo mandatą. Tiesa, konservatoriai nebesiūlė jo į merus. N.Puteikis turbūt nepralenkiamas tarp politikų pagal etikos sargų svarstymus, bylinėjimąsi teismuose, konfliktus. Bet žmonėms kovotojo už teisybę aureolė imponuoja, o jo keliamos problemos būna ir ne be pagrindo. N.Puteikiui rinkėjai yra įteikę keturių kadencijų Seimo nario mandatą.

Dar sovietmečiu jis dalyvavo kuriant ikisąjūdines visuomenines paminklosaugos organizacijas, surengė ne vieną viešą protestą. Atkūrus nepriklausomybę jis vadovavo paminklosaugos institucijoms ir jų padaliniams. Savo tiesą gindavo iki galo, net jei dėl to nukentėdavo. Iš Kultūros paveldo Klaipėdos padalinio vadovų buvo atleistas už mėginimą sustabdyti Ievos Simonaitytės bibliotekos niokojimą, bet teismo sprendimu į jas grąžintas. 

Nuo 1996 m. N.Puteikis buvo konservatorius, bet jo ir partijos pozicijos taip pat vis susikirsdavę. Ne kartą kritikuotas už neva destrukcinę veiklą, siūlytas iš jos pašalinti. Bet 2014-aisiais Tėvynės sąjungą-Krikščionis demokratus (TS-LKD) pats metė, pareiškęs, kad ši partija yra nedemokratiška ir jau daug metų pūva iš vidaus.

Dešimtukas kuklokas. N.Puteikis nelabai sugeba aplink save išlaikyti bendražygius, kurie turi didesnių politinių perspektyvų.

Tais pačiais metais N.Puteikis nutarė siekti prezidento posto. Kai kas iš pradžių ironizavo, ar jam pavyks surinkti bent parašus, reikalingus  įregistruoti, tačiau neprognozuotai laimėjo net 9,3 proc. balsų.

2015-ųjų savivaldybių tarybų rinkimuose net šešių visuomeninių komitetų pavadinimuose buvo jo pavardė. Imta prognozuoti, kad "Puteikis plius" taps nauju prekės ženklu politikoje, gal ir nauja partija.

Bet po to sėkmė nuo jo nusisuko. Pernai dalyvavo visuose trijuose rinkimuose, ir nė vienuose nesublizgėjo. Tarp kandidatų į Europos Parlamentą jį reitinguojant aplenkė net bendražygis Kristupas Krivickas. Prezidento rinkimuose paskutiniu momentu pareiškė raginąs paremti vadinamuosius nebankinius kandidatus ir tikino net pats balsavęs ne už save. Varžėsi dėl Vilniaus mero posto, bet susilaukė tik 1,5 proc, palaikymo.

Beje, mero, tik Klaipėdos, rinkimuose kandidatavo ir jo žmona Nina Puteikienė, tačiau liko šešta tarp dvylikos konkurentų. Bet Klaipėdos tarybos mandatą laimėti jai pavyko, ir jau antrąkart. Dabar ji septinta Centro-tautininkų kandidatų į Seimą dešimtuke.

Kol kas geriau sekėsi pritraukti žmonių dėmesį kaip TV kriminalinių laidų vedėjui ir prodiuseriui, o ne kaip politikui antram sąrašo numeriui K.Krivickui, dirbančiam N.Puteikio padėjėju Seime. Per pastaruosius ketverius metus jis jau ketvirtąkart bandys patekti į Seimą. 2016 m. nepavyko laimėti mandato nei su koalicijos sąrašu, nei vienmandatėje. Po to dar dukart kandidatavo į atsilaisvinusias Seimo nario vietas, ir vis nesėkmingai, kaip ir pernai į Europos Parlamentą, Vilniaus tarybą.

Politinė karjera – praeityje

Be N.Puteikio, dešimtuke yra dar du Seime jau dirbę politikai, tiesa, senokai. Trečias sąraše Povilas Gylys į Seimą pirmą kartą išrinktas dar 1992 m. Demokratinės darbo partijos sąraše jis buvo antras po Algirdo Brazausko, jam patikėtas užsienio reikalų ministro postas. 1996 m. vėl gavo mandatą, bet po šios kadencijos iš politikos pasitraukė ir grįžo prie akademinės veiklos. P.Gylys – buvęs ilgametis Vilniaus universiteto ekonomikos dėstytojas, profesorius, mokslų daktaras.

2012 m. jis vėl grįžo į Seimą, šįsyk su "Drąsos keliu". Šio frakcijai iširus prisijungė prie "Tvarkos ir teisingumo". Ši partija net teikė P.Gylio kandidatūrą į vidaus reikalų ministrus, bet tuometis premjeras Algirdas Butkevičius išbrokavo, atsižvelgdamas, su kokia politine jėga P.Gylys išrinktas į Seimą ir kaip niekino teisėsaugos sistemą.

Pernai P.Gylys jau kaip Centro partijos kandidatas nesėkmingai varžėsi dėl atsilaisvinusios Seimo nario vietos.

Penktas dešimtuke Gintaras Songaila į Seimą pateko 2008 m. su TS-LKD sąrašu. Nepriklausomybės priešaušriu jis buvo Sąjūdžio iniciatyvinės grupės narys, 1990-aisiais – tarp Nepriklausomybės partijos steigėjų, jos vicepirmininkas. 2004 m. įstojo į Tautininkų sąjungą, netrukus išrinktas jos pirmininku. 2008-aisiais partija nutarė prisijungti prie Tėvynės sąjungos, bet 2011-aisiais atsikūrė, o G.Songaila vėl tapo jos pirmininku.

Jis yra vadovavęs Baltijos TV, Žurnalistų ir leidėjų etikos komisijai, dabar – Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo direktorius.

Dešimtuke ketvirtas – ir dabartinis tautininkų lyderis Sakalas Gorodeckis, kuris, tikėtina, bus ir paskutinis, nes iki Naujųjų metų jie žada susijungti su Centro partija. Verslo konsultantu dirbantis S.Gorodeckis yra kandidatavęs ir į Seimą, ir į Vilniaus tarybą, bet nesėkmingai.

Nuo 25-erių iki 78-erių

Šeštas sąraše – socialinių mokslų daktaras profesorius Vytauto Didžiojo universiteto vyriausiasis mokslo darbuotojas, buvęs ilgametis Kauno technologijos universiteto dėstytojas Gediminas Merkys.

Aštuntas – dešimtuke vyriausias 78-erių Centro partijos ekspirmininkas, o šiuo metu – jos garbės pirmininkas Albinas Stankus. Jis – Inovatyvios medicinos centro vyr. mokslo darbuotojas, buvęs ilgametis Klaipėdos universiteto dėstytojas, profesorius, šešias kadencijas buvo Palangos tarybos narys.

O jauniausias – devintuoju numeriu įrašytas, etnografija besidomintis, patriotinių renginių organizatorius, vadybininkas 25-erių Tomas Aleknavičius.

Dešimtuką užbaigiantis Linas Medelis – žurnalistas, kartu su Centro partijos steigėju Romualdu Ozolu buvęs Sąjūdžio leidinio "Atgimimas" redaktoriumi. 1993-aisiais pagarsėjo, kai, būdamas satyrinio savaitraščio "Pirmadienis" redaktoriumi, paskatino aktorių Remigijų Vilkaitį užsiregistruoti kandidatu į prezidentus kaip neegzistuojančios Duonos valgytojų partijos atstovą.

Šansą praleido

Atkurti teisingumą šalyje žadantys Centro partija-tautininkai rinkimuose tikisi dešimties mandatų. Tačiau "Vilmorus" / "Lietuvos ryto" rugsėjo apklausoje už juos balsuoti teketino 2,6 proc. apsisprendusių rinkėjų.

Vilniaus politikos analizės instituto asocijuotojo analitiko Mato Baltrukevičiaus nuomone, būtinus 5 proc. buvo įmanoma išspausti, jei būtų pavykę į vieną bloką suburti ir kitas socialiai konservatyvias, ekonomiškai kairiąsias nedideles partijas, o dabar jos kovoja dėl tų pačių rinkėjų.

Bet, analitiko įsitikinimu, N.Puteikio sąrašas sėkmės negali tikėtis ne tik dėl didesnės konkurencijos: "Dešimtukas kuklokas. N.Puteikis nelabai sugeba aplink save išlaikyti bendražygius, kurie turi didesnių politinių perspektyvų. Rūta Janutienė pabėgo, nėra ir 2016 m. sąraše buvusių kelių žinomesnių pavardžių. G.Songailos ir P.Gylio geriausi laikai politikoje – jau gilioje praeityje. Yra žmonių iš akademinio pasaulio, bet tai, kad jie savo srityse nemažai pasiekę, dar nereiškia, kad jų, kaip politikos naujokų, vertinimai kils į padanges."

Pasak M.Baltrukevičiaus, ir pats N.Puteikis, prisijungęs prie valdančiosios Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos, kažkiek prarado savo, kaip kovotojo, maištininko, amžino opozicionieriaus, reputaciją.

Centro partijos auksinis šansas buvo 2016-aisiais. Antikorupcinė N.Puteikio ir K.Krivicko koalicija laimėjo 6,06 proc. balsų ir būtų buvusi Seime, jei būtų kandidatavusi kaip partija, o ne koalicija (jai būtini 7 proc.). Tačiau, M.Baltrukevičiaus vertinimu, buvo laikas, kai atrodė, kad ši partija gali augti, o dabar matyti leidimasis žemyn.


Centro partijos-tautininkų dešimtukas

1. Naglis Puteikis

2. Kristupas Krivickas

3. Povilas Gylys

4. Sakalas Gorodeckis

5. Gintaras Songaila

6. Gediminas Merkys

7. Nina Puteikienė

8. Albinas Stankus

9. Tomas Aleknavičius

10. Linas Medelis

Esami Seimo nariai: 1

Esami savivaldybių tarybų nariai: 1

Buvo 2016 m. rinkimų sąrašo dešimtuke: 2

Amžius: nuo 25 iki 78 metų, vidurkis 56 metų

Lyčių lygybė: vyrų 9, moteris 1

Politikos debiutantai: 3

Partijų perbėgėliai: 3

Ne partijos nariai*: 4

*Nekoaliciniame dešimtuke gali būti tik vienas kitos partijos atstovas, tad kiti Tautininkų ir respublikonų sąjungos nariai narystę sustabdę

Rašyti komentarą
Komentarai (54)

Aurelija Jukonyte

Žurnalistė neteisingai nušviečia visus Naglio Puteikio gyvenimo momentus, visiškai nesusipažinusi su Naglio požiūriu į Lietuvos grobstymą bei kitus ydingus visuomeninio gyvenimo momentus. Panele Aušra Leka, kas jums užsakė tokį bjaurų ir gniuždantį straipsnį apie žmogų, kuris tris kadencijas buvo vienas iš trijų NEPAPERKAMŲ semo narių? Kas jums davė TEISĘ šitaip jį įžeidinėti? Tikriausiai JŪS esate iš tų žurnaliūkščių, kurie "vizgina uodegą" prieš užsakovą ir dėl pinigo pasiruošę parašyti bet ką, o apie žurnalistinę etiką ar moralinius principus neturi jokio supratimo.

zenonas išpriekulis

Gerbiamas Puteikis jau prieš 6 metus suprato, kad fašistiniai nacionalistai pūva iš vidaus, kai kurie lyg šiol nesupranta ir balsuoja. Balsuodami už landsbergyną, balsuojate prieš Lietuvą, už ginkluotės didinimą ir karą su Rusija. Dabar vakarai nori įvesti NATO į BaltaRusiją ir šaukiant "rusai puola" ją sunaikinti, kaip sunaikino Lietuvos pramonę, žemės ūkį, laivynus ir t.t. Kai žvanga ginklai teisingumo nelauk, kas ir vyksta dabar Lietuvoje.

Vismantas

Užsakytas straipsnis. Puteikis yra rimčiausias kandidatas. Aš už jį jau šiandien balsavau. O mano tėvai gyvena Baltijos apygardoje ir labai džiaugiasi, kad turi puikią kandidatę - Puteikienę.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS